Ernæring hos fisk
Masteremne
- Studiepoeng
- 10
- Undervisningssemester
- Haust
- Emnekode
- BIO206
- Talet på semester
- 1
- Undervisningsspråk
- Engelsk
- Ressursar
- Timeplan
Emnebeskrivelse
Mål og innhald
Læringsutbyte
- Ha oversikt over fôrets kvantitative betydning i produksjonen av fisk i oppdrett, hvilke fôrressurser man benytter og mengdeforholdet mellom de energigivende næringsstoff (protein, fett og karbohydrater) i kommersielle fiskefôr.
- Inneha detaljert kjennskap til fiskens fordøyelsessystem, inkludert et dypere fokus på utviklingen av magetarmsystemet hos marine fiskelarver.
- Vise detaljert kunnskap om ulike energigivende næringsstoffers og mikronæringsstoffers (vitaminer og mineraler) fordøyelse, absorpsjon, omsetning og biokjemiske funksjon.
- Ha kunnskap om hvordan fôrets sammensetning kan påvirke fiskens helse, både ved mangel på næringsstoffer og gjennom forbyggende ernæring.
- Kunne gjøre rede for komponenter i fiskefôr som påvirker fiskens produktkvalitet, både positivt (næringsstoffer) og negativt (kontaminanter fra fôr og miljø).
- Ha kunnskap om fiskens reproduksjon og hvordan fôret påvirker egg- og yngelkvalitet.
- Ha en basal oppfatning av lovverket som næring og forvaltning må forholde seg til på fôrområdet med tanke på fiskens kvalitet, helse og miljøpåvirkning
- Foruten avsluttende skriftlig eksamen, blir kurset evaluert med et seminar om fôrproduksjon og en muntlig presentasjon av dette. Dette skal gi studenten trening i å benytte teoretisk ernæringskunnskap i praksis, reflektere og kommunisere fagstoff skriftlig og muntlig ut fra et gitt aktuelt ernæringstema.
Studiepoeng, omfang
Studienivå (studiesyklus)
Undervisningssemester
Haust.
Emnet har eit avgrensa tal på plassar og inngår i undervisningsopptaket ved NT-fakultetet. Fristen for å melde seg til undervisning i emnet er onsdag i veke 33. Du får svar på om du har fått plass på emnet på Studentweb seinast måndag i veka etter fristen.
Det er obligatorisk oppmøte på første forelesing/orienteringsmøtet, og du kan risikere å miste plassen om du ikkje møter. Dersom du ikkje kan møte på første forelesing/orienteringsmøtet må du kontakte studieseksjonen på e-post: studie.bio@uib.no. Tidspunkt for første forelesing/orienteringsmøtet finn du i timeplanen under «Ressursar» øvst til høgre eller på Mitt UiB.
Undervisningsstad
Krav til forkunnskapar
Tilrådde forkunnskapar
Studiepoengsreduksjon
Krav til studierett
Arbeids- og undervisningsformer
Obligatorisk undervisningsaktivitet
- Seminar om fôrformulering, sikre god ernæring med råvarer.
- 20-25 min. muntlig presentasjon av praktisk oppgave som jobbes med under seminaret sammen med deltaking under studentpresentasjonane. Teller 40 % av sluttkarakter
- Skriftlig digital skoleeksamen (4 timer) teller 60 % av sluttkarakteren.
Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldig i 6 semester, inkludert undervisningssemesteret. Obligatoriske aktiviteter må være godkjent for å gå opp til eksamen.
Vurderingsformer
- Munnleg presentasjon av seminararbeid, utgjer 40% av endeleg karakter.
- Skriftleg digital eksamen (4 timar), utgjer 60% av endeleg karakter.