Mikrobiologi og hygiene
Lågaregradsemne
- Studiepoeng
- 5
- Undervisningssemester
- Vår
- Emnekode
- TPBAMIKR
- Talet på semester
- 1
- Undervisningsspråk
- Norsk
- Ressursar
- Timeplan
Emnebeskrivelse
Mål og innhald
Mikroorganismar finnes overalt, dei veks i varme, kalde og andre ekstreme miljø. Dei er heilt nødvendige for planter og dyr, mennesket inkludert. Mikroorganismar blir nytta i næringsmiddelindustri og til produksjon av legemiddel. Men mange mikroorganismar kan og gi sjukdom. I emnet ¿Mikrobiologi og hygiene¿ vert det gjort greie for noen av mekanismane for korleis mikroorganismar kan gi sjukdom og korleis kroppen responderer. Infeksjonar i tenner og tenners støttevev blir spesielt omtalt. Generelle prinsipp i smittevern er ein viktig del av emnet. Laboratoriekurset inneheld praktiske øvingar med døme som bør gjere det enklare og forstå det teoretiske lærestoffet.
Læringsutbyte
Kunnskapar
studentane skal kunne gjere greie for:
- Mikroorganismanes tyding ved infeksjon og infeksjonssjukdomar med spesiell vekt på karies og periodontale lidingar
- Uspesifikke og spesifikke mekanismar som vernar oss mot infeksjonar og infeksjonssjukdomar
- Tydinga av personleg hygiene, motivering av pasientar til god munnhygiene og verne dei og tannpleiaren mot overføring av smitte
Ferdigheiter
studentane skal kunne:
- Arbeide med bakteriar og sopp i laboratoriet
- Gjere enkel mikrobiologisk diagnostikk
- Ta prøver for kontroll av klinikkhygiene og steriliseringsrutinar
- Skrive ein enkel laboratoriejournal
Generell kompetanse
studentane skal kunne:
- Forstå tydinga av gode hygienerutinar for å hindre infeksjonar
- Ha kunnskap om samanhengen mellom orale mikroorganismar og systemiske lidingar
Undervisningssemester
Undervisningsstad
Krav til studierett
Arbeids- og undervisningsformer
Undervisninga er obligatorisk.
Undervisninga gis som førelesningar og laboratoriekurs.
Studentane skriv laboratoriejournal som leverast inn til godkjenning.
Det haldes ein fire timers skriftleg eksamen i emnet.
Obligatorisk undervisningsaktivitet
All undervising i emnet er obligatorisk.
Studenten er ansvarleg for å melde om fråvær, og ugrunna fråvær er ikkje tillate.
I tillegg til krav om deltaking, må dei faglege krava vere oppfyllde, både når det gjeld kvalitet på arbeidet og tilstrekkeleg mengdetrening.
Vurderingsformer
Karakterskala
Ved sensur av emnet vert karakterskalaen A-F nytta.