Turid Bakke Braut

Belonging

The Grieg Academy – Department of Music

Research groups

Research

Kvinner som komponerer

Periode for prosjektet: 2021-2025

Prosjektet ønsker å synliggjøre "kvinner som komponerer" fra midten av 1800-tallet frem til vår tid og presentere norske kvinner som komponerer i en internasjonal sammenheng. Ønsket mitt er en utgivelse på plateselskapet Lawo. Formålet: Å gjøre god, ukjent musikk komponert av kvinner kjent. Kvinner har historisk sett ikke hatt de samme mulighetene som menn til å offentliggjøre musikken sin. Det finnes "skjulte skatter", dvs. ukjente komposisjoner av god kvalitet, som fortjener å komme bedre frem.

Utgivelsen vil presentere fem norske kvinnelige komponister, sammen med internasjonalt anerkjente kvinnelige komponister. 3 av de norske komponistene har regional tilknytning til Bergen:

Borghild Holmsen(1865-1938) var en sentral kulturpersonlighet i Bergens musikkliv. Hennes sonate for fiolin og klaver er det første kammermusikkverk i det store format av en kvinne. Den ble framført av kjente fiolinister her hjemme og i Tyskland. Denne sonaten er ikke tidligere blitt spilt inn på lyd.

Anne Marie Ørbeck(1911-1996) var festspillkomponist i år i Bergen. Hun ble først kjent i Berlin, der hun studerte , men hun bodde i Bergen fra 1940. Flere av hennes uinnspilte sanger vil spilles inn på CD-en.

Kari Telstad Sundet er komponist, har studert ved Griegakademiet i Bergen og bor i Kristiansund. Hun har skrevet 3 danser for solo klaver til meg. Disse blir også spilt inn. Avtale med innspilling hos Lawo juni 2024, utgivelse juni 2025. 

Teaching

Accompaniment, Chamber Music and Young talents, piano.

Publications

See a complete overview of publications in Cristin.

CD`s:

Grieg , four hands  ,2002

Sverre Jordan, Romanza, 2009

Projects

Norwegian Music

Women composers

 

Kompetanse