Käte-Elin Madsen

Stilling

Universitetslektor, Koordinator for bachelorstudiet

Tilhørighet

Forskning

Käte-Elin Madsen er koordinator for bachelorstudiet og universitetslektor i tegning ved instiutt for design. Hun har arbeidet som lærer innenfor kunstfagene siden 1988 på ulike læresteder og har undervist innenfor felt som tegning, maleri, grafikk og digitale medier. Ansatt på Kunst og Designhøgskolen fra 2007 - 2017 og UIB fakultet for Kunst, musikk og design fra 2017 til dd.

Käte-Elin Madsen har en MA i design/illustrasjon/kunstgrafikk i tillegg til 4 års billedkunstutdanning fra Vestlandets Kunstakademi samt Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfaglærere ved Høgskolen på Vestlandet. Hun har deltatt på mange ustillinger, bl.a. Vestlandsutstillingen og Høstutstillingen og er medlem av Norske billedkunstnere (NBK), Tegneforbundet og Norske Grafikere.

Som billedkunstner arbeider hun med ulike uttrykksmåter som tegning, maleri, foto, animasjon og grafikk  – med både analoge og digitale teknikker. I sitt kunsteriske utviklingsarbeid er fokuset på tegning som materiale og uttrykk sentralt. I hennes prosesser arbeider hun med improvisasjon og intuitiv tegning og gjerne med den samme innfallsvinkel prøvd ut i serier for å undersøke om det er mulig å få til en endring, en forskyvning, en ny forståelse og en ny visualitet av det som var utgangspunktet. Ofte blir tegning kombinert med grafiske trykkmetoder og i dette oppstår nye hybride uttrykk. Å skape gjennom fysisk materiale gir ideene en annen og ofte uventet retning og form.

Hun er tilknyttet forskningsgruppen Teknologi og materialitet v/Instiutt for design samt temabasert prosjektgruppe v/instituttet som arbeider med tema rundt krig. 

 

 

Undervisning

Emne VIS 100 Elementer og prinsipper i visuell kommunikasjon

Studentene blir introdusert for prosesser som handler om å tolke, forhandle og skape mening fra informasjon som presenteres i form av visuelt innhold. Grunnleggende begreper og tematikk innen formgiving, blir introdusert der studentene blir gjort kjent medprinsippene for persepsjon og betydningen av terminologi gjennom en rekke praktiske øvelser knyttet til form og materialitet. Studentene deltar i utforskning av visuelle virkemidler og mulighetene som ligger i formprosesser knyttet til 2- og 3-dimensjonell form.

Emnet skal også gi grunnleggende innsikt i og erfaring med fargeteorier og bruk av farger knyttet til sentrale felt rettet mot visuell kommunikasjon. Studentene får også erfaring med observerende tegning gjennom øvelser som går ut på å skjerpe observasjonsevnen. Tema som komposisjon, romlighet, lys, tekstur, volum og valør mm danner utgangspunkt for øvelser og erfaringer til bruk i utforming og formidling av konsepter og ideer gjennom tekst og bilder.

 

Emne VIS 246 Elementer og prinsipper i visuell kommunikasjon 2

Emnet utdyper arbeidet med ulike visuelle virkemidler gjennom bruk av farge, grafikk og tegning. Med utgangspunkt i fremstilling av papir blir studentene utfordret til å starte sin utvikling av eget prosjekt gjennom et fysisk materiale. Fordypning i farge er knyttet til risoverksted og selvstendige, praktiske oppgaver relatert til visuell kommunikasjon. Studentene arbeider med visuell ideutvikling gjennom farge, tegning/maling,collage og grafikk ut fra egne preferanser til utvikling av individuelt bildeuttrykk. Eksperimentering gjennom fysisk materiale og ulike verksteder som basis for utforskning er sentralt i emnet. Formal analytiske prinsipper i bilde kommunikasjon og modeller for kreativ ideutvikling blir knyttet til det praktiske arbeidet.

 

Emne VIS 251 

Bachelorprosjekt i Visuell kommunikasjon

Publikasjoner

Se en full oversikt over publikasjoner i Cristin

Kunst utstillinger:

2023 Galleri 61, KMD universitetsgalleri– tegneinnstallasjon

2023 Galleri Norske grafikere, medlemsutstilling

2023 Tegnerforbundet, gruppeutstillingen Viriditas, Oslo

2023 Kunstgarasjen, Bergen, gruppe utstilling

2022 Bergen museum, Damsgård Hovedgård, videoinstallasjon

2021 Bergen museum, Damsgård Hovedgård, tegning

2019 Paviljongen, Møllendalsveien Bergen- seperat/tegning

2018 Galleri 61, KMD universitetsgalleri– seperat/tegning

2016 Kunsthøyskolen, rom 8, Bergen– seperat/maleri,tegneanimasjon/ grafikk, digitale

2014 Bergen Kjøtt, Visibility, tegneanimasjon

2011 University Gallery, Eastern Michigan University USA – kollektiv/foto

2000 Galleri 1 etasje Fotograf Løtvedt, Bergen – seperat/maleri

1997 Kvam Kunstlag – kollektiv/maleri

1996 Skedsmo Kunstforening – kollektiv/maleri

1995 Galleri Langegaarden, Bergen, separat / maleri

1994 Bergen Kunstforening, avgangsutstilling Kunstakademiet - maleri

1993 Galleri Norske Grafikere, Oslo – kollektiv/grafikk

1993 USF Visningsrommet – kollektiv/grafikk

1992 Fengselet Stord – kollektiv/installasjon i rom

1992 Hvidovre Hospitals Kunstforening, København – seperat/grafikk

1992 Naturhistorisk Museum, Bergen – kollektiv/installasjon i rom

1991 Cafe Sting, Stavanger – seperat/grafikk

1990 Høstutstillingen – kollektiv/grafikk

1990 Mellom Rommene, Bergen – kollektiv/grafikk

1990 Bergen Kunstforening – kollektiv/grafikk

1990 Avgangsutstilling SHKD – kollektiv/grafikk

1989 Vestlandsutstillingen – kollektiv/grafikk