Peter Kates

Stilling

Førsteamanuensis , slagverk

Tilhørighet

Griegakademiet – Institutt for musikk

Forskning

Peter Kates er nåværende slagverker ved Bergen Filharmoniske Orkester, Førsteamanuensis i slagverk ved Griegakademiet (UiB), og tidligere medlem av BIT20 Ensemble. Han sitter også i Kunstnerisk råd for Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester.

Peter begynte sin profesjonelle karriere i 1985 som paukist ved Annapolis Symfoniorkester i Maryland, USA for en sesong.  Han har konsertert, turnert og gjort innspillinger i New York med blant andre Orpheus Chamber Orchestra, American Symphony Orchestra, New York Chamber Symphony, Manhattan Philharmonic, Mostly Mozart Festival og New York Pops.  I tillegg til dette har han også vært gjesteartist med Oslo Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester, Hannover Staats Orkester og The Royal Ballett.

Innenfor samtids- og kammermusikk har Peter jobbet sammen med The Music Today Series, Orchestra of Our Time, Music Mobile, The SEM Ensemble og The Drumfire Quartet.
I sin posisjon som instruktør har Peter Kates gjort flere mesterklasser og klinikker i USA og Europa og er ambassadør for cymbalprodusenten Avedis Zildjian.  I Bergen har Peter arrangert festivaler for slagverk, den siste var i 2007 og inkluderte 13 internasjonale slagverkere som gav mesterklasser, klinikker og konserter til et publikum som kom fra hele landet.

Kates er medlem i Symfonikomitéen for The Percussive Arts Society som er verdens største organisasjon for slagverkere og slagverksprodusenter.
Peter Kates var bestillingspartner i «Catch Light», en konsert for fiolin, perkusjon og orkester som ble urfremført i 2009 med Peter Herresdal og Bergen Filharmoniske Orkester under Borealisfestivalen.

Peter Kates presenterte "Vibration, Response and Performance - An Orchestral Cymbal Clinic" ved 50-årsjubileet for Percussive Arts Society International Convention i 2011.
I 2016 presenterte Peter Kates sin forskning «Preparation and the Pursuit of Excellence» som kombinerer sportspsykologi og Alexander-teknikk knyttet til musikkutførelse og audition. Han har presentert sitt arbeid i Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannia.

Peter Kates er medgründer av Slagverkakademi Vest (SAV), en møteplass for perkusjonister og trommeslagere i Bergen. SAV presenterer 8 seminarer i året og er åpent for publikum.


Peter fullførte sin Bachelor of Music ved Peabody Conservatory der han studerte under Jonathan Haas og Fred Begun.  Deretter mottok han sin Master of Music ved den prestisjetunge Juilliard School der han studerte under Roland Kohloff og Elden ”Buster” Bailey.  I tillegg til sine studier ved disse institusjonene har Peter fått privatundervisning med blant andre Christopher Lamb, Cloyd Duff, Ian Finkel og Arthur Press.

Undervisning

Griegakademiets perkusjons- og paukeavdeling ønsker å utvikle musikere for en karriere som utøvere i den profesjonelle musikkbransjen.

Faste undervisere er Peter Kates og Håkon Kartveit, begge ansatt ved Bergen Filharmoniske Orkester, og fungerer som lærere, rollemodeller og veiledere for studenter ved instituttet. 

I tillegg skaper fellestimer med kjente fagfolk Gard Garshol, Manuel Hofstætter og Snorre Svenningsen et miljø for studenter å trives i, innen områdene orkester, band, ensemble og solo-opptreden. Avdelingen legger vekt på forberedelse av audition og holder flere mock-auditioner årlig.

Slagverk- og paukestudenter oppfordres til å delta i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) som fremfører stort repertoar under internasjonale dirigenter. BFUng gjennomfører gruppeøvinger med fagfolk fra Bergen Filharmoniske og turnerer internasjonalt.

Som perkusjons-/paukestudent ved Griegakademiet er mesterklasser og seminarer en del av opplevelsen. Slagverkakademi Vest (SAV) holder 8 slagverkseminarer årlig med inviterte gjester. SAV er vert for Peter Kates og Manuel Hofstatter og betjener hele perkusjonsmiljøet i Bergen.
 

Slagverkakademi Vest

Hva er Slagverkakademi Vest (SAV)?

Vi ønsker å skape en møteplass for unge slagverkere på tvers av alder, kjønn, nivå, bakgrunn og skole/studiested. Vi vil skape en mulighet for å lære av hverandre samt å få instruksjon av profesjonelle instruktører. Deltakerne vil få veiledning innen repertoar for solo, mindre ensembler og orkester. 

Veiledningen vil foregå i plenum, slik at alle kan følge all instruksjon som blir gitt, komme med innspill/spørsmål, oppmuntre hverandre og lære å gi konstruktiv kritikk til både instruktør og utøver.

Ambisjonen vil være å ha fokus på inspirasjon, økt selvtillit i spillingen, utvidet forståelse for musikk og fremføring av musikk.

Instruktørene vil i hovedsak være fra BFUng, Bergen Filharmoniske Orkester, Sjøforsvarets musikkorps, Griegakademiet, Griegakademiets Unge Talenter, Bergen Private Gymnas, Langhaugen Videregående skole og Bergen Kulturskole.

I tillegg inviteres både nasjonale og internasjonale gjesteinstruktører. Hver samling vil ha ulikt tema og vi kommer til å ha ha temaer som blant annet norske trommeslåtter, latinske rytmer, trommesett og solo marimba.

Følg oss på Facebook for mer informasjon: Slagverkakademi Vest | Facebook


Akademiet er gratis å delta på.

SAV støttes av Bergen Kommune og er et samarbeid mellom de ulike utdanningsinstitusjonene i Bergen og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng).

Peter Kates, Bergen Filharmoniske Orkester / Griegakademiet
Manuel Hofstätter, Bergen Filharmoniske Orkester/ Bergen Private Gymnas / Langhaugen VGS.