Solveig Løkhammer

Stilling

Stipendiat

Tilhørighet

Kort info

Jeg forsker på genetisk epidemiologi med fokus på psykisk helse og kvinnehelse, spesielt endometriose. I mitt arbeid inkluderer ulike nivåer av biologiske markører (genetikk, epigenetikk, metabolomikk) og fenotypiske utfall (diagnoser) for å forstå sykdomsmekanismer og risikofaktorer.
Forskning

Jeg forsker under veiledning av professor Stéphanie Le Hellard i gruppen "Epigenetics and Multiomics". I tillegg samarbeider jeg med Polimanti-laboratoriet ved Yale University, ledet av Professor Renato Polimanti.

Hovedfokuset i min forskning er å oppnå en dypere forståelse av komplekse lidelser, særlig psykiske lidelser og kvinnehelse, samt å utforske forbindelsene mellom det humane genomet og fenomet. Ved å utnytte store datasett fra biobanker benytter jeg en rekke "-omiske" tilnærminger, inkludert genomikk, epigenomikk, metabolomikk og fenomikk, for å undersøke de genetiske og miljømessige faktorene som bidrar til disse lidelsene.

Som lege er mitt overordnede mål å bruke disse funnene for å komme nærmere presisjonsmedisin, for å forbedre både diagnostikk og behandling av psykiske helseproblemer og kvinnehelse gjennom mer personlig tilpassede og målrettede tilnærminger.

Formidling

Jeg har vært aktiv i forskningsformidling gjennom intervjuer og artikler i både norske og internasjonale medier. Jeg er åpen for kontakt med media for å diskutere forskning og bidra til økt kunnskap om genetisk epidemiologi, psykisk helse og kvinnehelse.

Eksempler på mediadekning siste året:

Bokkapittler:

  • Koller, Dora, Løkhammer, Solveig (2024). The Association of Endometriosis with Mental Health and Disorders. In: Martin, C.R., Preedy, V.R., Patel, V.B., Rajendram, R. (eds) Handbook of the Behavior and Psychology of Disease.Springer, Cham.
  • Løkhammer, Solveig (2023). Chapter 9: Epigenetics of Neurodevelopmental Disorders in Epigenetics in Human Disease. Editor: Trygve O. Tollefsbol. Elsevier Academic Press. ISBN: 9780443218118.
Undervisning

Jeg har bidratt til undervisning og veiledning av studenter i ulike roller. Jeg har ledet kollokvier i genetikk for medisinstudenter og tilrettelagt praktiske eksamener, som den formative objektive strukturerte kliniske eksamenen (FOSCE) ved Stavanger Universitetssykehus. Fra 2019 til 2022 var jeg undervisningskoordinator/konsulent ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin (Universitetet i Bergen), hvor jeg også veiledet studenter, vurderte oppgaver og fasiliterte tverrprofesjonell praksisopplæring gjennom TVEPS.

Publikasjoner
2025
2024
2022

Se en full oversikt over publikasjoner i Cristin

Jeg har bidratt til flere fagfellevurderte publikasjoner i tidsskrifter med høy innvirkning, med fokus på genetisk epidemiologi, psykisk helse og kvinnehelse. Min forskning omfatter genom assosiasjonsstudier, epigenetiske og metabolomiske analyser, samt integrering av biobankdata for å utforske de genetiske og miljømessige faktorene som ligger til grunn for psykiske lidelser og endometriose. Jeg har publisert i tidsskrifter som Nature Genetics og JAMA Psychiatry, med studier som dekker angstlidelser, endometriose, miljøfaktorer som barndomstraumer, polygeniske risikoskår og samspillet mellom genetikk og psykiske helsetilstander.

Prosjekter

Doktorgradsprosjekt: "Biological and phenomic risk in mental and somatic disorders susceptible of stress and adversity"