Teknologi, kunstig intelligens og gravejournalistikk (deltid)

Hvordan kan journalister bruke kunstig intelligens og annen ny teknologi for å løse samfunnsoppdraget? Deltidsstudium over ett semester som kan tas for seg eller inngå i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk.

Fakta om studiet:

  • Emnekode: UJO668
  • Masteremne på deltid
  • 1 semester (vår)
  • 10 studiepoeng 
  • Tre studiesamlinger ved UiB 
  • Studieavgift kr 30 000/40 000 
  • Semesteravgift kr 650,-

Introduksjon

Chatboter, språkmodeller og andre verktøy som bruker kunstig intelligens (KI) har blitt en del av hverdagen for mange journalister.  Hvordan kan vi utnytte mulighetene som ligger i ulike KI-verktøy til gravejournalistiske prosjekter?  

Dette er et frittstående videreutdanningsemne, som også inngår som ett av flere valgfrie emner i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk.

Emnet er aktuelt både for deg allerede bruker KI-verktøy og deg som har lyst å utforske hvordan KI kan brukes til å løse kompliserte arbeidsoppgaver i gravejournalistikken. 

Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og yrkeserfaring lenger ned. 

Innhold i studiet

I løpet av emnet vil du lære å løse komplekse arbeidsoppgaver i gravejournalistikk. Du vil lære å bruke kunstig intelligens til å gjøre rutinebaserte oppgaver og finne forbindelser og koblinger i store mengder dokumenter. Du vil også lære å bruke kunstig intelligens som en kreativ sparringpartner når du står fast.   

Gjennom tre studiesamlinger skal du få ny kunnskap om hvordan kunstig intelligens og maskinlæring forandrer journalistikken og samfunnet. Foreleserne vil ta for seg muligheter og begrensninger i teknologien anvendt på graveprosjekter, kunstig intelligens som dekningsområde og hvordan forholdet mellom mennesker og maskiner påvirker journalistisk kunnskapsproduksjon.  

Vi skal se nærmere på etiske sider ved bruk av KI, muligheter for verifisering, juridiske rammer og diskutere hvordan vi kan forstå kunstig intelligens i en større samfunnsmessig sammenheng.   

Les hele emnebeskrivelsen 

Hvordan er studiet lagt opp?

Undervisningen går over ett semester og består av tre studiesamlinger ved UiB og Senter for undersøkende journalistikk i Media City Bergen.  

Samlingene vil bestå av forelesninger, workshops, gruppearbeid og refleksjoner i plenum. Vi har med oss både fageksperter som forsker på ulike sider ved ny teknologi og kunstig intelligens spesielt, og erfarne gravejournalister som har gjort seg erfaringer med å bruke KI-verktøy i gravejournalistikken. 

Studiesamlinger og gjesteforelesere våren 2025

Studiesamlinger

Hver samling går over to dager og starter med lunsj kl 11.00 på dag 1 og avsluttes klokken 15.00 på dag 2:

  • 10.-11. februar (man-tirs)  
  • 17.-18. mars (man-tirs) 
  • 28.-29. april (man-tirs) 


Innleveringsfrist: mandag 26. mai kl 14.00 

Gjesteforelesere

Faglig ansvarlig for emnet er Fredrik Bjertnes, som har doktorgrad i undersøkende journalistikk ved UiB. 

Våren 2025 møter du i tillegg disse foreleserne: 

Rune Ytreberg, redaktør iTromsø: "Slik bruker vi kunstig intelligens i hverdagen". 

Ytreberg er redaktør i iTromsø og erfaren utvikler og bruker av kunstig intelligens i gravejournalistikk i lokalavis. Vant Data-SKUP i 2023 for #Byenvår som undersøkte sosiale og økonomiske forskjeller i Kristiansand og Tromsø. 
 

Lars Nyre, professor UiB: "Er det teknologien eller mennesket som styrer utviklingen?" 

Nyre er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen og er sentral i undervisning og forskning på instituttet og miljøet på Media City. Han er ekspert på innovasjonsteknologi og utforsking av ny teknologi for journalistikk og medievirksomhet. Forfatter av boken "Teknologi. En teoretisk innføring" (2024). 
 

Lasse Lambrechts, datajournalist i Bergens Tidende. 

Lambrechts blir med gjennom alle samlingene for å lære studentene bruk av forskjellige kunstig intelligens-verktøy som kan brukes i gravejournalistikk. Han er prosjektleder for bruk av KI i Bergens Tidende og SKUP-vinner i 2023.  
 

Bjørnar Tessem, professor UiB: "Maskiner tenkjer ikkje. Dei reknar". 

Tessem er professor i informasjonvitskap ved Universitetet i Bergen og har drevet forskning på en lang rekke felt innen disiplinen, som kunstig intelligens og systemutvikling. 
 

Anja Salzmann, postdoktor ved UiB: "Demokrati som utdatert teknologi?

Kritisk blikk på KIs rolle i samfunnet." Salzmann har tatt doktorgrad på ansvarlig innovasjon i mobiljournalistikk og har publisert en rekke artikler og kronikker om KIs rolle i samfunnet. Hun er postdoktor ved SLATE, det norske nasjonale senteret for læringsanalyse, ved UiB. 
 

Finn Lützow-Holm Myrstad, fagdirektør i Forbrukerrådet: "Her ville jeg satt spaden i jorden hvis jeg var gravejournalist." 

Myrstad arbeider med forbrukernes personvern og digitale rettigheter og har et kritisk blikk på innflytelsen algoritmer får for forbrukere og borgere i samfunnet.  
 

Flere kommer 

Opptakskrav og prioritering av søkere

Opptakskrav

Følgende opptakskrav gjelder for alle emnene som inngår i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk: 

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med minimum tre års omfang/180 studiepoeng 
  2. Minimum to års arbeidserfaring som journalist 

 
Du må dokumentere at du tilfredsstiller begge kravene. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng). 

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  • CV 
  • Bekreftelse på relevant yrkeserfaring 

Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. 

Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). 

Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

MERK: Har du tatt ett av de andre emnene som inngår i masterprogrammet er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til påfølgende emner. 

Prioritering av søkere

Vi vil prioritere søkere som allerede har tatt ett- eller flere av de andre emnene som inngår i masterprogrammet og ellers etterstrebe en god variasjon i studentgruppen med tanke på både geografisk fordeling og små/store redaksjoner. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Studieavgiften avhenger av om din arbeidsgiver har avtale med UiB og Senter for undersøkende journalistikk eller ikke:  

  • Kr 30 000,- per emne for mediebedrifter med avtale 
  • Kr 40 000,- per emne for andre 
     

Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Lunsj, middag og sosial sammenkomst i forbindelse med fysiske undervisningssamlinger er også inkludert.  

Pensumlitteratur samt utgifter til reise/opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.   

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass. 

Søke støtte til finansiering

STUP

Stup finansierer deltidsstudier med maksbeløp på 130.000 kr. 

Fra og med 2025 gjelder følgende søknadsfrister hos Stup: 1. februar, 1 mai, 1. september og 1. november. Merk at søknaden må være behandlet før studiestart.

Hvis det er aktuelt å ta flere av emnene som inngår i masterprogrammet, vil vi anbefale at du søker om støtte til alle de planlagte masteremnene nå, slik at du unngår å komme i Stups karantene etter ett emne.  

Det er mulig å søke plass på ett- eller flere av masteremnene under forutsetning av at du får Stup-stipend. Send i tilfelle e-post til koordinator astrid.norheim@uib.no når du har søkt på et emne der du sier fra om at du tar forbehold om at du får stipend. 

Andre finansieringsmuligheter

For ansatte i NRK: 

NRK finansierer inntil ti studieplasser hvert semester og har egne, interne søknadsfrister. 

NRK har også stipendordninger. Ta kontakt med Eilert Torsnes i NRK for mer informasjon: eilert.torsnes@nrk.no

Norsk Redaktørforening:

Norsk Redaktørforening lyser ut stipender hver høst og vår på inntil kr 30 000,-

Pressens Stipendfond:

Det kan være aktuelle stipender å søke på hos Pressens Stipendfond. 

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 04.03.2025