Masteroppgave i offentlig forvaltning

Masteroppgaven er et selvstendig forskningsarbeid som bygger videre på emnene som inngår i Erfaringsbasert master i offentlig forvaltning ved UiB og NHH. Vi åpner for søknader våren 2025. Oppstart til høsten.

Fakta om studiet:

  • Emnekode EXECUTIVE680
  • Masteroppgave – 30 studiepoeng 
  • Deltid 50% over to semestre 
  • Tre samlinger ved UiB 
  • 35 studieplasser 
  • Studieavgift kr 70 000,- 
  • Semesteravgift kr 650,- 
  • Gir graden Erfaringsbasert master i offentlig forvaltning 
  • Første opptak åpner våren 2025. Oppstart høsten 2025 

Introduksjon

Masteroppgaven er selvstendig forskningsarbeid som bygger videre på og utvider kunnskapen du har tilegnet deg gjennom de ulike emnene som inngår i Erfaringsbasert master i offentlig forvaltning.  

Du må ha fullført og bestått fire av emnene i programmet før du kan søke opptak til den avsluttende masteroppgaven.  

Om å skrive masteroppgave

Arbeidet med masteroppgaven er normert til om lag 800 arbeidstimer over to semestre. Oppgaven kan skrives individuelt eller i par. Arbeidsmengde og omfang skal stå i forhold til antall personer som er involvert. Oppgaven skal normalt være på om lag 40-70 sider.  

I arbeidet med masteroppgaven skal du analysere og reflektere over en avgrenset problemstilling innenfor offentlig forvaltning, gjerne relevant for egen organisasjon eller jobbrolle. Formålet med masteroppgaven er å fordype seg i et tema og utføre et selvstendig forskningsarbeid i tråd med vitenskapelige prinsipper og metoder. 

Oppgaven skal gi trening i å formulere en problemstilling, gjennomføre datainnsamling og/eller diskusjon av forskningslitteratur og teori, og dessuten analyse og tolkning av egne data. Gjennom oppgaven skal du vise god forståelse for forskningsdesign og valg av metode.  

Tema for oppgaven kan være både empiriske, teoretiske og normative spørsmål. Temaet og problemstillingen skal være relevant for masterprogrammets mål og innhold, og relatert til minst ett av de andre emnene som inngår i programmet. Oppgaven kan være tverrfaglig, og empirisk og/eller teoretisk orientert. Empirisk orienterte oppgaver kan benytte enten kvalitative eller kvantitative metoder. 

Undervisning i metode, forskningsdesign og forskningsetikk er en integrert del av emnet. 

Samlinger og veiledning

Vi legger opp til tre samlinger i løpet de to semestrene med oppgaveskriving. Før første samlingskal du levere et kort forslag til mulig tema og problemstilling for masteroppgaven, inkludert foreløpige refleksjoner omkring datainnsamling og metodevalg.

Datoer for samlinger blir fastsatt om kort tid.

Samlinger og veiledning

Første samling (august/september)

Første samling er et tre dagers seminar i Bergen der studentene får undervisning i metode, forskningsdesign og forskningsetikk. I tillegg velges samarbeidspartner dersom masteroppgaven skal skrives i par. 

Etter første samling utarbeider studentene en prosjektskisse som sendes til emneansvarlig for godkjenning og for tildeling av veileder. Studentene blir tildelt en veileder fra et relevant fagmiljø. Vi vil tilstrebe en tilnærmet lik fordeling av masteroppgaver til veiledning mellom de ulike fagmiljøene ved UiB og NHH som samarbeider om fellesgraden. Ved tildeling av veileder vil det bli foretatt en faglig vurdering basert på prosjektskisse som utarbeides i etterkant av første samling, samt tilgjengelige veiledningsressurser ved institusjonene. 

Andre samling (november/desember)

Den andre samlingen foregår i Oslo og organiseres som et todagers seminar der skal studentene presentere prosjektskissene sine og gi tilbakemeldinger til hverandre. Seminaret vil bli moderert av én eller flere fagpersoner. 

Tredje samling (februar/mars)

Den tredje og siste samlingen foregår i Bergen og organiseres som et todagers seminar der studentene presenterer utkast til egen oppgave, presenterer forberedte kommentarer til andre studenter sin oppgave og diskuterer presentasjonene i grupper. Seminaret vil bli moderert av én eller flere fagpersoner. 

Veiledning

Mellom samlingene blir det lagt opp til individuell veiledning. Veiledning foregår normalt digitalt eller i tilknytning til samlingene. Tidspunkt for veiledning avtales individuelt. Det er satt av om lag 20 veiledningstimer per student per masteroppgave. 

Vi forventer at du deltar på alle undervisningsaktiviteter. I tillegg forventer vi at du forbereder deg til samlinger ved å forberede muntlige presentasjoner, lese pensumlitteratur og andre studenter sine tekster. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Masteroppgaven har en studieavgift på kr 70 000,- per student. Prisen inkluderer kr 3000,- for bevertning og dagpakker i forbindelse med samlinger ved UiB. 

I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur samt reise/opphold i forbindelse med samlinger. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart. 

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Semesteravgiften skal betales inn til UiB. Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales i forbindelse med opptak til masteroppgaven. 

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 24.03.2025