Introduksjon
Masteremnet Prioritering og styring i offentlig sektor gir et samfunnsøkonomisk perspektiv på hvordan offentlig forvaltning kan bidra til at samfunnets ressurser blir utnyttet på best mulig måte.
Emnet inngår som ett av fem frittstående emner i Erfaringsbasert master i offentlig forvaltning. Dette er et masterprogram som er utviklet av UiB og NHH Executive i fellesskap og som retter seg mot erfarne medarbeidere og ledere i departementsfellesskapet og i departementenes underliggende virksomheter.
Du søker opptak til hvert emne for seg. Dette emnet går hvert høstsemester og vi åpner for søknader 16. mai.
Målgrupper
Masterprogrammet i offentlig forvaltning retter seg mot erfarne medarbeidere i statsforvaltningen. Du som ønsker å søke må være ansatt i et departement eller en underliggende virksomhet på søknadstidspunktet. Du må i tillegg ha minimum tre års arbeidserfaring fra departement eller underliggende virksomhet.
Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og yrkeserfaring lenger ned.
Innhold i studiet
Offentlig forvaltning og statseide foretak disponerer store ressurser på vegne av det norske samfunnet. Det er derfor viktig at beslutningstakerne på alle nivåer har insentiver til å ta gode og effektive valg i tråd med overordnede mål og prioriteringer. Den første delen av emnet handler om insentiver for offentlige beslutningstakere og utfordringer som kan oppstå når oppgaver blir delegert, for eksempel innenfor viktige sektorer som samferdsel, utdanning, helse og energi.
En viktig forutsetning for effektiv ressursutnyttelse er gode og transparente prosesser for å ta det beste valget mellom ulike prosjekter eller løsninger. Andre del av emnet ser på hvordan viktige aspekter som samfunnsøkonomisk effektivitet, bærekraft og fordeling kan inngå i prosjektvurderinger i offentlig sektor. Denne delen gir dypere kunnskap i nyere forskning og teori om blant annet nytte-kostnadsanalyse som verktøy for å ta gode beslutninger.
Offentlige virksomheter opererer ofte side om side med andre statlige foretak eller private bedrifter. Et stort og viktig spørsmål er derfor hvordan interaksjonen mellom offentlige og private aktører bør styres og reguleres. Den tredje delen av emnet belyser dette spørsmålet ved hjelp av økonomisk teori og case-studier, og vil legge særlig vekt på regelverk for konkurranse og anbudsprosesser.
Hvordan er studiet lagt opp?
Emnet er et samlingsbasert deltidsstudium over ett semester. Emnet består av tre fysiske studiesamlinger, der hver samling går over to dager. Vi forventer at du deltar på alle undervisningsaktiviteter.
Samlingene kombinerer forelesninger, oppgaveløsing, erfaringsutveksling og diskusjoner om faglige case i mindre grupper. Gruppene vil som hovedregel være tverrfaglige og/eller satt sammen av studenter fra ulike departementer og underliggende virksomheter. Erfaringslæring og praktisk bruk av teori og modeller utgjør en viktig del av den pedagogiske tilnærmingen, og det legges til rette for at studentene både får utnytte egen erfaring og lære av hverandre knyttet til de sentrale temaene og faglige problemstillingene i emnet.
Vi bruker problembaserte og casebaserte undervisningsformer, med særlig vekt på at studentene anvender teori og kunnskap på virkelighetsnære problemstillinger og reelle case relatert til prioritering og styring i offentlig sektor.
Mellom samlingene jobber studentene på egenhånd og i mindre grupper med ulike læringsaktiviteter, som kan inkludere arbeid knyttet til å se undervisningsvideoer, lese litteratur, svare på quizer, løse oppgaver og reflektere rundt relevante problemstillinger hentet fra egen organisasjon eller jobbrolle.
Undervisning og eksamen høsten 2025
1. samling: 8. - 9. september, Bergen
2. samling: 16. - 17. oktober, Oslo
3. samling: 10. - 11. november, Bergen
Eksamensformen på dette emnet er innlevering av prosjektoppgave, knyttet til tema som blir gjennomgått i løpet av studiet. Studentene skal jobbe sammen i grupper og levere inn en felles oppgave etter siste studiesamling. Innleveringsfrist blir fastsatt senere.
Søknad og opptak
Opptakskrav
Følgende opptakskrav gjelder for alle emnene som inngår i Erfaringsbasert master i offentlig forvaltning:
- Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng.
- Minst tre års relevant arbeidserfaring fra departementer og/eller deres underliggende virksomheter.
- Det er også et krav om at du på søknadstidspunktet er ansatt i et departement eller en underliggende virksomhet.
Underliggende virksomheter er forvaltningsorganer og inkluderer blant annet direktorater, tilsyn, statsforvalterne og kollegiale organer som styrer, råd og nemder samt forvaltningsbedrifter som Statsbygg. Se fullstendig liste over underliggende virksomheter (vedlegg 2, side 115)
Krav til dokumentasjon
or at vi skal kunne behandle søknaden din må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene:
- Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning
- CV
- Bekreftelse på relevant yrkeserfaring
Hvis du har utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge, vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. Hvis du har utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen, må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.
Du må i tillegg laste opp din CV og attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Arbeidsavtale eller CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene.
Hvis du har levert inn all nødvendig dokumentasjon og fått opptak til et annet emne i masterprogrammet, er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til dette emnet.
Søknadsprosess
Du søker og får opptak til hvert emne for seg. Det er UiB som administrerer opptaket til samtlige emner som inngår i masterprogrammet, også de emnene som tilbys av NHH Executive.
Vi har 35 studieplasser per emne. Departmentsakademiet har en kvote på inntil 25 studenter per emne og vil foreta en intern nominasjonsrunde.
Øvrige studieplasser er åpne for individuelle søkere fra departementsfellesskapet og underliggende etater, etter førstemann til møllen-prinsippet. Du finner søknadslenken øverst på denne siden, når emnet er åpent for søknader.
Prioritering av søkere
Hvis du allerede har tatt ett eller to av emnene i programmet, eller er student på et av emnene dette semesteret, vil du få fortrinnsrett til plass dersom du søker på neste emne innen en viss frist. Denne fristen blir fastsatt når vi åpner for søknader.
Etter denne fristen konkurrerer du på lik linje med nye søkere. Vi tar opp nye søkere i den rekkefølgen søknader er registrert.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Emnet har en studieavgift på kr 61 000,- per student. Prisen inkluderer kr 3000,- for bevertning og dagpakker i forbindelse med samlinger ved UiB.
I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur samt reise/opphold i forbindelse med samlinger både ved UiB og i Brûssel.
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Semesteravgiften skal betales inn til UiB, uavhengig av om du tar et emne ved UiB eller NHH Executive. Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for politikk og forvaltning, UiB: