Rolleforståelse for kommunale ledere (deltid)

Få dypere rolleforståelse og innsikt i forholdet mellom politikk og administrasjon i kommunal sektor. Emnet inngår som ett av tre emner i Executive master i kommunal ledelse.

Fakta om studiet:

  • Emnekode EXECUTIVE662
  • Masteremne – 20 studiepoeng
  • Inngår i Executive master i kommunal ledelse
  • Deltid over to semestre (oppstart høst)
  • Samlingsbasert – fire samlinger ved UiB
  • 30 studieplasser
  • Studieavgift kr 51 000,-
  • Semesteravgift kr 650,- per semester
  • Oppstart høsten 2025
  • Vi behandler de første søknadene 15. mai

Introduksjon

Kommuner og fylkeskommuner er politisk styrte organisasjoner, der politiske avgjørelser legger rammer for utøvelse av administrativ ledelse. Samtidig har også administrasjonen muligheter til å legge premisser for politiske prosesser og vedtak. Som administrativ leder i en kommune eller fylkeskommune må du manøvrere mellom politikk og administrasjon og ha god forståelse for hvilke muligheter og begrensninger som ligger i dette samspillet. 

Rolleforståelse for kommunale ledere er ett av tre emner som inngår i  Executive master i kommunal ledelse. Du søker opptak til hvert emne for seg. 

Målgrupper

Masterprogrammet i kommunal ledelse retter seg mot deg som er- eller vil bli leder i kommunal sektor, og som har minimum to års administrativ- eller operativ erfaring fra kommune/fylkeskommune eller andre deler av offentlig sektor. Dette behøver ikke være på ledernivå.   

Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og yrkeserfaring lenger ned.

Innhold i studiet

Emnet skal gi innsikt i sentrale problemstillinger for administrative ledere i en politisk styrt organisasjon. Forholdet mellom politikk og administrasjon og hvordan kommunale ledere utøver sin rolle i samspill med folkevalgt ledelse står sentralt i emnet. 

Videre skal emnet gi kunnskap om lederroller internt i den kommunale/fylkeskommunale administrasjonen, og hvordan ulike styringsmodeller og organisasjonsløsninger påvirker kommunale lederroller.   

Sentrale tema: 

  • Forholdet mellom politikk og administrasjon og hvordan administrative ledere finner sin rolle i samspillet med folkevalgt ledelse 
  • Lederroller internt i den kommunale administrasjonen 
  • Hvordan ulike styringsmodeller og organisasjonsløsninger påvirker kommunale lederroller 
  • Styringsparagdigmer i offentlig sektor 
  • Konsekvenser av konkurranseutsetting og privatisering av kommunale tjenester 
  • Ledelse gjennom andre ledere 
  • Avveininger mellom lojalitet, nøytralitet og faglig uavhengighet 
  • Potensielle rollekonflikter mellom politisk- og administrativ ledelse 

Hvordan er studiet lagt opp?

Emnet går på deltid over to semestre, med oppstart om høsten og eksamen i mai/juni. Dette tilsvarer ca. 30% av normal studieprogresjon, sammenlignet med fulltidsstudier.   

Vi vil tilrettelegge for at du kan ta studiet ved siden av jobb og andre forpliktelser og legger derfor opp til en kombinasjon av nettstudier og totalt fire fysiske samlinger ved Universitetet i Bergen. 

Vi veksler mellom forelesninger og oppgaveløsning i mindre grupper og bruker deltakernes erfaringer aktivt som en ressurs i undervisningen. Vi legger opp til studentaktive arbeids- og undervisningsformer og legger vekt på at du selv identifiserer praksisnære problemer som du ønsker å finne løsninger på, eller konkrete utfordringer i din egen organisasjon som du ønsker å undersøke nærmere. 

Det meste av læringsaktivitetene underveis vil foregå digitalt via UiBs læringsplattform Mitt UiB, slik at du kan jobbe med lærestoffet på dager og klokkeslett som passer best for deg. Dette kan være læringsaktiviteter som å se videoer, lese litteratur, svare på quizer, løse oppgaver og reflektere rundt relevante problemstillinger hentet fra egen organisasjon eller jobbrolle.  

I etterkant av hver undervisningssamling skal alle studenter levere et refleksjonsnotat, med refleksjoner over egen læring så langt. Det er obligatorisk å levere inn disse refleksjonsnotatene og deltakerne skal gi hverandre tilbakemeldinger på disse underveis. Disse teller ikke med i avsluttende vurdering og karaktersetting. 

Samlinger og eksamen

Det er to samlinger i høstsemesteret og to i vårsemesteret. Hver samling går over to dager. Det er obligatorisk å delta på alle samlingene.    

  • Studiestart: 8. september 2025
  • Første samling: 8. - 9. september 2025
  • Andre samling: 17. - 18. november 2025
  • Tredje samling: 16. - 17. februar 2026
  • Fjerde samling: 20. - 21. april 2026

 

Emnet avsluttes med en skriftlig, digital hjemmeeksamen over åtte timer. Eksamensdato våren 2026 blir fastsatt senere. 

Opptakskrav og krav til dokumentasjon

Opptakskrav

Følgende opptakskrav gjelder for alle emnene som inngår i Executive master i kommunal ledelse: 

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng. 
  2. Minimum to års administrativ- eller operativ erfaring fra kommunal sektor eller andre deler av offentlig sektor  

Du må dokumentere at du tilfredsstiller begge kravene. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng). 

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle søknaden din må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  • CV 
  • Bekreftelse på relevant yrkeserfaring 

  
Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

Har du tatt ett av de øvrige emnene i masterprogrammet er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til påfølgende emner. 

Prioritering av søkere

Har du allerede tatt ett- eller to av emnene i programmet, eller er student på et av emnene dette semesteret, vil du få fortrinnsrett til plass dersom du søker på neste emne innen 15. mai.

Etter 15. mai konkurrerer du på lik linje med nye søkere. Vi tar opp nye søkere i den rekkefølgen søknader er registrert. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Dette emnet har en studieavgift på kr 51 000. 

Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Lunsj, middag og sosial sammenkomst i forbindelse med fysiske undervisningssamlinger er også inkludert.  

Pensumlitteratur samt utgifter til reise/opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart. 

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Deltakere fra kommuner i Vestland kan få støtte til deler av studieavgiften fra Statsforvalteren i Vestland, se under. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Støtteordning hos Statsforvalteren

Statsforvalteren i Vestland vil refundere kr 10 000,- av studieavgiften for hver deltaker, for inntil 20 deltagere på hvert av de tre emnene som inngår i Master i kommunal ledelse. Dette gjelder for deltakere som er ansatt i en av kommunene i Vestland. 

Hvis det er flere enn en deltaker fra hver kommune på det samme emnet, må statsforvalteren vurdere om det er rom for å gi støtte for flere deltakere fra samme kommune. 

Når hvert emne er fullført vil administrativ koordinator innhente opplysninger fra deltakerne og sende en oversikt til Statsforvalteren slik at Statsforvalteren kan utbetale refusjonsbeløpet. Statsforvalter vil avgjøre hvem, og hvor mange som kvalifiserer for refusjon.

Refusjonsbeløpet blir utbetalt til arbeidsgiver, og ikke direkte til deltakeren. Du skal derfor ikke selv ta kontakt med Statsforvalter, men forholde deg til administrativ koordinator.

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, opptakskrav og krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 19.03.2025