Introduksjon
Algoritmisk tenkning og programmering i matematikkfaget er en videreutdanning på deltid over ett år, rettet mot deg som underviser i matematikk i videregående skole.
Studiet er i utgangspunktet samlingsbasert, med tre samlinger i Bergen hvert semester, totalt seks samlinger i løpet av studieåret.
Det er obligatorisk å delta på samlingene, men du kan velge å delta digitalt i stedet og det er derfor mulig å ta studiet 100% nettbasert.
Innhold i studiet
Studiet tar for seg følgende tema:
- Programmering som lærings- og undervisningsverktøy i matematikkfaget, med spesiell vekt på programmeringsspråket Python.
- Algoritmisk tenkning og utforsking i matematikkfaget
- Problemløsning og implementasjon av algoritmer
- Kjente matematiske problemer som kan løses konstruktivt ved hjelp av programmering
- Kritisk kompetanse innen teknologi og matematisk modellering
Hvordan er studiet lagt opp?
Studiet går på deltid over ett år, med oppstart om høsten. Undervisningen består av totalt seks studiesamlinger, tre i høstsemesteret og tre i vårsemesteret. Hver samling går over to hele ukedager og foregår på UiBs campus i Bergen.
Det er obligatorisk å delta på samlingene, også om du velger å delta digitalt.
I tillegg legger vi opp til digitale møtepunkter med mulighet til å stille spørsmål og få hjelp mellom samlingene.
Studiesamlinger 2025-2026
Hver samling går over to dager, torsdager og fredager i følgende uker:
- Høsten 2025: Uke 36, 43 og 49
- Våren 2026: Uke 5, 12 og 19
Torsdager kl. 1015-1600, fredager kl. 0915-1500
Ukjent med programmeringsspråket Python?
Vi inviterer til en ekstra introduksjonsøkt onsdagen før første samling. Dette er et ekstratilbud til deg som har lite programmeringserfaring fra før og ikke har brukt programmeringsspråket Python tidligere.
Hvis du allerede har brukt Python og/eller har programmert en del, kan du vente med oppstart til torsdagen.
Eksamen
Eksamensformen er mappevurdering, som blir vurdert til bestått/ikke bestått. Mer informasjon om oppgaver som skal inngå i mappen og innleveringsfrister får du etter studiestart.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Emnet har en studieavgift på kr 28 000,-
Studieavgiften dekker alle kostnader til undervisning og eksamen. Utgifter til pensumlitteratur, samt eventuelle utgifter til reise og opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg.
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Du kan søke om støtte til studiefinansiering fra Utdanningsdirektoratet, se avsnitt under.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Søke støtte til finansiering
Dersom du er ansatt i skolen kan du søke studiefinansiering fra Utdanningsdirektoratet, inkludert støtte til å dekke studieavgiften på kr 28 000,-
Mer informasjon om hvordan du går frem for å søke støtte finner du på Utdanningsdirektoratets nettsider.
Fristen for å søke støtte er 1. mars 2025 og du vil få svar ca 15. april.
Opptakskrav og søknadsbehandling
Opptakskrav
Studiet er på masternivå og du må dokumentere at du fyller følgende opptakskrav:
- Godkjent lærerutdanning, bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng.
- Minimum to års relevant arbeidserfaring, fortrinnsvis som lærer
- Minimum 30 studiepoeng i matematikk/matematikkdidaktikk fra før. Vi anbefaler at du har matematikkdidaktikk fra PPU eller annen lærerutdanning.
Du må dokumentere at du tilfredsstiller alle tre kravene. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).
Søknadsbehandling
Du kan søke plass på studiet hos oss og sikre deg plass, mens du venter på svar om studiestøtte fra Utdanningsdirektoratet.
Du risikerer ingenting og er ikke bundet til noe, før du vet om du har fått innvilget støtte til å kunne gjennomføre studiet hos oss.
Du kan fritt trekke deg fra studieplassen frem til 14 dager før studiestart i august, dersom du får nei på søknaden om studiestøtte eller får innvilget støtte til å ta et annet studietilbud.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Matematisk institutt: