Introduksjon
Verden står overfor tøffe klimautfordringer og energisituasjonen i verden er i rask endring. Skal vi nå FN-målet om pålitelig og bærekraftig energi til alle, er energiomstilling og reduksjon av CO2-utslipp avgjørende. Innen CO2-fangst, -bruk og -lagring (CCUS) er hovedmålet å utvikle og forbedre teknologier som bidrar til utslippskutt.
Kunnskaper om CO2-fangst og lagring er høyst relevant ikke bare for olje- og gassindustrien, men også for andre norske industriaktører som sementproduksjon, smelteverk og avfallshåndtering.
UiB tilbyr et nettbasert emne som skal gi en introduksjon til CCUS-teknologien. Emnet gikk sist gang høsten 2024, og det er foreløpig ikke avklart når emnet vil gå neste gang.
Innhold i studiet
Emnet vil gi eksempler på aktiviteter rettet mot feltpiloter, der teknologier som for eksempel injeksjon av CO2-skum i oljefelt og nye karbonnøytrale teknologier for gassproduksjon har vist at industrien kan delta i CCUS også på et kommersielt grunnlag. En annen interessant mulighet som vil bli drøftet er produksjon av hydrogen (H2) fra naturgass, der håndtering og lagring av biproduktet CO2, samt mellomlagring av hydrogen, inngår som en del av verdikjeden.
Forskningsmiljøet som har utviklet emnet har i en årrekke forsket på- og undervist innen CCUS, med fokus på alle nivåer fra mikromodeller i laboratorium til feltpiloter. Vi skal ta studentene med gjennom hele CCUS-verdikjeden, med vekt på følgende hovedtema:
- Energi- og klimaperspektiv
- Teknologi for CO2-fangst og -frakt
- Lavutslippsløsninger ved bruk av CO2 i petroleumsproduksjon
- CO2-lagring i Nordsjøen
- Hydrogen og CO2-håndtering
Hvordan er studiet lagt opp?
Emnet er 100% nettbasert og går over 10 uker. All undervisning foregår på engelsk via UiBs digitale læringsplattform Mitt UiB.
Emnet er delt inn i totalt 10 korte moduler. Vi legger ut en ny modul hver uke. Du går gjennom innholdet i hver modul i løpet av uken, på det tidspunktet som passer best for deg.
Hver modul består av en samling kortere videoer/podcaster (7-10 minutter) innen bestemte tema. Etter hver video/podcast skal du gå gjennom en quiz med spørsmål om innholdet. Når du har bestått denne quizen kan du gå videre til neste del i modulen Det er også mulig å repetere de ulike delene. Etter hver fullførte modul skal du skrive et refleksjonsnotat eller løse oppgaver omkring det faglige innholdet i modulen. For hver modul vil ulike undervisere være tilgjengelige gjennom chat i åpne digitale rom for spørsmål og diskusjon til faste tider. Tidspunktene blir kunngjort i Mitt UiB. Vi legger også til rette for diskusjoner og samarbeid mellom deltakerne.
Du må regne med å bruke omtrent 8 timer per uke i de 10 ukene studiet varer.
Når du har gjennomført og bestått alle oppgavene underveis, vil du få emnet godkjent som "Bestått". Det er ingen ordinær, avsluttende eksamen i tillegg til dette. Bestått emne gir 3 studiepoeng.
Opptakskrav og krav til dokumentasjon
Opptakskrav
Emnet er på masternivå, og du må derfor dokumentere at du fyller begge opptakskravene som er oppgitt under:
- Teknisk ingeniørutdanning eller annen teknisk utdanning på minimum bachelornivå (3 år/minimum 180 studiepoeng).
- Minimum to års fulltids relevant arbeidserfaring
Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).
Dersom du har arbeidet i deltidsstillinger må antall måneder/år legges sammen slik at dette samlet utgjør minimum to års full tids yrkespraksis.
Krav til dokumentasjon
For at vi skal kunne behandle din søknad må du legge ved følgende dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene:
- Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning
- CV
- Bekreftelse på relevant arbeidserfaring
Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe.
Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.
Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Det er ingen studieavgift på dette emnet.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for fysikk og teknologi: