Organisering for samfunnssikkerhet og krisehåndtering. Ekstremisme og terrorisme

Hvordan kan vi best organisere oss for å sikre samfunnssikkerhet, beredskap og effektiv krisehåndtering? Frittstående masteremne som også inngår i Erfaringsbasert master i demokratibygging.

Fakta om studiet:

  • Emnekode: SAMPOL608
  • Masteremne på deltid 50%
  • 1 semester (vår)
  • 15 studiepoeng 
  • Nettbasert / Samlingsbasert
  • Studieavgift kr 25 000,- 
  • Semesteravgift kr 650,- 
  • Neste gang våren 2026

Introduksjon

Dette emnet gir innsikt i organisering for samfunnssikkerhet, beredskap, krisehåndtering og myndighetsutøvelse. Du skal få en innføring i sikkerhet og beredskap for ulike typer menneskeskapte- og naturskapte krisesituasjoner, inkludert situasjoner knyttet til terrorisme og ekstremisme. 

Emnet er aktuelt for deg som ønsker mer kompetanse om samfunnssikkerhet og beredskap. Det kan være innenfor offentlig sektor, i norske- eller internasjonale organisasjoner eller bedrifter, innenfor politi, forsvar eller sivilforsvar, eller annet. 

Emnet kan tas som en frittstående videreutdanning på deltid. Emnet inngår også som ett av flere emner i Erfaringsbasert master i demokratibygging.  

Emnet går hvert vårsemester og vi åpner for søknader rundt 15. september. Du vil da finne lenke til søknadsportalen vår øverst på denne siden. Vi tar opp kvalifiserte søkere i flere runder frem mot studiestart i februar, så lenge vi har ledige plasser. 

Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og arbeidserfaring lenger ned.

Innhold i studiet

I dette emnet skal vi se nærmere på ulike former for spesialisering og samordning mellom aktører på ulike beslutningsnivåer, som for eksempel: 

  • mellom departementsområder 
  • mellom departement og direktorat 
  • mellom stat, kommuner og det regionale nivået 
  • mellom det nasjonale og det overnasjonale nivået 
  • mellom offentlige myndigheter og det sivile samfunn 


Vi tar for oss konkrete case for å vise hvordan vi kan forebygge, håndtere og lære av kriser og diskutere tema som styringskapasitet og styringslegitimitet. Videre skal vi se på hva som karakteriserer ekstremisme og terrorisme, se på ulike årsaker og hensiktsmessige tiltak. 

Les hele emnebeskrivelsen 

Hvordan er studiet lagt opp?

Undervisningen består av tre helgesamlinger ved UiBs campus i løpet av vårsemesteret. I tillegg vil det være noe nettbasert undervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB. 

Du kan velge om du vil delta fysisk eller digitalt via zoom på de tre helgesamlingene. Forelesningene blir dessuten tatt opp og publisert i etterkant på emnesiden i Mitt UiB. På denne måten kan du se forelesninger i etterkant, dersom du ikke har anledning til å følge undervisningen den aktuelle helgen.  

Det er ikke obligatorisk å delta på undervisningen på disse helgesamlingene, men vi vil sterkt anbefale at du deltar enten fysisk eller digitalt, for å få fullt utbytte av emnet.   

Datoer for helgesamlinger våren 2025:  

  • 14. - 16. februar  
  • 14. - 16. mars  
  • 25. - 27. april 


Samlingsdatoer for våren 2026 blir fastsatt i løpet av høsten. 

SAMPOL608 har delvis felles undervisning med studenter på søsteremnet SAMPOL611, som inngår i Erfaringsbasert master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse. 

Den faglige komponenten om ekstremisme og terrorisme er unik for SAMPOL608 og er tema for første del av emnet, inkludert første samling. Øvrige tema rundt organisering for samfunnssikkerhet, beredskap, krisehåndtering og myndighetsutøvelse er felles for begge emner og er tema for andre og tredje samling. 

Den avsluttende vurderingen består av innlevert semesteroppgave på inntil 4500 ord. Innleveringsfristen er mot slutten av semesteret, nøyaktig dato blir oppgitt senere. 

Opptakskrav og krav til dokumentasjon

Opptakskrav

Følgende opptakskrav gjelder for alle emnene som inngår i Erfaringsbasert master i demokratibygging: 

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med minimum tre års omfang/180 studiepoeng 
  2. Minimum to års relevant arbeidserfaring, fortrinnsvis fulltids lønnet arbeid 

 

Du må dokumentere at du tilfredsstiller begge kravene. Særlig lang og relevant erfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng). 

Dersom du har arbeidet i deltidsstillinger må antall måneder/år legges sammen slik at dette samlet utgjør minimum to års full tids arbeidserfaring. 

Hva regner vi som relevant arbeidserfaring?

Du må dokumentere at du har minimum to års relevant arbeidserfaring, knyttet til arbeid med demokrati eller menneskerettigheter i en organisasjon eller i en offentlig eller privat virksomhet. 

Du er også velkommen til å søke dersom du mangler tilstrekkelig lønnet arbeidserfaring, men har lang erfaring med frivillig/ulønnet arbeid knyttet til feltet. Du må da dokumentere dette med CV og attester som viser at du har gjort relevant frivillig arbeid i til sammen om lag to år. 

Du må i tillegg dokumentere at du har minimum to års annen arbeidserfaring. 

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  • CV 
  • Bekreftelse på relevant arbeidserfaring/relevant frivillig arbeid 
     

Har du utdanningen din fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. 

Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Det samme gjelder for dokumentasjon av annen relevant erfaring, fra organisasjoner/frivillig arbeid etc.  

Arbeidsavtaler/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

Merk: Når du har levert inn all nødvendig dokumentasjon og fått opptak til ditt første emne er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til påfølgende emner. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Studieavgiften for dette emnet er kr 25 000,-  

Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Pensumlitteratur samt utgifter til eventuell reise/opphold i forbindelse med fysiske samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.  

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.  

Kontakt UiB Videre

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 23.04.2025