Introduksjon
Ved UiB kan du ta nettbasert deltidsstudium i nordisk språk og litteratur og få kunnskaper om norsk- og nordisk språk og litteratur i både eldre og nyere tid. Studiet består av fire frittstående emner, hvert på 15 studiepoeng. Emnene går etter hverandre i tur og orden, ett emne per semester.
Du velger selv om du vil ta ett- eller flere emner. Tar du alle fire emnene får du 60 studiepoeng og oppnår undervisningskompetanse i norskfaget i skolen.
Hvordan er studiet lagt opp?
Studiet består av to språklige- og to litterære emner, hvert på 15 studiepoeng. Det er separat opptak til hvert emne. Dersom du planlegger å ta alle fire emnene fortløpende, må du huske å registrere søknad til det neste emnet innen oppgitt tidsfrist.
Vi anbefaler at du tar emnene i en viss rekkefølge, for å få fullt utbytte av hvert emne. Les mer om dette i emneoversikten under. Dette er kun anbefalinger og du står fritt til å ta emnene i den rekkefølgen som passer best for deg.
All undervisning er nettbasert og foregår via UiBs læringsplattform Mitt UiB på ettermiddags-/kveldstid. Se detaljer i emneoversikten under.
Mer om hvert emne
NOLI102-F Nordisk: Litteratur etter 1900 (vår 2025)
Emnet skal gi en innføring i sentrale litterære tekster i nordisk, særlig norsk, litteratur fra det 20. og det 21. århundre. Du skal få et solid litteraturhistorisk oversyn, der vi skal se på skjønnlitteraturen i sammenheng med sosiale, kulturelle, idéhistoriske, mediale og biografiske forhold. Studiet av litteraturhistorien skal skape refleksjon omkring kontinuitet og brudd i kulturutviklingen og sette samtidskulturen inn i en større historisk ramme.
Sentralt i emnet er en systematisk innføring i de skjønnlitterære hovedsjangerne lyrikk, epikk og dramatikk slik at du kan forstå teksten som estetisk uttrykk og utvikle et teoretisk begrepsapparat du kan bruke i systematisk behandling av tekstene. Emnet skal ta opp sakprosa, særlig former for sakprosa som er nært beslektet med skjønnlitteraturen, som for eksempel essay, taler og brev, og reflektere omkring skillet mellom skjønnlitteratur og sakprosa.
Les emnebeskrivelsen for NOLI102-F
Undervisning våren 2025
Studiestart: 13. januar 2025
Digital undervisning via Zoom: Syv mandagskvelder kl. 18.15 - 20.00, på følgende datoer:
- 13. og 27. januar
- 10. februar
- 3. og 17. mars
- 7. og 28. april (merk: siste gang til kl. 21.00)
Det er obligatorisk å levere inn to oppgaver i løpet av semesteret:
- 14. februar: Innlevering av obligatorisk oppgave nr 1
- 11. april: Innlevering av obligatorisk oppgave nr 2
Eksamen
Skriftlig, digital hjemmeeksamen over sju dager:
- Utlevering: Mandag 19. mai kl. 12.00
- Innleveringsfrist: Mandag 26. mai kl. 12.00
NOLI103-F Nordisk: Den eldre litteraturen (høst 2025)
Emnet skal gi kunnskaper om et bredt utvalg nordiske, særlig norske, litterære tekster fra og med norrøn tid og frem til 1900. I tillegg inneholder emnet et litteraturhistorisk og et teoretisk pensum. Det skjønnlitterære pensumet utgjør omtrent 2/3 av emnet og er fordelt mellom de tre skjønnlitterære hovedsjangerne lyrikk, epikk og dramatikk. I tillegg skal du lese et utvalg sakprosa.
Emnet skal gi en solid litteraturhistorisk innføring som knytter skjønnlitteraturen til sosiale, kulturelle, idéhistoriske og biografiske forhold som er relevante for den enkelte teksten. Men emnet skal også bidra til refleksjon omkring litteraturhistoriografien. Slik ser man litteraturhistoriens fremstilling av perioder, kontinuitet og brudd som uttrykk for pedagogiske grep og ideologiske strategier.
Emnet skal ta opp sakprosa, særlig former for sakprosa som er nært beslektet med skjønnlitteraturen, som for eksempel essay, taler og brev. Du vil reflektere omkring skillet mellom skjønnlitteratur og sakprosa.
Emnet viderefører og bygger videre på det sjangerteoretiske utgangspunktet fra NOLI102-F. Vi anbefaler derfor at du har tatt dette emnet før du begynner på NOLI103-F, men det er ikke noe krav.
Les hele emnebeskrivelsen for NOLI103-F
Undervisning høsten 2025
Undervisningen består nettundervisning en ettermiddag/kveld per uke:
Tirsdager kl. 18.15 - 20.00
Undervisningsdatoer: 19.8, 2.9, 16.9, 30.9, 14.10, 28.10 og 18.11
Eksamen
Skriftlig, digital hjemmeeksamen over sju dager.
- Utlevering: 21.11 kl. 12.00
- Innleveringsfrist 28.11 kl.12.00
NOSP102-F Nordisk: Moderne språk (vår 2026)
Emnet skal gi studentene et felles utgangspunkt i studiet av moderne norsk, brukt som første- og andrespråk. Emnet har fire hovedtema:
- moderne norsk grammatikk, dvs. morfologi (ordoppbygning) og syntaks (setningsoppbygning), både bokmål og nynorsk
- ordkunnskap (særlig ordbetydning)
- tekstkunnskap
- moderne skriftspråkshistorie (fra 1800-tallet til moderne bokmål og nynorsk)
De tre første temaene har vinkling mot norsk både som førstespråk og andrespråk. Norsk språk blir studert som selvstendig system, men vi skal også se på hvordan norsk språk ligner på- og skiller seg fra andre språk og hvordan det blir lært av innlærere med andre førstespråksbakgrunner.
Studiet av den moderne skriftspråkshistorien skal gi studentene forståelse av hvordan den moderne skriftspråksituasjonen har oppstått, med to målformer og stor valgfrihet i rettskrivingene.
Les hele emnebeskrivelsen for NOSP102-F
Undervisning
Nettundervisning og én eller to digitale helgesamlinger i løpet av semesteret.
Emnet går neste gang våren 2026 og datoer for nettundervisning og helgesamling blir fastsatt i løpet av høsten 2025.
Eksamen
6-timers skriftlig, digital hjemmeeksamen. Dato for våren 2026 fastsettes senere.
NOSP103-F Nordisk: Språkhistorie og talemål (høst 2026)
Emnet skal gi et felles utgangspunkt for studiet av norsk som et resultat av historisk utvikling og geografisk og sosial variasjon i moderne norsk. Norsk skal også studeres i sammenligning med de andre nordiske språkene (dansk, færøysk, islandsk, norsk og svensk). Emnet har tre hovedtema:
- norsk språkhistorie fra urnordisk til moderne talemål
- geografisk og sosial talemålsvariasjon med talemålsgrammatikk og -fonologi
- andre nordiske språk, særlig dansk og svensk
Studiet av språkhistorien skal gi innsikt i språkutvikling generelt og fremveksten av moderne norsk spesielt. Det omfatter et mindre studium av norrønt språk som bakgrunn for å forstå de senere utviklingene.
Studiet av fonologi og talemål skal gi oversikt over lydlig og grammatisk variasjon i talt norsk. Det skal også bidra til en forståelse av dialekter og sosiolekter som språklig likeverdige med de offisielle målformene bokmål og nynorsk.
Studiet av de andre nordiske språkene skal gi oversikt over grunnleggende språkhistorie og nåværende språkforhold. Du lærer forskjeller og likheter mellom språkene, særlig dansk og svensk i forhold til norsk.
Les hele emnebeskrivelsen for NOSP103-F
Undervisning
Nettundervisning som består av korte undervisningsøkter på fastsatte datoer (kveldstid). I tillegg er det to digitale helgesamlinger i løpet av semesteret. Hver samling går over to hele dager, lørdag og søndag.
Emnet går neste gang høsten 2026. Datoer og klokkeslett for nettundervisning og digitale helgesamlinger blir fastsatt i løpet av våren 2026.
Eksamen
6-timers skriftlig digital hjemmeeksamen. Dato fastsettes senere.
Opptakskrav
Nettstudiet i Nordisk språk- og litteratur er på bachelornivå og det er ingen spesielle krav til tidligere utdanning eller forkunnskaper.
Du må fylle de generelle vilkårene for opptak til videreutdanningsstudier ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har generell studiekompetanse)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse.
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning
Hva koster studiene?
Det er ingen studieavgift på emnene som inngår i Nordisk språk- og litteratur nettstudier.
Alle som skal studere hos oss må imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier:
- E-post
- fjernord@uib.no