Sammenlignende europeiske kulturstudier

Nettbasert emne som tilbys på tvers av flere fremmedspråk. Emnet går hvert høstsemester og passer fint i kombinasjon med våre nettstudier i fransk, tysk eller italiensk. Åpent for søknader nå!

Fakta om studiet:

  • Emnekode: SEK600
  • 10 studiepoeng
  • Nettbasert undervisning
  • Tilbys hvert høstsemester
  • Ingen studieavgift, kun semesteravgift kr 650,-
  • Kan kombineres med nettstudier i fransk, tysk eller italiensk

Introduksjon

Dette emnet tilbys på tvers av flere fremmedspråk. Emnet skal gi innblikk i sentrale begreper, debatter og historiske oppbrudd som har preget den kulturelle utviklingen i Europa fra renessansen til vår egen tid. Vi skal se på hvordan disse blir formidlet først og fremst i litteraturen, men også i andre kulturuttrykk. 

Det passer fint å kombinere dette emnet med våre nettstudier i fransk, tysk eller italiensk

Vi tar opp søkere i flere opptaksrunder fremover våren, så lenge vi har ledige plasser: 15. april

Innhold i studiet

Noen sentrale begreper som tas opp: Verdensbilde, europeer, nasjon, opplysning, revolusjon, kolonialisme og postkolonialisme, individualisme, totalitarisme, isolasjonisme, globalisering, minoritet og rasisme. 

Emnet vil belyse et utvalg epoker og oppbruddstider i europeisk historie der nye ideer, begreper og tenkemåter har blitt til eller skiftet innhold på måter som har påvirket den kulturelle utviklingen og skjønnlitteraturen. Emnet vil ta for seg ulike epoker i et sammenlignende perspektiv, konsentrert om noen begrepshistoriske utviklingslinjer.  

Les emnebeskrivelsen for SEK600 

Hvordan er studiet lagt opp?

Deler av undervisningen vil i utgangspunktet gå fysisk på UiBs campus, men det blir tatt opptak som blir gjort tilgjengelig digitalt via UiBs læringsplattform. Kollokvier/nettmøter går kun digitalt.  Det er med andre ord lagt til rette for at du kan følge hele emnet som rene nettstudier.  

Undervisning 

  • Innspilte videoforelesninger á 90 min. Opptak legges ut i etterkant på læringsplattformen Mitt UiB
  • Kollokvier (90 min.): 4 ettermiddager i løpet av semesteret
  • Nettmøter (45 min): 4 ettermiddager i løpet av semesteret 


Du skal i tillegg levere inn en obligatorisk oppgave på 750 - 1000 ord, som kan skrives på enten engelsk, fransk, tysk, italiensk, russisk eller norsk og blir vurdert til bestått/ikke bestått. Oppgaven må være godkjent før du kan ta avsluttende eksamen. 

Eksamen  

6 timers skriftlig digital hjemmeeksamen. Dato for høsten 2025 blir fastsatt senere.

Opptakskrav

Emnet er på bachelornivå. Du må fylle generelle vilkår for opptak til videreutdanning ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:   

a) generell studiekompetanse (GSK)  

b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)  


Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.

Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse

Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning/arbeidserfaring. 

Hva koster studiet?

Det er ingen studieavgift.

Alle som skal studere hos oss må imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Merk at du skal kun betale semesteravgift en gang per semester, uavhengig av hvor mange emner du tar i samme semester.   

Vil du vite mer?

Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for fremmedspråk:

E-post
studieveileder.if@uib.no
robert.bakkevold@uib.no

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 09.04.2025