Fantastiske data for sjømatnæringen

Nøkkelen til digital kompetanse ligger i å forstå hva "data" er og hvordan data og digitalisering påvirker din bransje. Nettbasert emne utviklet av UiB for ansatte i sjømatnæringen.

Fakta om studiet:

  • Emnekode DIGI610B
  • 2,5 studiepoeng
  • Deltidstudium over 8 uker
  • 100 % nettbasert undervisning
  • Utviklet av UiB i samarbeid med sjømatklyngen NCE Seafood Innovation
  • Ingen studieavgift, kun semesteravgift kr 650,- 

Introduksjon

Digitalisering påvirker alle bransjer, også sjømatnæringen. Arbeidsprosesser og beslutninger blir i økende grad datadrevne og vi tar i bruk stadig nye digitale teknologier, som blant annet kunstig intelligens. Dette krever grunnleggende digital kunnskap og forståelse hos både ledere, mellomledere og produksjonsarbeidere.  

Sjømatklyngen NCE Seafood Innovation har inngått et samarbeid med Universitetet i Bergen om å teste ut et kort, nettbasert introduksjonsemne som skal gi grunnleggende forståelse for hva data og digitalisering handler om. Den første pilotrunden startet opp høsten 2024. Deretter skal emnet videreutvikles i samarbeid med Sjømatklyngen og representanter fra næringen.

Hva lærer du?

Målet med emnet er å gi deltakerne grunnleggende kunnskap i hva data og digitalisering gjør med oss og samfunnet vi er del av og forstå mer av teknologiene som ligger bak. Sentrale begreper og tema:  

  • Digitalisering og datafisering 
  • Forskjellige typer data og egenskaper ved disse 
  • Livsløpet til ulike typer data 
  • Ulike bruksområder for forskjellige typer data 
  • Rollene data spiller i samfunnet 
  • Data literacy 
     

Les emnebeskrivelsen for DIGI610B

Hvordan er studiet lagt opp?

Emnet er 100% nettbasert og går over ca. åtte uker.  

All undervisning og oppgaveløsning foregår på UiBs digitale læringsplattform Mitt UiB.  

Emnet er organisert i moduler, en for hver uke. Du skal lese om ulike tema og løse små oppgaver i hver modul. Det blir også satt opp en eller to digitale undervisningsøkter på fastsatte datoer, som du enten kan følge live eller se i opptak senere.  

Når du har vært gjennom alle modulene, levert alle oppgavene og fått disse godkjent av faglærer er emnet fullført og bestått. Det er ingen avsluttende eksamen i tillegg til dette. Fullført emne gir 2,5 studiepoeng. 

Opptakskrav

Dette emnet er på bachelornivå og det er ingen spesielle krav til tidligere utdanning eller forkunnskaper. Du må fylle generelle vilkår for opptak til videreutdanningsstudier ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:   

a) generell studiekompetanse (GSK)  

b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK) 


Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK. 

Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse 


Realkompetanse for deg over 25 år

Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning

Hva koster studiet?

Det er per nå ingen studieavgift på dette emnet.  

Alle som skal studere hos oss må imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 03.02.2025