Marin økologi, miljø og ressursar

Masteremne

Emnebeskrivelse

Mål og innhald

Emnet gir en innføring i marine økosystem, hvordan disse er formet fra naturens side og hvordan de påvirkes av menneskelige aktiviteter. Kurset tar for seg vilkårene for havets primærproduksjon, mikrobielle prosesser og sekundærproduksjon. Hovedgruppene av verdens marine økosystem gjennomgås, og det gis en særskilt gjennomgang av særegne forhold for norske kystøkosystemer. 

Læringsutbyte

Etter fullført emne skal studentene:
  • Gjøre greie for topografiske, fysiske, kjemiske og biologiske kjennetegn ved ulike marine økosystem
  • Gjøre greie for hvordan primærproduksjon, mikrobiell omsetning og sekundærproduksjon reguleres av naturlige og menneskelige aktiviteter
  • Gjøre greie for særskilte forhold som gjelder norske kyst- og fjordøkosystemer og kunne sette opp enkle modeller og beregninger for hvordan utslipp av stoffer påvirker norske kystøkosystemer

Studiepoeng, omfang

10 ECTS

Studienivå (studiesyklus)

Bachelor

Undervisningssemester

Haust.

Emnet har eit avgrensa tal på plassar og inngår i undervisningsopptaket ved MN-fakultetet. Fristen for å melde seg til undervisning i emnet er onsdag i veke 33. Du får svar på om du har fått plass på emnet på Studentweb seinast måndag i veka etter fristen.

Det er obligatorisk oppmøte på første forelesing/orienteringsmøtet, og du kan risikere å miste plassen om du ikkje møter. Dersom du ikkje kan møte på første forelesing/orienteringsmøtet må du kontakte studieseksjonen på e-post: studie.bio@uib.no. Tidspunkt for første forelesing/orienteringsmøtet finn du i timeplanen under «Ressursar» øvst til høgre eller på Mitt UiB.

Krav til forkunnskapar
60 studiepoeng i obligatoriske emne i bachelorgraden i biologi, integrert master i fiskehelse eller integrert master i havbruk (sivilingeniør). 
Tilrådde forkunnskapar
  • BIO100 Innføring i evolusjon og økologi (10 sp)
  • BIO102 Organismebiologi 2 (10 sp)
  • MAT101 Brukarkurs i matematikk I (10 sp)
  • Studiepoengsreduksjon
    BIO202, MAR210 (utgåtte emne).
    Krav til studierett
    For opptak til emnet er det krav om ein studierett knytt til Fakultet for naturvitskap og teknologi og at du oppfyller forkunnskapskrava.
    Arbeids- og undervisningsformer
    Forelesning og øvingar
    Obligatorisk undervisningsaktivitet

    Godkjente obligatoriske innleveringer (gyldig inneværende og påfølgende semester).

     

     

    Vurderingsformer
    Skriftlig eksamen (4 timar). Ingen hjelpemiddel.
    Karakterskala
    Ved sensur av emnet vert karakterskalaen A-F nytta.
    Vurderingssemester
    Det er ordinær eksamen kvart semester. I semester utan undervising blir skriftleg eksamen arrangert tidleg i semesteret.
    Litteraturliste
    Litteraturlista vil vere klar innan 01.07. for haustsemesteret og 01.12. for vårsemesteret.
    Emneevaluering
    Studentane skal evaluere undervisninga i tråd med UiB og instituttet sitt kvalitetssikringssystem. Evalueringar av emnet finn du i Studiekvalitetsdatabasen.
    Programansvarleg
    Programstyret har ansvar for fagleg innhald og oppbygging av studiet og for kvaliteten på studieprogrammet og alle emna der.
    Administrativt ansvarleg
    Fakultet for naturvitskap og teknologi ved institutt for biovitskap har det administrative ansvaret for emnet og studieprogrammet.