Masteroppgåve i operativ leiing og myndigheitsutøving

Masteremne

Emnebeskrivelse

Mål og innhald

Masteroppgaven er et selvstendig arbeid der studentene skal bruke kunnskaper og ferdigheter tilegnet gjennom erfaring og emner som inngår i studieprogrammet til å analysere og reflektere over en avgrenset problemstilling innen operativ ledelse og myndighetsutøvelse.

Formålet med masteroppgaven er å fordype seg i et tema og utføre et selvstendig forskningsarbeid. Masteroppgaven er også den delen av studieprogrammet der studenten i sterkest grad utfordres på tverrvitenskapelig sammenstilling og utvikling av kunnskap. Undervisning i metode, forskningsdesign og forskningsetikk er en integrert del av emnet.

Masteroppgaven skal gi trening i å formulere en problemstilling, gjennomføre datainnsamling og/eller diskusjon av forskningslitteratur og teori, samt å analysere og tolke egne data. Gjennom oppgaven skal studenten vise god forståelse for forskningsdesign og valg av metode. Oppgaven skal kombinere kunnskap fra flere fagdisipliner og demonstrere forståelse for hvordan disse gjensidig påvirker oppdragsløsning og myndighetsutøvelse.

Tema og problemstilling skal være relevant for studieprogrammets mål og innhold. Det gis forslag til relevante temaer og problemstillinger i egen emnebank. Tema og problemstilling for masteroppgave skal godkjennes av emneansvarlig.

Oppgaven skal normalt skrives i grupper på inntil tre personer. Arbeidsmengde og omfang skal stå i forhold til gruppens størrelse.

Læringsutbyte

Studenten skal ved avsluttet emne ha følgende læringsutbytte:

 

Kunnskap

Studenten kan

  • analysere avanserte tverrvitenskapelige problemstillinger knyttet til operativ ledelse og myndighetsutøvelse
  • sammenstille og kombinere kunnskap fra emner som inngår i studieprogrammet, og relatere dette til erfaringsbasert kunnskap
  • gjøre greie for litteratur, terminologi og teori som er relevante for tema og problemstilling for oppgaven, og vurdere relevansen av metode for datainnsamling
  • diskutere spørsmål innen temaet for masteroppgaven på en vitenskapelig måte

 

Ferdigheter

Studenten kan

  • formulere en presis og forskbar problemstilling og utarbeide egen forskningsplan
  • gjennomføre et selvstendig forskingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskingsetiske normer
  • bruke relevante metoder på en selvstendig måte i analyse av problemstillinger innen operativ ledelse og myndighetsutøvelse
  • samle, systematisere, analysere, tolke og presentere kunnskap på en nøyaktig og oversiktlig måte

 

Generell kompetanse

Studenten kan

  • reflektere over styrker og svakheter knyttet til datainnsamling og forskningsmetoder
  • reflektere over forskningsetiske spørsmål
  • reflektere over vitenskapelighet i relasjon til operativ ledelse og myndighetsutøvelse og egne erfaringer
  • identifisere behovet for tverrfaglig kunnskap i analyse av problemstillinger innen operativ ledelse og myndighetsutøvelse
  • samarbeide i grupper om komplekse oppgaver

Studiepoeng, omfang

30 studiepoeng

Studienivå (studiesyklus)

MA-nivå, EVU-emne

Undervisningssemester

Oppstart høst og innlevering vår.

Undervisningsstad

Universitetet i Bergen
Krav til forkunnskapar
Masteroppgaven skrives mot slutten av studiet. For å kvalifisere for opptak må studenten ha bestått minst 50 studiepoeng som skal inngå i graden, inkludert SAMPOL611 og JUR661.
Tilrådde forkunnskapar
Ikke relevant.
Studiepoengsreduksjon
Ingen overlapp.
Krav til studierett
Opptak til EXECUTIVE690.
Arbeids- og undervisningsformer

Masteroppgaven bygger på den erfaringen studentene må ha for å tas opp til en erfaringsbasert master, samt emnene som inngår i studieprogrammet. Studentene skal skrive en masteroppgave om en problemstilling innen operativ ledelse og myndighetsutøvelse.

Undervisningen gis i form av obligatoriske samlinger, samt gruppeveiledning (eller individuell veiledning dersom oppgaven skrives individuelt). Den første undervisningssamlingen vil ha fokus på forskningsdesign og metode. Deretter gjennomføres veiledningssamlinger, der studentene skal presentere arbeidet med masteroppgaven, presentere forberedte kommentarer til andre studenter og diskutere i grupper. Samlingene vil bli ledet av en eller flere fagpersoner.

Obligatorisk undervisningsaktivitet
Det er obligatorisk oppmøte på samlingene. Det er et obligatorisk arbeidskrav å presentere arbeidet med masteroppgaven og presentere forberedte kommentarer til andre studenter. Utregning av deltakelse blir gjort i samsvar med «Retningslinjer for utregning av obligatorisk deltakelse» ved Det juridiske fakultet (https://www.uib.no/jur/23645/retningslinjer-utrekning-av-obligatorisk-deltaking).
Vurderingsformer
Masteroppgave med påfølgende muntlig eksamen. Studentene skal presentere masteroppgaven for sensurkomiteen før utspørring fra komiteen. Presentasjonen til den enkelte student kan korrigere den endelige, individuelle karakteren.
Karakterskala
A til E for bestått, F for ikke bestått.
Vurderingssemester
Høst og vår
Litteraturliste
Litteraturlisten vil være klar innen 1. juli for høstsemesteret og 1. desember for vårsemesteret.
Emneevaluering
I tråd med retningslinjer for evaluering av emner ved Det juridiske fakultet.
Hjelpemiddel til eksamen
Ikke relevant.
Programansvarleg
Studieutvalget ved Det juridiske fakultet har det administrative ansvaret for studieprogrammet. Et programstyre, der representanter for samarbeidsmiljøene er med, har ansvar for å drive programmet, i tråd med retningslinjene for utarbeiding og drift av tverrfakultære studieprogrammer i UiB sitt kvalitetssystem for utdanning. 
Emneansvarleg
Professor Knut Einar Skodvin (Knut.Skodvin@uib.no)
Administrativt ansvarleg
Studieseksjonen ved Det juridiske fakultet