Introduksjon
Forskning og formidling er vesentlige oppgaver for museumssektoren. Universitetet i Bergen tilbyr to samlingsbaserte videreutdanningsemner som skal gi kompetanse i å planlegge selvstendige forskningsprosjekter og trening i vitenskapelig publisering.
Emnene er rettet mot ansatte i museene og er utarbeidet i samarbeid med Norges museumsforbund.
Hvordan er studiet lagt opp?
Begge emnene er samlingsbaserte, med tre samlinger ved UiB i løpet av ett semester.
Hver samling går over tre dager og omfatter forelesninger, seminardiskusjoner og gruppeveiledning. Det er obligatorisk å delta på alle tre samlingene. Du vil også få individuell veiledning på nett mellom samlingene.
Mer om hvert emne
MUSE620 Å forske i og på museum (høst)
Emnet MUSE620 Å forske i og på museum er et praktisk og teoretisk emne som skal gi oppdatert kunnskap om relevant teori, metode og forskningsetikk samt trening i å konkretisere forskningstema.
Med hjelp av veileder og medstudenter skal du skrive en prosjektskisse som kan danne grunnlag for et konkret forskningsprosjekt. Prosjektet kan for eksempel være basert på samlingene i et bestemt museum, handle om en museumsrelevant tematikk, eller dreie seg om museenes rolle i samfunnet.
Les emnebeskrivelsen for MUSE620
Undervisning
Dette emnet går etter planen neste gang høsten 2025. Datoer for de tre undervisningssamlingene blir fastsatt i løpet av våren.
Eksamen
Du skal levere inn prosjektskisse på rundt 6000 ord. Innleveringsfrist for høsten 2025 blir fastsatt senere.
MUSE621 Vitenskapelig publisering (vår)
Emnet Vitenskapelig publisering for museumsansatte skal gjøre deg kjent med publisering av vitenskapelige tekster, særlig i fagfellevurderte tidsskrifter. Du skal også få trening i å skrive en vitenskapelig artikkel basert på et forskningsprosjekt.
Du skal skrive et utkast til en vitenskapelig artikkel under veiledning og diskutere ditt eget - og dine medstudenters artikkelutkast, ut fra bestemte faglige vurderingsnormer og retningslinjer. Artikkelen kan være basert på et selvstendig forskningsarbeid knyttet til museumssektoren og/eller andre selvstendige forskningsarbeid og være klar for innsending til et tidsskrift. Artikkelen blir vurdert til bestått/ikke bestått.
Les emnebeskrivelsen for MUSE621
Undervisning våren 2025
- Studiestart: 6. januar
- Første samling: 22.- 24. januar
- Andre samling: 19.- 21. mars
- Tredje samling: 21.- 23. mai
De to første samlingene går fra onsdag kl. 12.00 til fredag kl. 12.00. Den siste samlingen går fra mandag kl. 12.00 til onsdag kl. 12.00.
Eksamen
Du skal levere utkast til en vitenskapelig artikkel som er klar for innsending til et tidsskrift. Artikkelen kan skrives individuelt eller sammen med en medstudent.
Innleveringsfrist våren 2025: 20. juni kl. 1300
Opptakskrav og krav til dokumentasjon
Opptakskrav
Begge emnene er på masternivå og du må derfor dokumentere at du fyller følgende opptakskrav:
- Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller yrkesutdanning med minimum tre års omfang/180 studiepoeng
- Minimum to års relevant arbeidserfaring fra museumssektoren
Du må dokumentere at du tilfredsstiller begge kravene. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).
Videre må museet du er ansatt ved anbefale at du søker og at forskningsprosjektet du ønsker å gå i gang med faller innenfor det UiB har veiledningskompetanse på (arkeologi, historie, kulturvitenskap og lignende med humanistisk innretning).
Krav til dokumentasjon
Vi har 20 studieplasser per emne og tar opp kvalifiserte søkere fortløpende. For at vi skal kunne behandle søknaden din må vi ha følgende dokumentasjon fra deg:
- Dokumentasjon på at du har bachelorgrad eller tilsvarende utdanning
- Dokumentasjon fra arbeidsgiver på at du har minimum to års relevant arbeidserfaring fra museumssektoren
- Kort bekreftelse fra arbeidsgiver på at de er innforstått med- og anbefaler søknaden din
- Kort prosjektskisse for planlagt forskningsprosjekt (1-3 A4-sider)
Hva koster studiene?
Det er ingen studieavgift på emnene.
Alle som skal studere hos oss må imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen - Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Utgifter til pensumlitteratur og reise/opphold i forbindelse med undervisningssamlinger i Bergen kommer utenom.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap: