Introduksjon
Operativ psykologi er et samlingsbasert deltidsstudium som tar for seg situasjonsoppfattelse, avgjørelser og atferd i kritiske situasjoner der liv, helse eller grunnleggende verdier er truet.
Emnet kan tas som et frittstående videreutdanningsemne eller inngå som ett av tre emner i Erfaringsbasert master i Operativ ledelse og myndighetsutøvelse.
Fra høsten 2025 vil emnet gå konsentrert over ett semester, i stedet for to semestre som tidligere. Emnet skal gå både høsten 2025 og våren 2026.
Målgrupper
Emnet er aktuelt for deg med som jobber i typiske innsatsstyrker som som forsvar, politi, sivilforsvar, brann- og redningstjeneste og humanitært innsatsarbeid. Det samme gjelder menneskelig samhandling i kontrollrom, på fartøy, installasjoner offshore og i andre situasjoner der mennesker aktivt må intervenere for å sikre liv, helse eller verdier.
Emnet er på bachelornivå og det er ingen særskilte opptakskrav til emnet, utover generell studiekompetanse eller realkompetanse. Du må imidlertid dokumentere at du har minimum to års arbeidserfaring.
Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og relevant yrkeserfaring lenger ned.
Innhold i studiet
Emnet skal gi grunnleggende kunnskap om individuelle, teambaserte og kontekstuelle forhold som kan påvirke både den enkelte og samhandling og yteevne i komplekse og risikofylte situasjoner.
Sentrale tema:
- Teoretiske perspektiver på menneskelig atferd i operative situasjoner
- Situasjonsbevissthet og beslutningstaking
- Personalomsorg og ivaretakelse etter kritiske hendelser
- Stress, stressmestring og pårørendehåndtering etter kritiske hendelser
- Ledelse, samhandling og trening av operative enheter
Hvordan er studiet lagt opp?
Studiet har tidliger gått over en periode fra oktober til mars. Fra høsten 2025 blir dette lagt om slik at studiet nå vil bli gjennomført mer konsentrert over ett semester.
I løpet av semesteret er det tre samlinger ved UiBs campus i Bergen. Hver samling går over to dager og det er obligatorisk oppmøte på minimum to av tre samlinger.
Mellom samlingene skal du jobbe med nettbaserte oppgaver, videoer, podkaster og se/lese oppsummeringer av sentrale fagtema. Dette lærestoffet finner du på emnesiden i læringsplattformen Mitt UiB.
Undervisning og eksamen
Dato for samlinger høsten 2025
- 11. - 12. september
- 30. - 31. oktober
- 27. - 28. november
Alle tre samlinger er lagt til torsdag og fredag. Torsdager fra kl. 1000 - 1600 og fredager fra kl. 0900 - 1500.
Samlingene vil foregå i UiB Læringsarena, Nygårdsgaten 5. Mer informasjon får du rundt studiestart.
Eksamen
Den avsluttende vurderingen i emnet er mappeevaluering, det vil si at du skal levere inn et obligatoriske refleksjonsnotater i etterkant av hver samling, som blir vurdert til bestått/ikke bestått. Innleveringsfrist høsten 2025 vil bli fastsatt senere.
Opptakskrav og søknadsbehandling
Opptakskrav
Du må fylle generelle vilkår for opptak til videreutdanning ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning/arbeidserfaring.
Krav om to års arbeidserfaring
I tillegg krever vi at du har minimum to års fulltids arbeidserfaring. Har du jobbet deltid, må samlet omfang tilsvare to års fulltidsarbeid. Du krysser av og bekrefter at du har dette når du registrerer søknaden din. Det er ikke nødvendig å sende inn noen form for attest eller annen dokumentasjon på dette. UiB kan foreta stikkprøver og eventuelt be om dokumentasjon.
Les mer om opptakskrav og hva slags dokumentasjon som eventuelt er nødvendig: Opptakskrav til videreutdanningsstudier ved UiB
Søknadsbehandling
Vi har 25 studieplasser på dette studiet. Inntil 11 av plassene er forbeholdt prioriterte søkere fra Kystvakten/Marinen.
Kvalifiserte søkere blir tatt opp i den rekkefølgen søknadene er registrert.
Du vil få svar på søknaden din noen dager etter søknadsfrist / dato for neste søknadsbehandling. Dersom det blir fullt, får du tilbud om å stå på venteliste.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Emnet har en studieavgift på kr 20 000,-
Studieavgiften dekker alle kostnader til undervisning og eksamen. Utgifter til pensumlitteratur, samt eventuelle utgifter til reise og opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg.
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for samfunnspsykologi: