Introduksjon
Operativ ledelse kjennetegnes ofte av et komplisert situasjonsbilde der avgjørende beslutninger må treffes under tidspress. Ledere i operative virksomheter må derfor ha bred innsikt i politiske, rettslige, organisatoriske og menneskelige faktorer som påvirker handlingsrom og grunnlaget for gode beslutninger.
Ooperativ ledelse og myndighetsutøvelse er et erfaringsbasert masterprogram som består av frittstående emner. Alle emnene går på deltid og undervisningen er samlingsbasert. Les mer om organisering og undervisning under.
Målgrupper
Masterprogrammet i operativ ledelse og myndighetsutøvelse er rettet mot deg som har erfaring fra operativ virksomhet.
Programmet er utviklet i nært samarbeid med Kystvakten og rekrutterer primært deltakere derfra. Emnene som inngår er imidlertid åpne for kvalifiserte søkere fra andre typer operativ virksomhet, etter nærmere kriterier. Se opptakskrav til de enkelte emnene som inngår i programmet under.
Hvordan søker jeg?
Du søker opptak til hvert enkelt emne for seg. Du finner søkelenken på nettsiden for hvert emne, se oversikten over alle emnene lenger ned.
Les også avsnittet lenger ned om eventuell innpassing av annen, tidligere utdanning.
Innhold i studiet
Masterprogrammet kombinerer forskning og kunnskap innen statsvitenskap, rettsvitenskap og psykologi og skal gi den brede kompetansen som behøves når man er eller ønsker å bli leder på et operativt, taktisk eller strategisk nivå i denne typen virksomheter. Programmet er praksisnært og skal ramme inn og bygge videre på den erfaringen du har fra før. Sentrale tema:
Rettsvitenskap:
- Rettsregler som gjelder for opptreden under krig og væpnet konflikt, med et særlig søkelys på maritime operasjoner
- Rettslig handlingsrom for myndighetsutøvelse under krevende og tidskritiske situasjoner
Statsvitenskap:
- Organisering av samfunnssikkerhet- og beredskapsarbeid
- Organisasjonsteoretiske perspektiver på myndighetsutøvelse
- Kriseledelse og krisehåndtering
- Samordning og delegering
- Styringskapasitet og styringslegitimitet
Psykologi:
- Teoretiske perspektiver på menneskelig atferd i operative situasjoner
- Situasjonsbevissthet, felles mentale modeller og beslutningstaking
- Stress, stressmestring og pårørendehåndtering etter kritiske hendelser
- Ledelse, samhandling og trening av operative enheter
Oppbygning av programmet
Masterprogrammet består per nå av tre frittstående emner, hvert på 10 studiepoeng. Du velger selv om du ønsker å ta ett eller flere av disse emnene enkeltvis, eller om du ønsker å bygge ut til en erfaringsbasert mastergrad med et samlet omfang på 90 studiepoeng.
Hvert emne går normalt over ett semester. Normert progresjon for hele masterprogrammet vil dermed bli tre år, det vil si 50% studieprogresjon sammenlignet med fulltidsstudier.
For å kunne søke opptak til den avsluttende masteroppgaven må du kombinere de tre emnene som inngår i programmet med annen relevant utdanning på masternivå, med et samlet omfang på 30 studiepoeng. Se mer om innpass av annen utdanning under.
Opptakskrav
Opptakskrav
Du søker opptak til hvert enkelt emne separat. Emnene JUR661 og SAMPOL611 er på masternivå og for å få opptak til disse må du derfor dokumentere at du fyller følgende opptakskrav:
- Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller annen tilsvarende grads- eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng.
- Minimum to års relevant arbeidserfaring fra operativ virksomhet i ulike organisasjoner og/eller offentlige etater som driver med myndighetsutøvelse.
Du må kunne dokumentere at du fyller både utdanningskravet og kravet til relevant erfaring samtidig som du registrerer søknad. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).
Hvis du har levert tilfredsstillende dokumentasjon for opptak til det første emnet du søker, er det ikke nødvendig å levere ny dokumentasjon i forbindelse med søknad til det neste emnet.
PSYK640 Operativ psykologi er imidlertid på bachelornivå og har derfor litt andre opptakskrav.
Krav til dokumentasjon
For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene. Følgende krav til dokumentasjon gjelder for opptak til masteremnene JUR661 og SAMPOL611:
- Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning
- CV
- Bekreftelse på relevant arbeidserfaring
Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe.
Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.
Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang).
Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene.
MERK: Har du tatt ett av de to masteremnene som inngår i programmet er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til det andre emnet.
Opptakskrav masteroppgaven
For opptak til den avsluttende masteroppgaven må de tre forutgående emnene være bestått og du må også få godkjent og innpasset annen utdanning, slik at du til sammen har 60 studiepoeng som kan inngå i masterprogrammet. Les mer om innpassing i neste avsnitt.
Godskriving og innpass av annen utdanning
Dere som er i målgruppen for masterprogrammet i operativ ledelse og myndighetsutøvelse vil ha mye kompetanse med dere fra før, både gjennom tidligere kurs/utdanning og gjennom egen yrkesutøvelse.
I tråd med forskrift om godskriving og fritak av høyere utdanning kan du søke om å få vurdert tidligere utdanning eller kurs med/uten studiepoeng, og/eller yrkeserfaring, med tanke på godskriving/fritak for enkeltemner i mastergraden.
Merk at du kun kan be om vurdering av utdanning/yrkeserfaring utover minstekravene for opptak (se forrige avsnitt). Du kan først be om slik vurdering etter at du er tatt opp som student på ett av emnene som inngår i programmet. Det kan ta noe tid å foreta slik vurdering og et eventuelt fritak vil ha innvirkning på hvordan du bør legge opp studieløpet videre og når du er kvalifisert for opptak til den avsluttende masteroppgaven. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med oss etter at du har fått opptak til det første emnet, dersom du planlegger å ta hele mastergraden.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Det er studieavgift på hvert av de tre emnene samt den avsluttende masteroppgaven. Studieavgiften er litt ulik fra emne til emne:
- PSYK640 Operativ psykologi: kr 19 000,-
- SAMPOL611 Organisering for samfunnssikkerhet og krisehåndtering: kr 24 300,-
- JUR661 Advanced course in Law of Armed Conflict: kr 24 300,-
- EXECUTIVE690 (masteroppgaven): kr 60 000,-
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Det juridiske fakultet: