Henriette Christie Ertsås
Stilling
Gjesteforsker, jeg spiller populærvitenskapelig teater for å formidle forskningen som foregår på Universitetet i Bergen
Tilhørighet
Forskning
I mitt doktogradsarbeid utviklet jeg en metode som gjør det mulig å studere cellenes evne til å kommunisere med omgivelsene. Ved hjelp av denne metoden kunne jeg kartlegge aldersbestemte endringer i brystcellene.
Kroppen er ikke et genetisk enevelde; vevet rundt cellene driver intens lobbyvirksomhet og avgjør hvilke gener som får lov å uttrykke seg. Én mutasjon gir neppe brystkreft - det er ikke før mikromiljøet rundt cellen tillater denne mutasjonen å komme til uttrykk at det blir svulst av det
Jeg har sammenlignet brystceller fra kvinner før og etter overgangsalderen. Disse cellene lever i forskjellige mikromiljø. Mikromiljøet er det umiddelbare nabolaget rundt hver enkelt celle og består av naboceller, signalmolekyler og fiberproteiner. Mikromiljøet fungerer på samme måte som et nabolag der mennesker lever, i den forstand at et godt mikromiljø bringer frem gode egenskaper hos sine borgere, mens et dårlig mikromiljø gjør cellen antisosial og aggressiv. Jeg ser at celler som har levd i en gammel kropp ikke tar instruksjon fra sine omgivelser slik celler som lever i en ung kropp gjør. Celler fra et gammelt mikromiljø reagerer dessuten tregere på instruksjoner fra omgivelsene. Disse forandringen skyldes trolig at en celle som har levd i en gammel kropp er blitt en annen, den har forandret identitet etter lengre tids opphold i et dårlig mikromiljø. I et aldrende mikromiljø er nettverket av fiberproteiner tettere, regelrett trangt. Dessuten har fettceller tatt over der det en gang jobbet iherdige melkeproduserende celler som nå er tvunget til å gå av med pensjon.
Den manglende evnen til å reagere gjør at cellen ikke følger reglene for riktig cellulær opptreden når en kreftmutasjon oppstår. Enhver fornuftig celle vil i slike tilfeller sporenstreks utføre selvmord og fjerne seg selv fra vevet. Jeg observerte derimot at enkelte brystceller som har bodd i et eldre mikromiljø ga blaffen i slike regler. De levde videre med sin mutasjon som om intet hadde skjedd. Jeg foreslår at en slik celle har kjøpt seg ekstra tid til å opparbeide ytterligere mutasjoner, og omsider forderve til en kreftcelle.
Men det er slett ikke bevist at cellenes skjebne ikke kan påvirkes. Enkelte studier påstår at vi gjennom sunn livstil og riktig kosthold kan utsette og teoretisk sett reversere utviklingen mot et dårlig mikromiljø. Om vi holder sukkerinntaket nede slipper jo brystcellene å leve trangt; unngår vi overvekt trenger de ikke håndtere stadig unntakstilstand i form av betennelse. Du har innflytelse på din egen helse.
Nå har jeg tatt en pause fra kreftforskningen og har vendt tilbake til immunologien på Influensasenteret i Bergen (UiB). Men min interesse står fast: hvordan blir enkeltceller påvirket av miljøet de lever i? En celle som lever midt i en kronisk betennelse blir vel preget i det lange løp? Og fungerer det kanskje litt på samme måte for oss mennesker i det samfunnet vi lever i?
Formidling
Jeg har laget formidling for den Kulturelle Skolesekken/Bæremeisen, Bergen Kommunes barnelørdager, Kulturrådet, Vestland Fylkeskommune, VilVite, Neuro-SysMed, CCBIO, Influensasenteret og Forskningsrådet.
Vennligst se min hjemmeside : forskningtilfolket.w.uib.no eller siden til prosjektet lacta lacta.uib.no
Jeg iscenesetter det som foregår inni kroppen, nærmere bestemt inni cellene, og lar dere få bekjentskap med den virkelig bitte lille biologien som knapt er synlig i mikroskop.
Jeg er molekylærbiolog og forsker på kreft. Jeg har skrevet hovedfag om HIV behandling og er glødende begeistret for smarte virus. Jeg har dessuten skuespillerutdannelse og anser meg derfor kompetent til å fortelle historien om den forunderlige biologien.
Utdrag av utvalgte forestillinger:
LactoLise og ClosTrude - Bestevenner for bestandig
Stine Stamcelle Finner Seg Selv
Stopp Kreftcellen Fråtse-Frida! (kreftcellekarakteristikk - Hallmarks of cancer /Weinberg og Hanahan 2011)
Vilde Virus og den Hemmelige invasjonen av Laryngoland (om virusets liv og leven)
Kontroll, Kø og Kaos - Livet i cellen (om signaloverføring)
Proteinkakefabrikken (om proteinsyntese)
For voksne har jeg foredrag/stand up som forklarer hvordan en kreftcelle tenker. Kan hende er tankesettet mer kjent for deg enn du vil innrømme.
Kreftcellen - Kroppens sosiopat
En flercellet organisme er en mikroversjon av samfunnet. Her er både drittsekkene og de selvoppofrende representert. Normale celler er særdeles lojale mot det autoritære kommunistveldet som kroppen faktisk er. De utfører selvmord (apoptose) så fort de merker spor av utilstrekkelighet. Kreftcellen derimot er blottet for selvinsikt, den utnytter og utmagrer sitt eget livsgrunnlag for til slutt å forårsake sin egen og sin velgjørers død. Den vet ikke bedre. Men hva med "kreftcellene" i det store samfunnet, burde ikke de vite bedre?
Du kan se kortfilmer
...og podcast
Hva med et immunologisk brettspill?
Undervisning
UIB – Universitet i Bergen
Utvikling og gjennomføring Høstferiekurs i Molekylærbiologi for 14-16 åringer. Molekylærbiologisk Institutt, UiB, 2007
Kollokvieleder: MOL201, MEDOD1,MEDOD2, TPBAKB og FARM150/260 for molekylærbiologer, medisinere, farmasøyter og tannpleiestudenter 1999, 2006,2016-2021
VilVite
Talentsenteret - Lage og utføre opplegg om Molekylærbiologi for utvalgte 12-15 åringer. 2016-2020
Gymnaslærer
Bergen Katedralskole: Lektor International Baccalaureat: Chemistry - 2007
Danielsen Intensivgymnas: Lektor: 3Kj, 3Bi - 2007
Åsane Gymnas – Lektor: 2Bi, Naturfag - 2006
Språklærer
Underviser i norsk på sjømannskirken i New York - 2002-2005
Publikasjoner
Annet produkt
Annen presentasjon
- Ertsås, Henriette Christie (2022). Ikke vær en Covidiot! - spør forskerne om immunologi, virus og vaksine. (ekstern lenke)
- Ertsås, Henriette Christie (2021). Vilde Virus og Vaksinasjonen. (ekstern lenke)
- Ertsås, Henriette Christie (2021). Vilde Virus og den Hemmelige Invasjonen av Laryngoland. (ekstern lenke)
- Ertsås, Henriette Christie (2020). LactoLise og ClosTrude - Bestevenner for bestandig. (ekstern lenke)
- Ertsås, Henriette Christie (2019). Stine Stamcelle Finner Seg Selv. (ekstern lenke)
- Ertsås, Henriette Christie (2018). Stopp Kreftcellen Fråtse Frida!. (ekstern lenke)
- Ertsås, Henriette Christie (2014). Kristine Kreftcelle – Kroppens sosiopat. (ekstern lenke)
Vitenskapelig foredrag
Populærvitenskapelig foredrag
Museumsutstilling
Doktorgradsavhandling
Vitenskapelig artikkel
Se en full oversikt over publikasjoner i Cristin
Min første artikkel handler om metoden "Microsphere Cytometry". Her er link til den i tidskriftet Integrative Biology.
Min andre artikkel handler om sammenhengen mellom alder og tilbøyelighet for å utvikle brystkreft. Her er link i BiorXiv.
Har forklart immunologi og Covid-19 pandemien på forskning.no
Har uttalt meg populærvitenskapelig i Aftenposten om kreftcellens liv og leven
Kristine Kreftcelle: Kroppens Sosiopat
I forbindelse med Forskningsdagene 2014 der temaet var kommunikasjon skrev jeg denne kronikken om cellesignaloverføring.
Til kreftavdelingens magasin for pasienter og pårørende har jeg skrevet dette om økt risiko for kreft når vi blir eldre
Dårleg leiing, ukultur og nedbemanning – ikkje greitt å vere celle i eit gamalt bryst
Skrev en kronikk i BT den gang fokuset var på HIV
Fortsatt lenge til HIV vaksine
Og har kjeftet litt i Klassekampen om global vaksinedekning
I år er vaksine den beste julegave du kan gi.
Prosjekter
Den tapte toleransen
I kjølvannet av Koronapandemien er det flere som lider av senvirkninger som varer i måneder og år, av typen fatigue, hjernetåke, hjertebank og tarmproblemer. Symptomene varierer fra person til person, men de oppstod i forbindelse med pandemien og har derfor fått sekkebenevnelsen long Covid. Det skorter ikke på forklaringsmodeller: mikroskopiske blodklumper, gjenværende virus, gjenoppliving av helt andre sovende virus, en forstyrrelse av det autonome nervesystemet eller en underliggende autoimmun sykdom utløst av Sars-CoV-2, eller kanskje av stress knyttet til smittetiltakene som tynget oss i to lange år. Her må man ganske enkelt velge fløy og følge tanken til ende. Min hypotese er at lidelsen ikke skyldes gjenværende koronavirus eller pasientens immunrespons mot SarsCoV2. Jeg tror vi har å gjøre med en post infeksjon sykdom på lik linje med ME/CSF, Fibromyalgi, POTS og irritabel tarm, som igjen deler årsaksmekanisme med autoimmune sykdommer: revmatisme, MS og diabetes 1. For long Covid, ME og fibromyalgi har vi verken kjennetegn å se etter for diagnostisering eller kurerende behandling å tilby. Jeg ønsker derfor å finne biomarkører, kjennetegn som skiller dem som lider av slike sykdommene fra friske personer. Jeg tror det er en feil i immunforsvaret, helt konkret en feil med de cellene som har i oppgave å opprettholde immuntoleranse: Regulatoriske T celler. Ingen har foreløpig undersøkt deres tilstedeværelse og funksjonsnivå.
En long Covid pasient uttalte til NRK:
Jeg har egentlig ikke så mye håp for at det skal bli bedre når ingen i helsevesenet virker særlig interessert i meg. Når skal slikt tas på alvor?
Så lenge tilgjengelige målinger ikke plukker opp noe galt har ikke helsevesenet særlig å tilby. Pasientgruppen lider av ikke å bli tatt på alvor, og vil ha stor glede av bevis på en fysiologisk forandring i deres immunforsvar som symptomene kan knyttes til. Dette medisinske forskningsprosjektet inkluderer derfor reel brukermedvirkning der deltagerne får forklart sine egne data og kan sammenligne sitt eget immunsystem med andres. Dette handler ikke om å avgi blod for så aldri å høre fra forskeren igjen. Kunnskap om egen sykdomstilstand gjør det nemlig lettere å akseptere og håndtere sykdommen. Pasientene vil selv kunne fremskynde - om ikke en kur - i det minste en årsaksforklaring for long Covid. Det er mye god behandling i å bli lyttet til og anerkjent (Melby 2023). Tilbud om analyse av den enkeltes immunsystem kan derfor fungere som behandling i seg selv, og gjør det mulig for pasientene å tilgi egen kropp. Den kroppen som etter langvarig kronisk sykdom fremstår som ens verste fiende. De kan dessuten medvirke i forskningen ved å peke ut sammenhenger og viktige avvik. Brukerne kan bidra med sin menneskelige tankekraft som et supplement til multiparametrisk analyse fordi hver studiedeltakers intense fokus på egne data kan røpe sammenhenger i et stort datasett, vel så bra som digitale verktøy. Min bakgrunn som skuespiller og doktorgrad i molekylærbiologi som gjør meg særlig egnet til å oppdage long Covid biomarkører og forklare disse til pasientene.
Vi ønsker å få rede på andelen av, og fenotypen til immuncellepopulasjoner i blodprøver fra individer som lider av sykdommer forårsaket av et intolerant immunforsvar. Det er enighet om at autoimmune sykdommer skyldes manglende toleranse i immunforsvaret, men vi foreslår at det også gjelder long Covid, ME/CSF, Fibromyalgi og irritabel tarm. Et fremtidig mål er å benytte den genererte immunsignaturen for å tilpasse symptombehandling, og om mulig identifiserte angrepspunkt for kurativ behandling. Enn så lenge har vi lite å tilby disse pasientene annet enn fysioterapi og gradvis rehabilitering. Spørsmålet er om en behandling skal hemme eller stimulere immunforsvaret, eller om det overhodet er i immunforsvaret svaret ligger. Har kanskje long Covid, CSF/ ME, Fibromyalgi og irritabel tarm samme årsak som vår tids økning av allergi, matintoleranse og autoimmune sykdommer? Er kanskje ikke de rapporterte senvirkningene en egenskap ved SarsCoV2, men snarere en tilbøyelighet i immunsystemet vårt frembrakt av genetikk, giftstoffer i miljø og mat, diett, manglende fysisk aktivitet, stress og overdreven hygiene?
Jeg driver og søker finansiering til dette prosjektet, med håp om start i januar 2025.
Kompetanse
Previous experience:
PhD fellow in the Cellnet group, Institutt for biomedisin, UiB, Norge
Cand. Scient in Virology from MolekylærBiologisk Institutt, UiB, Norge
Masters of Fine Arts in Acting Actor’s Studio Dramaschool, New School University, USA
Research Assistant at Unifob, Helse Vest og Innovest, Bergen, Norge
Guest researcher at Lawrence Berkeley National Laboratory, Berkeley, USA
I produce and act popular science theatre at Vil Vite, Den Kulturelle Skolesekken/Bæremeisen, Barnelørdager hos Bergen Kommune. For Forskningsdagene, CCBIO, Forskningstrådet, Vestland Fylkeskommune and Neuro-SysMed
Molecular Expertise:
Multiparametric Phospho flow cytometry
Flow cytometry
Confocal microscopy
Processing of human reduction mammoplasty tissues for cell culture
Processing of human mammary organoids
3D culture models of normal and malignant breast epithelial cells (Matrigel)
Image J and Imaris for 3D image analysis
Cytobank incl. viSNE, FlowJo, Prism
Mammosphere assay
Anchorage independence assay
Retroviral and lentiviral transfection of human mammary epithelial cells (HMEC) and various immortal cell lines
xCelligence for measuring proliferation, migration and invasionq of cells
Transwell assay using Boyden Chamber
Immunohistochemistry
Senescence associated B-Galactosidase Activity staining
Preparation and staining for Matrigel smears for immunofluorescence Lymphoprep lymphocyte and peripheral monocyte (PBMC) isolation
Transformation by plasmid into bacteria using heat shock in order to clone DNA.
DNA extraction
Cell Viability assay with resazurin
Extracellular matrix protein coating of 2D and bead surfaces
Detaching of adherent cells using Citric Saline
Detaching of adherent cells using cold trypsination
Western blot
Agarose Gel Electrophoresis of DNA
Collagen gel contraction
Cell proliferation assay using EdU incorporation
Cell motility assay: scratch assay
Courses I've taken:
«Fra Idé til Marked» Innovasjon Norge,
Course in Lean Design at UiB innovasjonhub, September, 2018
Performed Pitching at Impact Hub Bergen, September 2018
Have had meetings with VIS about establishing my business
International actors symposium, La Mama Umbria, Italia, 2013, 2015
Writers course in science outreach, Aftenposten, 2013
Theatreimprovisation - End Games Improv, San Francisco, 2012
Graduate seminar, Cancer and Immunology (MCB290)Høst, 2012
Balinese dance course, 3 weeks, Cudamani Summer Institute, Bali, 2010
FELASA C researcher, Laboratory Animal Science, UiB,2011
Indian dance course (Baratynayam and Kata Kali), 3 weeks, Vijnana Kala Vedi Centre, India, 2009
Course in Confocal Microscopy at Molecular Imaging Center (MIC) UiB April 2-4 2008
Hands-on course (14,5 hours) in Flow Cytometry, Phospho-Flow Cytometry and Barcoding, FUGE BIOMARK, UiB, 2008
Indonesian dance course (Jaipongan), 2 weeks, University of Bandung, Indonesia, 2002