Hva skjer under hjemmeksamen eller innleveringer?
- Du får oppgaveteksten din fra underviseren i emnet du skal ha eksamen i. Informasjonen blir gitt i Mitt UiB.
- Du skriver eksamen på egen PC som du har klargjort på forhånd, Se "Gjør deg klar til eksamen".
- Du får instrukser av underviseren om hvor du finner oppgaven, og hvor du skal levere den. Det vanligste er at du finner oppgaven og leverer besvarelsen din samme sted. Det er oftest i Inspera, men det kan også være i Mitt UiB.
- Når du er ferdig å svare på eksamensoppgaven, skal du laste opp dokumentet i det formatet du har blitt bedt om, og levere det.
Hva er hjemmeeksamen og innlevering?
Det er lov å bruke hjelpemidler på hjemmeeksamen og innleveringer, så lenge ikke annet er oppgitt i emnebeskrivelsen. Selv om du kan diskutere eksamen med andre og søke etter informasjon på nettet, er det likevel noen krav du må forholde deg til, se faktaboksen om formkrav, faglige krav, fusk og akademisk redelighet nedenfor.
Hjemmeeksamen
En hjemmeeksamen har en starttid og en sluttid, og kan vare fra noen timer til flere uker. Det kan variere hvor du får utdelt eksamensoppgaven og hvor du skal levere den inn, men som regel er det i eksamenssystemet Inspera. På emnesiden i Mitt UiB finner du spesifikk informasjon om din hjemmeeksamen.
Innleveringer som teller som eksamen
Innleveringer har en klar innleveringsfrist, men det er opp til deg selv når du starter å arbeide med dem.
Innleveringer er en samlebetegnelse for flere oppgavetyper som blant annet essay, refleksjonsnotat, podkast, labbrapport, semesteroppgave og oppgave. Felles for disse er at du leverer inn eksamen ved å laste opp det du har skrevet eller laget. Deretter blir besvarelsen vurdert av sensor. Eksamensbesvarelsen kan blant annet være skriftlig, en lydfil (som podkast) eller en video.
Formkrav, faglige krav, fusk og akademisk redelighet
På eksamen skal du vise hva du vet og hva du har lært i emnet. I emnebeskrivelsen finner du en beskrivelse av hva du skal ha lært i emnet.
På UiB kan det være spesielle krav til hver eksamen, og disse kan skille seg fra det du er vant til fra videregående, studier i andre fag og ved andre universitetet eller høyskoler. Derfor må du sette deg inn i reglene som gjelder for akkurat den eksamenen som du skal ta.
Generelle krav er at du må ha løst oppgaven selv, og du må alltid oppgi kilder dersom du er inspirert av eller bruker andres arbeid. Gjør deg godt kjent med reglene for fusk og sitering før du skal ta eksamen.
Eksamensbesvarelsen din må i tillegg oppfylle krav presisert i eksamensoppgaven, og eventuelt andre krav som står i emnebeskrivelsen eller på emnesiden i Mitt UiB.
Les mer på disse to sidene: