Master i kommunal ledelse

Masterprogrammet i kommunal ledelse skal gi innsikt og kompetanse som du trenger for å lede kommunale organisasjoner gjennom endring og omstilling. Velg om du vil ta enkeltemner eller hele masterprogrammet.

Fakta om studiet:

  • 90 studiepoeng
  • Samlingsbasert, deltid
  • Tre frittstående emner á 20 studiepoeng
  • Avsluttende masteroppgave 30 studiepoeng
  • Studieavgifter: kr 45 000 - 60 000,- per emne
  • Semesteravgift: kr 650,- per semester
  • To av emnene går 2025-2026
  • Det tredje emnet går etter planen 2026-2027
  • Opptak til masteroppgaven hvert semester

Introduksjon

Ledere på ulike nivå i kommuner og fylkeskommuner må ha en bred og sammensatt kompetanse for å kunne drifte, utvikle og forbedre komplekse organisasjoner gjennom endring og omstillingsprosesser.   

Universitetet i Bergen har utviklet et tverrfaglig erfaringsbasert masterprogram som er skreddersydd for å møte de sammensatte kompetansebehovene hos ledere i kommunal sektor. Masterprogrammet er tverrfaglig orientert og trekker inn juridiske, samfunnsøkonomiske, statsvitenskapelige og psykologiske perspektiver på aktuelle problemstillinger og utfordringer.

Programmet er utviklet i samarbeid med Statsforvalteren i Vestland og med gode innspill fra Bergen kommune.  

Masterprogrammet retter seg mot deg som minst to års arbeidserfaring fra kommune/fylkeskommune eller andre deler av offentlig sektor og som enten har- eller tar sikte på en lederstilling.  Ett av emnene er imidlertid åpent også for søkere fra privat sektor, les mer om dette under. 

Hvordan er programmet bygd opp?

Programmet består av tre frittstående emner á 20 studiepoeng og en avsluttende masteroppgave på 30 studiepoeng. Hele programmet gir dermed totalt 90 studiepoeng.  

Emnene starter om høsten og går over to semestre med eksamen i mai/juni. Du kan ta emnene i hvilken som helst rekkefølge, men merk at ikke alle emner går hvert år. 

Høsten 2025 starter vi opp to av de tre emnene, samt masteroppgaven: 

  • EXECUTIVE662 Rolleforståelse for kommunale ledere
  • EXECUTIVE663 Operativ teamledelse i kriser
  • EXECUTIVE670 Masteroppgave i kommunal ledelse 


Det tredje emnet tar en pause nå og vil gå på nytt fra høsten 2026:

  • EXECUTIVE660 Rettslig, politisk og økonomisk handlingsrom for kommunale ledere 

Hvordan søker jeg?

Du søker separat opptak til hvert emne for seg. Les mer og søk plass via nettsiden for hvert av emnene, se oversikten under.

For å kunne søke opptak den avsluttende masteroppgaven må du primært ha fullført og bestått alle de tre obligatoriske emnene. Som et prøveprosjekt høsten 2025 kan du som har tatt to av emnene også søke opptak og begynne på masteroppgaven parallelt med at du tar det tredje og siste emnet. 

Vi behandler de første søknadene 15. mai. 

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Undervisningen på hvert emne består av nettbasert undervisning kombinert med fysiske samlinger ved Universitetet i Bergen. Det meste av læringsaktivitetene foregår digitalt via UiBs læringsplattform Mitt UiB, slik at du kan jobbe med lærestoffet på dager og klokkeslett som passer best for deg. 

Hvert emne har dessuten fire fysiske undervisningssamlinger ved UiB i Bergen, hver over to dager. Oversikt over datoer for samlinger finner du på nettsidene for hvert enkelt emne (følg lenkene over). Merk at det er obligatorisk å delta på samlingene.  

Samlingene er lagt til ulike datoer, slik at det vil være mulig å kombinere to emner parallelt for de som ønsker det, for eksempel med tanke på raskere progresjon frem mot full mastergrad.  

På samlingene vil vi prioritere gruppearbeid, diskusjoner, erfaringsutveksling og nettverksbygging. Vi veksler mellom forelesninger og oppgaveløsning i mindre grupper og vi vil bruke kursdeltakernes erfaringer aktivt som en ressurs i undervisningen. Vi legger opp til studentaktive arbeids- og undervisningsformer og legger vekt på at kursdeltakerne selv identifiserer praksisnære problemer som de ønsker å finne løsninger på, eller konkrete utfordringer i egen organisasjon som de ønsker å undersøke nærmere. 

Opptakskrav og krav til dokumentasjon

Opptakskrav

Følgende opptakskrav gjelder for alle emnene som inngår i Erfaringsbasert master i kommunal ledelse: 

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre års omfang/180 studiepoeng
  2. Minimum to års administrativ- eller operativ erfaring fra kommunal sektor eller andre deler av offentlig sektor. For opptak til EXECUTIVE663 åpner vi også opp for søkere med annen operativ- eller administrativ erfaring, fra organisasjoner eller privat sektor. 

Du må dokumentere at du tilfredsstiller begge kravene. Særlig lang og relevant yrkeserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng). 

For å kunne søke opptak den avsluttende masteroppgaven må du primært ha fullført og bestått alle de tre obligatoriske emnene. 

Som et prøveprosjekt høsten 2025 kan du som har tatt to av emnene også søke opptak og begynne på masteroppgaven parallelt med at du tar det tredje og siste emnet. 

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle søknaden din må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  • CV 
  • Bekreftelse på relevant arbeidserfaring 

 
Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

Prioritering av søkere

Har du allerede tatt ett- eller to av emnene i programmet, eller er student på et av emnene dette semesteret, vil du få fortrinnsrett til plass dersom du søker på neste emne innen 15. mai. Etter 15. mai konkurrerer du på lik linje med nye søkere. Vi tar opp nye søkere i den rekkefølgen søknader er registrert.  

For opptak til masteroppgaven gjelder følgende:

Søkere som har fullført alle tre emnene blir prioritert, deretter tar vi opp søkere som har tatt minst to emner og skal ta det tredje emnet til høsten. 

Vi tar opp søkere helt frem til studiestart, dersom vi fortsatt har ledige plasser etter at hovedopptaket er gjort i mai. 

Hva koster studiet?

Studieavgifter

Hvert emne har en studieavgift på kr 45 000-60 000,-  per emne.  Disse kan bli noe justert. 

Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Lunsj, middag og sosial sammenkomst i forbindelse med fysiske undervisningssamlinger er også inkludert.  

Pensumlitteratur samt utgifter til reise/opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart. 

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Deltakere fra kommuner i Vestland kan få støtte til deler av studieavgiften fra Statsforvalteren i Vestland, se avsnitt under.  

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Støtteordning hos Statsforvalteren

Det følgende gjelder for deltakere som er ansatt i kommunal sektor i Vestland: 

Statsforvalteren i Vestland vil refundere kr 10 000,- av studieavgiften for hver deltaker, for inntil 20 deltagere på hvert av de tre emnene.  

Merk: Du som er student skal ikke selv ta kontakt med Statsforvalteren. Søknader om refusjon blir håndtert av koordinator for masterprogrammet ved UiB og eventuelle spørsmål kan rettes til koordinator.  

Når hvert emne er fullført, vil administrativ koordinator ved UiB innhente nødvendige opplysninger fra alle studenter på emnet og sende en oversikt til Statsforvalteren for refusjon. Hvis det er flere enn en student fra hver kommune på det samme emnet, må statsforvalteren vurdere hvor mange det er rom for å gi støtte til. Statsforvalter vil avgjøre hvem og hvor mange som kvalifiserer for refusjon. Refusjonsbeløpet blir utbetalt til arbeidsgiver, ikke direkte til den enkelte student.  

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, opptakskrav og krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 24.04.2025