Introduksjon
Bærekraftig byutvikling krever at vi utnytter våre energiressurser effektivt og sørger for å holde ressursene i kretsløpet lengst mulig. Digital teknologi gir oss nye verktøy for å styre- og utnytte ressursene på nye måter.
Universitetet i Bergen og Høgskolen på Vestlandet har gått sammen om å utvikle en emnepakke som består av fire frittstående emner á 7,5 studiepoeng.
Emnene retter seg mot deg som jobber med innovasjon- og digitaliseringsprosesser med vekt på en mer bærekraftig utvikling innenfor avfalls- og gjenvinningsbransjen. Emnene kan også passe for deg som har en annen stilling i bransjen, eller som jobber med gjenvinning og bærekraft i andre bransjer, for eksempel i byggebransjen.
Alle emnene er nettbaserte og blir tilbudt av enten UiB eller HVL. Se oversikt under.
Les mer om hvert emne
Digital prosess- og forretningsforståelse (HVL)
Jobber du med digitalisering og tilpassinger til det grønne skiftet i din bedrift, og ønsker å lære om hvordan digitalisering påvirker driften og måloppnåelsen til virksomheten?
Emnet gikk våren 2024 og det er ikke klart om det vil bli satt opp på nytt.
Fasilitering av innovasjonsprosesser ved bruk av teknologi for en bærekraftig fremtid (UiB)
Dette emnet skal gi deg trening i å kartlegge sammensatte utfordringer og jobbe sammen i tverrfaglige team for å finne frem til nye, innovative løsninger på utfordringene. Videre skal du også få de nødvendige ferdighetene for å realisere løsningen gjennom et felles prosjektarbeid.
Emnet har en tverrfaglig tilnærming og tar i bruk teorier og forskning fra ulike felt innen psykologi, organisasjon og ledelse, gjennom bruk av metoder fra systemtenking, kreativ problemløsning og prosjektledelse. Samlet sett vil dette emnet gi deg relevant kompetanse for å bidra inn i kreativ problemløsning og nyskapingsprosesser på arbeidsplassen.
Undervisning og eksamen
Emnet er 100% nettbasert og går på deltid over 8 uker via UiBs læringsplattform Mitt UiB. Undervisningen består av nettforelesninger, individuelt arbeid og gruppearbeid.
Emnet er organisert i tre ulike moduler der hver modul går over ca tre uker. I løpet av de tre ukene skal du jobbe med oppgaver og aktiviteter knyttet til modulen, både individuelt og i grupper på 3-7 deltakere.
Du må fullføre alle delene i hver modul, før du kan gå videre til neste modul. I løpet av studiet skal du jobbe med oppgaver knyttet til et eget dataspill som er utviklet av vår samarbeidspartner Turbotape Games.
Mot slutten av siste modul skal alle studentene jobbe sammen i grupper og utvikle en kort prosjektskisse og et refleksjonsnotat (ca 1500 ord), samt holde en presentasjon av prosjektskissen.
Emnet er bestått når du har levert og fått godkjent prosjektskissen og refleksjonsnotatet, samt holdt presentasjon av prosjektskissen på siste undervisningsdag.
Emnet gikk høsten 2024 og det er ikke klart om det vil bli satt opp på nytt.
Tingens internett og smarte byer (HVL)
Digital teknologi, innsamling av data og bruk av sensorer spiller en nøkkelrolle i å gjøre samfunnet mer bærekraftig. I dette emnet vil du lære mer om hvordan vi kan utnytte disse verktøyene til å skape smartere og grønnere løsninger.
Dette emnet har planlagt oppstart ved HVL vårsemesteret 2025.
Les mer om innhold, organisering og hvordan du søker plass på HVLs nettsider
Opptakskrav
Alle emnene i emnerekken er på bachelornivå og det er ingen spesielle krav til tidligere utdanning eller forkunnskaper, utover generell studiekompetanse/realkompetanse.
Vi henviser til HVLs nettsider for informasjon om opptak til emner ved HVL, se lenker i emneoversikten over.
For opptak til UiBs emner generelle vilkår for opptak til videreutdanning ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning.
Hva koster studiene?
Studieavgift
Det er ingen studieavgift på emnene som inngår i denne emnerekken.
Semesteravgift
Alle som blir tatt opp som studenter på et emne enten ved HVL eller UiB må imidlertid betale lovpålagt semester avgift på kr 650,- til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet. Mer informasjon om hvordan denne skal betales får du når du er tatt opp til et av emnene.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning på UiBs emner kan du ta kontakt med Centre for the Science of Learning & Technology (SLATE). For spørsmål om HVLs emner kan du ta kontakt med HVL.