Sjekkliste før du reiser på utveksling

Det er mye å tenke på før du skal reise på utveksling. Her finner du en liste over de viktigste tingene du må fikse før du drar.

Gjør deg klar til utveksling

Så kjekt at du skal reise på utveksling! Utveksling er en ypperlig måte å oppleve verden på, samtidig som du får faglig utbytte. Vi skjønner at det samtidig kan være litt skummelt, spesielt siden det er mye du må ordne og forberede før du reiser. Derfor har vi laget denne sjekklisten med forskjellige ting du må huske på før du reiser.

Før du reiser må du

Få utvekslingsoppholdet forhåndsgodkjent

For å få utvekslingsoppholdet godkjent som en del av graden din, må du søke om forhåndsgodkjenning før du reiser. Søknaden om forhåndsgodkjenning må være ferdigbehandlet før du søker om lån og stipend i Lånekassen.

Når du kommer hjem igjen, søker du om endelig godkjenning av utvekslingsoppholdet.  

 

Les mer om forhåndsgodkjenning av utvekslingsopphold

Ta et forberedende språkkurs

For å være best mulig forberedt på å studere på vertslandet sitt språk, velger mange som reiser på utveksling til et ikke-engelskspråklig land å ta et språkkurs i forkant av semesterstart. I mange tilfeller tilbyr universitetet som du skal studere ved egne språkkurs til sine utvekslingsstudenter. I andre tilfeller må du finne frem til språkkurs på egen hånd. 

Tar du et språkkurs i vertslandet i forkant av semesterstart, kan det hende du kvalifiserer til Lånekassen sitt språkstipend. Lånekassens regelverk for støtte finner du her

Les mer om forberedende språkkurs

Finne bolig

Mange universiteter kan hjelpe deg å finne en plass å bo, og noen har til og med boliggaranti for utvekslingsstudenter. Det er ofte mulig å søke om en hybel på studenthjem, gjerne samtidig som du søker om opptak til lærestedet. Ved andre læresteder er det mer vanlig å finne et privat bosted.  

Dersom du skal leie bosted privat er det viktig at du ikke signerer noen kontrakt før du har fått opptak til universitetet og før du har sett bostedet med egne øyne.  

Du kan finne informasjon om bolig på sidene våre for de ulike utvekslingsavtale eller i studentrapportene du finner samme sted dersom vi har noen. Velg utvekslingsavtale for å se etter informasjon om bolig der du skal. 

Les mer om å finne bolig til utvekslingsopphold

Søke visum

Mange land krever at du søker om visum når du skal oppholde deg i landet som student. Det er en fordel å begynne så tidlig som mulig å forberede visumsøknaden, da det kan ta lang tid. Husk også på at visumsøknaden kan koste en del penger. Ta kontakt med aktuell ambassade og forhør deg om søknadsprosessen. Utover dette vil du få informasjon fra lærestedet du skal til når det gjelder søknad om visum.  

Husk at passet ditt må være gyldig i minst seks måneder etter at du skal være tilbake i Norge når du søker om visum. 

Les mer om å søke visum

Sende søknad til Lånekassen

Send søknad til Lånekassen for å få lån og stipend. 

Støtten fra Lånekassen kommer i tillegg til stipendet du får gjennom Erasmus+ dersom du reiser på Erasmus-utveksling.  

Før du søker hos Lånekassen, må du ha søkt om forhåndsgodkjenning hos fakultetet ditt ved UiB og fått godkjent denne søknaden. Søk om forhåndsgodkjenning. Lånekassen gir ekstra støtte til reiseutgifter, eventuelle studieavgifter og i noen tilfeller også språkkurs. Det er også slik at enkelte land kvalifiserer til mer stipend.

Les mer om finansiering fra Lånekassen

Les mer om hva det koster å dra på utveksling

Bestille reise

Når du har fått tilbudsbrev fra vertsuniversitetet, kan du bestille reise til landet du skal studere i. 

Ta vaksiner

I noen land er det nødvendig at du er vaksinert mot enkelte sykdommer. Lurer du om om det gjelder deg? Sjekk folkehelseinstituttet sine nettsider for å se hvilke vaksiner som er nødvendig å ta før du reiser på utveksling. 

Søk og finn vaksineanbefalinger for ditt reisemål hos FHI

Behovet for vaksine henger sammen med hvilket land eller verdensdel du skal på utveksling til. Tenk også gjennom om du skal reise til andre land i forbindelse med utvekslingsoppholdet.

Tegne forsikring og skaff deg helsetrygdkort

Kjøp en forsikring for studieoppholdet i utlandet.  

Hvis du skal reise i EU/EØS eller Sveits, trenger du Europeisk helsetrygdekort.

Les mer om Europeisk helsetrygdkort på helsenorge.no

Reiser du på utveksling utenfor EU/EØS og er medlem i den norske folketrygden HELFO, kan du ha rett til å få refundert utgifter til helserelaterte utgifter. Hvis du tar deg arbeid mens du studerer i utlandet, kan dette innvirke på medlemskapet i den norske folketrygden.

Les mer om forsikring, helse og sikkerhet på utveksling

Semesterregistrer deg i Studentweb og legg inn kontaktopplysninger

Du er fortsatt student ved UiB når du er på utveksling. Derfor er det viktig at du både semesterregistrerer deg og betaler semesteravgift før du reiser. 

Dersom noe skulle skje når du er vekkreist, er det viktig at vi kan få kontakt med dine pårørende. Oppdater Studentweb og legg inn kontaktopplysninger til pårørende og adressen din der du skal bo på utveksling. 

Les mer om registrering i Studentweb før du drar på utveksling

Gjør deg kjent med råd om helse og trygghet

Sett deg inn i hvilke lover og regler som gjelder landet du skal bo i. Skaff deg informasjon om lokale forhold, for eksempel om det er lokale forholdsregler du bør ta, områder du bør unngå eller annen informasjon som er viktig for å være trygg. Vertsuniversitetet kan ofte gi deg gode råd om dette. 

Husk at noen land har ekstra strenge regler for kjøp av alkohol, drikking på offentlig plass, promillekjøring og regelrett fyll. Mange steder er synlig berusede mennesker et uvanlig syn i offentlige rom. 

I tillegg til de formelle lovene, finnes det alltid mange uskrevne lover og skikker. En god guidebok kan hjelpe deg å finne ut av de lokale "do's and don'ts".

Trafikkulturen kan være veldig forskjellig fra den du er vant til. Ta hensyn, se deg for og vær forsiktig både som trafikant og fotgjenger. 

Hold deg oppdatert på den politiske situasjonen i landet du skal til gjennom nyhetene. Ved en eventuell unntakstilstand vil råd til innbyggerne ofte bli gitt gjennom media. Følg også råd om trygghet på nettsidene til den norske ambassaden. 

Les mer om forsikring, helse og trygghet på utveksling

Søk og finn ambassade

 

 

Sist oppdatert: 14.02.2025