Studiehverdagen
Å være student betyr at du er selv ansvarlig for din egen hverdag. Du kan selv velge når du vil stå opp og når du vil gå på lesesalen. I noen studieløp er det på forhånd planlagt hvilke emner du må ta, og i tillegg er det oppmøteplikt på forelesningene. Et slikt eksempel er medisinstudiet. På en del andre studier kan du velge mer fritt blant emner, og selv velge om du vil gå på forelesning. Et eksempel på et slik studium er historie.
Vi tilpasser studiestarten slik at du som kommer rett fra videregående lettere skal kunne forstå faget. Så lenge du er kvalifisert for studiet så vil du kunne klare deg fint. Men det kan være mye å lese, og mange lager derfor leseplaner og forbereder seg til forelesningene på den måten.
Studentsamskipnaden på Vestlandet, Sammen, holder kurs og gir råd til studenter i for eksempel studieteknikk, presentasjonsteknikk og hvordan håndtere eksamensstress.
Bli kjent med andre
Det er 40 000 studenter i Bergen, og veldig mange av dem bor i sentrum av byen. Hvert år begynner det flere tusen nye studenter. Mange kommer helt alene til byen, mens andre kjenner noen fra før. Du vil møte mange som er i samme situasjon som deg.
I studiestarten vil du bli godt ivaretatt gjennom velkomstuken, hvor du blir kjent med byen, universitetet og de du skal studere sammen med de neste årene. Du vil også få tildelt en mentor, som følger deg gjennom hele det første halvåret på studiet.
Om du vil bli kjent med flere nye studenter så kan det være lurt å bli med i en av de mange studentorganisasjonene som finnes i byen. Når du ankommer universitetet vil du kunne finne dine favoritter på Studenttorget som vi arrangerer hver høst og vår. I tillegg er det mange studenter som treffes gjennom forelesninger, i studentlokalene på fakultetet og på studentsteder som Kvarteret.
Økonomi
Enkelte studenter klarer seg på kun stipend og lån fra Lånekassen. Lånekassens lånekalkulator hjelper deg å regne ut hvor mye du kan få som student.
Mange studenter velger å jobbe ved siden av studiene for å ha bedre økonomi. Som student har du ofte frihet til å jobbe enkelte dager eller kvelder i uken. Du kan også jobbe i helgene og i feriene.
Studenter har mulighet til å søke penger fra legater og fond fra ulike givere. UiB administrerer en rekke fond og legater som du kan søke på.
Som student har du de samme rettighetene som vanlige arbeidstakere har i Folketrygden når det gjelder yrkesskade. Du bør likevel tegne reise- og personskadeforsikring.
Hvor kan jeg bo?
Universitetet i Bergen er et byuniversitet. Derfor velger de fleste å bo midt i byen, enten i en av Sammen sine studentboliger, eller på det private markedet. De fleste bor slik at de kan gå eller sykle til universitetet.
Les mer om studentbolig fra Sammen
Hvis du ønsker studentbolig fra 1. august, må du søke innen 15. april. Hvis du ikke får tilbud om studieplass i Bergen likevel, kan du enkelt takke nei til tilbudet om bolig.
Studiestart
Ny student?
Som ny student vil du få e-post fra UiB om oppmøtetidspunkt i god tid. I løpet av sommeren vil du også finne dette på siden for ditt studieprogram.
For de aller fleste starter studiene mandag i uke 33. Da vil du få hjelp til praktiske gjøremål og få informasjon om det aller meste du har bruk for i studiehverdagen din.
Dette bør du gjøre før du starter på UiB
Seminar og kollokvie
Et seminar er en mindre gruppe med studenter som møtes for å diskutere én eller flere konkrete problemstillinger. Seminaret ledes ofte av en foreleser.
I tillegg til å delta på seminarer, kan det være bra å jobbe i kollokviegrupper. Kollokvier kan for eksempel bestå av en gruppe studenter som jobber sammen med å lese og diskutere innholdet i faget
Forelesninger
På forelesningene vil du få en innføring i pensum og lære mye nytt om faget ditt. Det kan være stor variasjon i antall forelesninger som holdes, og om det er obligatorisk at du stiller. Mange studenter tar omtrent tre emner hvert semester, på til sammen 30 studiepoeng. Det betyr at du vil ha omtrent seks forelesninger i uken som vanligvis varer i 90 minutter med en pause omtrent halvveis. De fleste forelesningene holdes i tidsrommet 08.00–16.00 på hverdager.
Hvordan få gode karakterer?
Å være student krever at du bruker mye tid på studiene. Som et utgangspunkt, bør du tenke at du skal bruke like mye tid på å lese, notere, diskutere og tilegne deg kunnskap som en vanlig arbeidstaker bruker på jobb.
Utveksling
På UiB har vi fantastiske muligheter for deg som ønsker å ta deler av graden i utlandet.
Uansett hvilket studieprogram du velger, vil du kunne finne en rekke utvekslingstilbud som kan inngå i graden din.
Får jeg jobb?
I et usikkert jobbmarked vil en solid utdannelse lønne seg. 90 prosent av de som har utdannet seg ved UiB oppgir at de har relevant jobb kort tid etter studiene.
Velger du noe som interesserer deg, vil du ofte lykkes både med utdannelse og med jobb. Når du studerer, lærer du deg ikke bare et fag. Du blir også flink til å tilegne deg ny kunnskap, til å analysere, diskutere og utvikle nye ideer til løsninger. Dette er egenskaper som gjør at du kan passe inn i mange ulike yrker.