Lånekassen
Alle studietilbud ved norske universiteter og offentlige høgskoler er godkjente for lån og stipend fra Lånekassen.
Hvor mye kan du låne?
Hovedregelen er at du kan få stipend og lån til å ta maksimalt 480 studiepoeng (tilsvarer 8 års fulltidsstudier). Hvor mye du kan få i støtte til å ta videreutdanningsstudier er dermed avhengig av hvor mye du har fått i studiestøtte tidligere.
Maksimalbeløpene for lån/stipend gjelder fulltidsstudier.
Hvor mye du kan få i støtte til deltidsstudier blir regnet ut i forhold til hvor mange studiepoeng du planlegger å ta per semester/per år, det vil si prosentandelen i forhold til fulltidsutdanning. Tar du 15 studiepoeng per semester tilsvarer det 50% av fulltidsstudier. Da vil studielånet du maksimalt kan få bli redusert tilsvarende.
Støtte til studieavgift
Den samme prosentutregningen gjelder også dersom du søker om lån til å dekke eventuell studieavgift. Tar du 15 studiepoeng per semester (50%) vil du kunne låne inntil kr 19 298 per semester eller kr 38 596 for et helt år til å dekke studieavgifter. Tar du færre studiepoeng per semester/år får du låne mindre.
Ekstralån og begrensninger
Er du over 30 år og/eller har barn har du mulighet til å søke om tilleggslån. Er du over 50 år vil du imidlertid kunne låne mindre, og er du over 65 år har du ikke lenger mulighet til å få studielån.
Merk at det et tak for hvor mye du kan ha i inntekt og formue, for å kunne få lån i Lånekassen.
Viktig å vite: Studielån er rente- og avdragsfritt for dem som studerer på fulltid, men dette ikke gjelder for deltidsstudenter. Her begynner rentene på lånet å løpe fra første dag.
Støtteordninger for bestemte yrkesgrupper
Det finnes en rekke støtteordninger som er forbeholdt visse yrkesgrupper eller bestemte typer videreutdanning. Noen av disse er omtalt under.
Vi anbefaler ellers at du sjekker med din arbeidsgiver og eventuell fagforening, om det finnes stipender og støtteordninger du kan søke på.
For deg som er lærer
Videreutdanning - alle fagområder
Dersom du er lærer og ansatt i skolen kan du søke Utdanningsdirektoratet om stipend/vikarmidler til å ta relevant videreutdanning studieåret 2025-2026.
- Søknadsfristen er 1. mars 2025 og du får svar ca. 15. april.
Les mer om kriterier og søknadsprosedyre hos Utdanningsdirektoratet
Videreutdanning i norsk som andrespråk
Dersom du er lærer og underviser voksne innvandrere i norsk kan du søke Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-Dir) om stipend eller vikarmidler for å ta videreutdanning i norsk som andrespråk.
- Jobber du i kommunen skal du søke via din skoleleder og skoleeier. Frist: 28. februar 2025
- Jobber du hos private opplæringstilbydere skal du søke direkte til HK-Dir. Frist: 15. mars 2025
For deg som er journalist
STUP
Studiepermisjonsordningen i regi av Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening (Stup) finansierer deltidsstudier for redaksjonelle medarbeidere og ledere med et maksbeløp på 130.000 kr per år.
Fra og med 2025 gjelder følgende søknadsfrister hos Stup: 1. februar, 1 mai, 1. september og 1. november. Merk at søknaden må være behandlet før studiestart.
NRK-ansatt
NRK finansierer inntil ti studieplasser på masteremner i undersøkende journalistikk hvert semester og har egne, interne søknadsfrister.
NRK har også andre stipendordninger. Ta kontakt med Eilert Torsnes i NRK for mer informasjon: eilert.torsnes@nrk.no
Andre stipend
Norsk Redaktørforening
Norsk Redaktørforening lyser ut stipender hver høst og vår på inntil kr 30 000,-
Pressens Stipendfond
Det kan være aktuelle stipender å søke på hos Pressens Stipendfond.