Etikk i undersøkende journalistikk (deltid)

Hvordan foretar vi etiske avveininger både underveis i et journalistisk graveprosjekt og før publisering? Deltidsstudium over ett semester som kan tas for seg eller inngå i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk.

Fakta om studiet:

  • Emnekode: UJO667
  • Masteremne på deltid
  • 1 semester (høst)
  • 10 studiepoeng
  • Tre studiesamlinger ved UiB
  • Studieavgift kr 30 000/ 40 000,-
  • Semesteravgift kr 650,-

Introduksjon

Undersøkende journalistikk kan gi samfunnet store gevinster. Demokratiet styrkes når misforhold kan avsløres og rettes opp. Tillit vokser i et åpent og trygt samfunn, men sjangeren har også kostnader. Personer blir rammet av kritiske medieoppslag og kan havne i et dårlig lys. Enkeltpersoner, bedrifter og institusjoner blir utsatt for negativ omtale. Dette kan få store konsekvenser for dem det gjelder og kan være tungt å bære. 

Det er journalistens og redaksjonens ansvar å forstå og erkjenne hvordan undersøkende journalistikk kan påføre skade. Det er også journalistens oppgave å kjenne til fagetikkens avgrensning og lovverkets reguleringer av ansvarsforhold. Kurset utforsker grenselandet mellom jus og etikk i gravejournalistikken.

Etikk i undersøkende journalistikk er et frittstående videreutdanningsemne, som også inngår som ett av flere valgfrie emner i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk.

Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og yrkeserfaring lenger ned. 

Innhold i studiet

I dette emnet skal vi se nærmere på den undersøkende journalistikkens begrunnelse og legitimering. Med hvilken rett kan vi krenke? Hvorfor kan ikke journalistene bare holde seg til den «snille» journalistikken, den som ikke plager noen?  

Undersøkende journalistikk skal først og fremst beskytte mennesker mot urett og overgrep. Den skal avdekke det kritikkverdige og ta vare på det gode samfunn, ikke minst lokalt. For redaksjonelle medarbeidere handler det ofte om en balansegang:  Vi skal være uredde og pågående, men også unngå unødige skadevirkninger. I den ene vektskålen ligger samfunnsoppdraget, i den andre ligger hensynet til dem som blir omtalt og kanskje kjenner seg uthengt.  

Vi skal øve oss på slike avveininger fordype oss i etisk teori.  Vi skal tilegne oss den praktiske klokskapen som ligger i pressens årelange arbeid med egen yrkesetikk. Vi skal studere uttalelser fra Pressens Faglige Utvalg og hente innsikt fra rapporter og studier av kontroversielle mediesaker. Vi skal formulere den oppsamlede erfaringen som finnes i redaksjonene. Samtidig vet vi at mediene i dag er styrt av kommersielle målsettinger, noe som kan skape store etiske utfordringer.  

Journalistikkens fagetikk omfatter ikke bare publiseringen. Den omfatter også det som skjer før publisering: kildekontakt, metoder i research og innsamlingsarbeid, og journalisters adferd. I dette emnet skal vi sette oss inn i spørsmål som kildevern, skjulte metoder og premisser for ryddige kilderelasjoner. Et annet viktig tema er publiseringsetikken, der vi blant annet skal fylle de sentrale begrepene saklighet og omtanke med innhold. Vi skal også gå opp grenselandet mellom etikk og lovverk: Hvordan forholder fagetikken seg til det juridiske feltet? 

Les hele emnebeskrivelsen 

Hvordan er studiet lagt opp?

Undervisningen består av tre studiesamlinger ved Senter for undersøkende journalistikk i Media City Bergen.  Hver samling går over to dager. Samlingene består av workshops, forelesninger, gruppearbeid og diskusjoner. 

Mellom samlingene blir det digital undervisning/veiledning og studentene skal arbeide individuelt både med emneoppgaven og med forberedelser til samling. 

Samlinger ved UiB høsten 2025

  • 21. - 22. august (tors-fre)
  • 25. - 26. september (tors-fre)
  • 6. - 7. november (tors-fre)

Eksamen

Innlevering av en reflekterende emneoppgave over et selvvalgt tema. Du vil få veiledning underveis.

Innleveringsfrist: Fredag 28. november 2025 kl. 14.00

Undervisere

Ansvarlige:

Per Christian Magnus, leder ved SUJO frem til 2025, nå reportasjeleder samme sted. Erfaren dokumentarjournalist og redaksjonell leder fra NRK og TV 2

Olav Njaastad, veileder ved SUJO. Erfaren undersøkende journalist og redaksjonsleder i NRK og TV 2 og tidligere leder av Norsk Journalistlag.

Carl Gustav Linden, professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, UiB

Gjesteforelesere:

Kadafi Zaman, journalist i TV2 og Preben Negård, produsent og redaksjonssjef, Norge bak fasaden, Novemberfilm:

I arbeidet med dokumentaren Dødsenglene måtte journalister og redaksjonsledelse håndtere etiske dilemma de ikke hadde tenkt var mulig. 

Anki Gerhardsen, journalist, mediekritiker og spaltist i Aftenposten. 

Anki Gerhardsen har i flere år vært en skarp iakttager og kritiker av norsk presse. Hun vil løfte frem aktuelle etiske problemstillinger knyttet til undersøkende journalistiske prosjekter.

Theo Jordahl, jurist, har håndtert presseetikk i TV2 siden rett etter oppstart av kanalen. 

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund: Etikk i møte med gravejournalistikk

Lars Arve Røssland, førsteamanuensis i journalistikk ved UiB: Presseetikkens historie

Espen Gamlund, professor i filosofi ved UiB.

Opptakskrav og prioritering av søkere

Opptakskrav

Følgende opptakskrav gjelder for alle emnene som inngår i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk: 

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med minimum tre års omfang/180 studiepoeng 
  2. Minimum to års arbeidserfaring som journalist 

 
Du må dokumentere at du tilfredsstiller begge kravene. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng). 

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  • CV 
  • Bekreftelse på relevant yrkeserfaring 

Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. 

Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). 

Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

MERK: Har du tatt ett av de andre emnene som inngår i masterprogrammet er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til påfølgende emner. 

Prioritering av søkere

Vi vil prioritere søkere som allerede har tatt ett- eller flere av de andre emnene som inngår i masterprogrammet og ellers etterstrebe en god variasjon i studentgruppen med tanke på både geografisk fordeling og små/store redaksjoner. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Studieavgiften avhenger av om din arbeidsgiver har avtale med UiB og Senter for undersøkende journalistikk eller ikke:  

  • Kr 30 000,- per emne for mediebedrifter med avtale 
  • Kr 40 000,- per emne for andre 
     

Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Lunsj, middag og sosial sammenkomst i forbindelse med fysiske undervisningssamlinger er også inkludert.  

Pensumlitteratur samt utgifter til reise/opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.   

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass. 

Søke støtte til finansiering

STUP

Stup finansierer deltidsstudier med maksbeløp på 130.000 kr. 

Fra og med 2025 gjelder følgende søknadsfrister hos Stup: 1. februar, 1 mai, 1. september og 1. november. Merk at søknaden må være behandlet før studiestart.

Hvis det er aktuelt å ta flere av emnene som inngår i masterprogrammet, vil vi anbefale at du søker om støtte til alle de planlagte masteremnene nå, slik at du unngår å komme i Stups karantene etter ett emne.  

Det er mulig å søke plass på ett- eller flere av masteremnene under forutsetning av at du får Stup-stipend. Send i tilfelle e-post til koordinator astrid.norheim@uib.no når du har søkt på et emne der du sier fra om at du tar forbehold om at du får stipend. 

Andre finansieringsmuligheter

For ansatte i NRK: 

NRK finansierer inntil ti studieplasser hvert semester og har egne, interne søknadsfrister. 

NRK har også stipendordninger. Ta kontakt med Eilert Torsnes i NRK for mer informasjon: eilert.torsnes@nrk.no

Norsk Redaktørforening:

Norsk Redaktørforening lyser ut stipender hver høst og vår på inntil kr 30 000,-

Pressens Stipendfond:

Det kan være aktuelle stipender å søke på hos Pressens Stipendfond. 

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 10.03.2025