Introduksjon
Energiomstilling og omlegging til fornybare energiressurser er et viktig forskningsfelt for Universitetet i Bergen, med utgangspunkt i FNs 7. bærekraftmål: Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris. Klima- og energiomstilling griper inn i alle områder i samfunnet og reiser en rekke utfordringer på tvers av blant annet klimavitenskap, teknologi, psykologi, jus og økonomi.
Bank- og finansbransjen er i berøring med de fleste sider av vårt samfunn i omstilling og har en viktig rolle. UiB har derfor utviklet det nettbaserte emnet SDG617 Energiomstilling og bærekraft for finansnæringen i samarbeid med fire partnerbedrifter: Sparebank1 SMN, Sparebank 1 Sogn og Fjordane, Sparebanken Vest og Studiesenter Kysten.
Emnet skal gå hver høstsemester i 2025, 2026 og 2027.
Innhold i studiet
Emnet har en tverrfaglig tilnærming og henter ressurser fra fagområder som klimavitenskap, økonomi, biologi, samfunnsvitenskap, fysikk, geofag, jus og etikk.
Emnet skal gi en innføring i energiomstilling og fornybare energiressurser og forståelse for de viktigste tverrfaglige utfordringene, spesielt i lys av bank- og finansnæringens posisjon:
- Hva er bank- og finansbransjens rolle i det grønne skiftet?
- Hva er de viktigste driverne som motiverer til energiomstilling?
- Hvilke teknologiske muligheter har vi?
- Hva er fordeler og ulemper med ulike bærekraftige energiressurser?
- Hva er de viktigste utfordringene, og hva er mulige konsekvenser?
- Hvordan kan vi veilede kunder i bank- og finansbransjen til å velge bærekraftige løsninger og produkter?
Første del av emnet setter søkelys på bank- og finansbransjens rolle i det grønne skiftet, drivere og motivasjonsfaktorer for omstilling til et lavkarbonsamfunn, herunder klimaendringer, og behovet for ren og bærekraftig energiforsyning globalt.
Neste del tar for seg ulike bærekraftige/fornybare energiformer, som geotermisk energi, havvind, solkraft, vannkraft, mineralutvinning, samt lagring, fangst og utnyttelse av CO2.
Siste del belyser tema rundt energiomstilling og samfunn og konkrete problemstillinger innen bærekraft og grønn omstilling som er særegne for bank og finansbransjen, som EUs taksonomi, klimarisiko, bærekraftkrav og -rapportering, grønne låneprodukter, EU krav for bolig m.m.
Hvordan er studiet lagt opp?
Emnet er 100 % nettbasert og går over en periode på 10-12 uker. All undervisning foregår på engelsk via UiBs læringsplattform Mitt UiB, som du får tilgang til når du er tatt opp som student på emnet.
Undervisningen består av 24 nettleksjoner à to timer som du kan følge når det passer for deg. I tillegg vil det være tre felles undervisningsøkter à to timer på kveldstid. Disse foregår via Zoom. Vi legger ut direktelenken til hver økt på emnesiden i Mitt UiB.
Eksamen er en digital flervalgsprøve (multiple choice) som du gjennomfører hjemmefra, innenfor eksamensperioden angitt under.
- Oppstart: 1. september 2025
- Første undervisningssamling: Mandag 18. september kl. 16.00 - 18.00
- Andre undervisningssamling: Tirsdag 15. oktober kl. 16.00 - 18.00
- Tredje undervisningssamling: Torsdag 11. november kl. 16.00 - 18.00
- Eksamensperiode: 1. - 8. desember
Opptakskrav og prioriteringskriterier
Opptakskrav
Det er ingen spesifikke krav til faglige forkunnskaper for opptak til dette emnet. Du vil få nødvendig introduksjon til aktuelle fagfelt i løpet av studiet. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning.
Prioritering av søkere
Emnet er utviklet i samarbeid med partnerbedrifter fra bank- og finansnæringen. Partnerbedriftene får mulighet til forhåndspåmelding til et visst antall studieplasser for sine ansatte, deretter åpner vi for alle øvrige ansatte i bank- og finansnæringen samt andre interesserte.
Vi har 100 studieplasser på emnet og vil prioritere søkere i denne rekkefølgen:
1) Søkere fra våre partnerbedrifter
2) Øvrige søkere fra bank og finansnæringen
3) Andre interesserte
Vi ber derfor om at du krysser av for om du tilhører bank- og finansnæringen samt oppgi arbeidsgiver og stilling i søknadsportalen.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Emnet er utviklet med støtte fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og det er derfor ingen studieavgift.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for geovitenskap: