Informasjonssikkerhet og IKT

UiB starter opp en rekke med nettbaserte emner rettet deg som jobber med å sikre IT-systemer mot trusler og sikkerhetsrisikoer. Neste emne i rekken handler om Sikre protokoller for nettverk og kommunikasjon. Åpent for påmelding nå!

Fakta om studiet:

  • Emnerekke med små emner á 2,5 studiepoeng
  • 100 % nettbasert undervisning
  • Undervisning på engelsk
  • 150 studieplasser per emne
  • Ingen studieavgift, kun semesteravgift kr 650,- per semester
  • Mer informasjon om kommende emner kommer i løpet av mai 2025

Introduksjon

Digitalisering og teknologisk utvikling medfører et stort behov for kompetanse om IKT-sikkerhet i norske virksomheter. UiB har derfor inngått et samarbeid med Bransjeprogrammet for IT-sikkerhet om å utvikle en rekke små, nettbaserte emner som vil ta for seg ulike tema innen IKT-sikkerhet. 

Emnene retter seg mot deg som jobber med IT og data-sikkerhet og skal gi praktisk kunnskap om mulige trusler og sikkerhetsrisikoer og hvordan man best kan motvirke disse. 

Alle emnene er 100 % nettbaserte og går på deltid over ca. to måneder. Hvert emne gir 2,5 studiepoeng.  

Les mer om hvert emne

Emne 1: Angrep mot web-applikasjoner og tilhørende forsvarsmetoder

Dette emnet tar for seg de mest vanlige svakhetene og angrepene på nettapplikasjonar og beste praksis for sikker nettutvikling. Vi skal også undersøke hvordan man kan bruke noen populære verktøy for automatisert sikkerhetstesting av nettapplikasjoner.  

Vi studerer grunnleggende viktige standarder for applikasjonssikkerhet og verifikasjonsteknikker. Dette emnet vil bidra til bedre forståelse for risikoene ved nettsikkerhet og hvordan vi kan motvirke disse.  

Dette emnet startet første gang opp 2. desember 2024 og ble avsluttet i januar 2025. Det er foreløpig ikke avklart om emnet vil bli kjørt på nytt senere. 

Sentrale tema:

  • OWASP-metodikk og Topp 10-prosjekt
  • Vanlige angrep på nettapplikasjoner
  • Kodeinjeksjon med SQL- og XPath-injeksjoner som et eksempel
  • Cross-Site Scripting
  • Misbruk av autentisering og feil i sesjonsstyring
  • Filinkludering 

Undervisning og eksamen

All undervisning er nettbasert og foregår via UiBs læringsplattform Mitt UiB. Emnet er organisert i fire moduler, som du kan ta i ditt eget tempo, til tidspunkter som passer for deg. 

Det vil være obligatoriske quizer og mindre oppgaver knyttet til hver modul, som må være fullført og godkjent for å få emnet godkjent som bestått. Det er ingen avsluttende eksamen i tillegg til dette.  

MERK: Emnet blir undervist på engelsk 

Emne 2: Sikre protokoller for nettverk og kommunikasjon

Nettverks- og kommunikasjonssikkerhet er en viktig del av IT-sikkerhetsarbeidet, siden de fleste cyberangrep blir utført enten ved hjelp av nettverkstilkoblinger eller er rettet mot nettverksinfrastruktur. Dette emnet setter søkelys på de vanligste svakhetene og angrepene på nettverksprotokoller og på bruk av sikkerhetsprotokoller og verneteknikker for datanettverk og kommunikasjon. 

Vi skal også gå gjennom noen standardverktøy for automatisert testing og overvåking av nettverkssikkerhet. Når du har gjennomført emnet vil du ha en bedre forståelse av nettverkssikringsrisikoer og hvordan du kan håndtere disse.

Emnet starter opp 31. mars og går over 7 uker frem til slutten av mai (med forbehold om mindre endringer). 

Det er ingen krav til forkunnskaper, men vi anbefaler at du har kjennskap til arbeid med datanettverk. 

Sentrale tema:

  • TCP/IP-modell
  • Nøkkeldistribusjon – Kerberos og PKI
  • Applikasjonslaget sikkerheit (HTTPS, DNS og BGP)
  • Transport Layer Security (TLS)
  • Denial of Service (DoS) angrep

Undervisning og eksamen

All undervisning er nettbasert og foregår via UiBs læringsplattform Mitt UiB. Emnet er organisert i fire moduler, som du kan ta i ditt eget tempo, til tidspunkter som passer for deg. 

Det vil være obligatoriske quizer knyttet til hver modul, som må være fullført og godkjent for å få emnet godkjent som bestått. Det er ingen avsluttende eksamen i tillegg til dette.  

MERK: Emnet blir undervist på engelsk 

Kommende emner

Nye emner i rekken vil bli utviklet fortløpende og blir tilbudt fra høsten 2025. Mer informasjon kommer. 

Opptakskrav

Alle emnene i rekken er på bachelornivå og det er ingen spesielle krav til tidligere utdanning. Du bør imidlertid ha kjennskap til arbeid med datanettverk, SQL og databaser for å ha utbytte av emnene.   

Du må fylle generelle vilkår for opptak til videreutdanning ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:   

a) generell studiekompetanse (GSK)  

b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)  


Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK. 

Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse 


Realkompetanse for deg over 25 år

Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning.

Fortrinnsrett for UiBs partnere

Vi har 150 studieplasser per emne. UiBs partnerbedrifter får fortrinnsrett til å melde seg på i en kort periode, før vi åpner påmeldingen for alle interesserte.  

Hva koster studiene?

Studieavgift

Det er ingen studieavgift på disse emnene.  

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 07.04.2025