Kort fortalt
Arbeidene i en mappeeksamen og i en eksamen med deler kan utgjøre ulik prosentandel av emnekarakteren. Om en mappeeksamen eller eksamen med deler består av to oppgaver og ett refleksjonsnotat, kan det være at oppgave 1 teller 20 prosent, oppgave 2 teller 50 prosent og refleksjonsnotatet 30 prosent av emnekarakteren.
Om du blir syk (har gyldig fravær) eller avbryter eksamen, kan du i noen emner ta kontinuasjonseksamen (konteeksamen). Det står i emnebeskrivelsen om du kan ta kontinuasjonseksamen eller ikke, under overskriften Vurderingssemester.
Mappeeksamen
Ved en mappeeksamen får du en samlet vurdering av alle arbeidene i mappen. Dette betyr at sensor gir en karakter for hele mappen. Noen emner har mappeeksamen. Den består av innleveringer eller andre arbeider du har gjort i løpet av semesteret.
Dersom du vil klage på karakteren, kan du ikke klage på enkelte av de ulike arbeidene som utgjør mappen. Du må klage på hele mappen, og sensor vurderer alle arbeidene på nytt. Du får en ny, samlet vurdering som blir mappekarakteren.
Eksamen med deler
Arbeidene som utgjør en eksamen med deler kalles en deleksamen. Når du har gjennomført en deleksamen, får du en karakter på denne. Når alle deleksamenene er gjennomført, regnes emnekarakteren ut. Emnekarakteren er et gjennomsnitt av karakterene du har fått på deleksamenene.
Om du mener at karakteren på en deleksamen er feil, kan du klage på denne. En sensurkommisjon vil da vurdere deleksamen på nytt. Du kan klage på alle deleksamenene. Dersom du får endret karakteren på en deleksamen etter klage, vil emnekarakteren bli regnet ut på nytt. Hvorvidt emnekarakteren blir endret som følge av en endret delkarakter, avhenger av hvor stor andel deleksamen utgjør av emnet.
Formkrav, faglige krav, fusk og akademisk redelighet
På eksamen skal du vise hva du vet, og hva du har lært i emnet. I emnebeskrivelsen finner du en beskrivelse av hva du skal ha lært i emnet.
På UiB kan det være spesielle krav til hver eksamen, og disse kan skille seg fra det du er vant til fra videregående, studier i andre fag og ved andre universitetet eller høyskoler. Derfor må du sette deg inn i reglene som gjelder for akkurat den eksamenen som du skal ta.
Generelle krav er at du må ha løst oppgaven selv, og du må alltid oppgi kilder dersom du er inspirert av eller bruker andres arbeid. Gjør deg godt kjent med reglene for fusk og sitering før du skal ta eksamen.
Eksamensbesvarelsen din må i tillegg oppfylle krav presisert i eksamensoppgaven, og eventuelt andre krav som står i emnebeskrivelsen eller på emnesiden i Mitt UiB.