Hva betyr det at eksamen er ikke-etterprøvbar
Det at eksamen ikke er etterprøvbar, betyr at du sier eller viser noe, og dette blir vurdert av sensor. En ikke-etterprøvbar eksamen kan være utøvende som en konsert, at du har praksis som lærer eller lege, eller at du holder en presentasjon. Ofte får du spørsmål eller innspill fra sensorene som du responderer på underveis. Du blir vurdert på det du presterer der og da, og siden dette ikke er mulig å gjenta på nøyaktig samme måte, har du ikke klagerett på ikke-etterprøvbare eksamener.
Muntlig eksamen
På en muntlig eksamen kan du ha blitt bedt om å forberede deg til et tema som du presenterer, eller du blir stilt spørsmål om det du har lært i emnet. Sensorene sitter i samme rom som deg og eksamen er vanligvis en samtale mellom dem og deg.
Justerende muntlig eksamen
En justerende muntlig eksamen skal justere vurderingen av et arbeid, en masteroppgave, en mappeeksamen eller en annen eksamen som du allerede har gjennomført. Du får muligheten til å snakke om det du har gjort og sensor kan stille deg spørsmål om det som eventuelt er uklart eller det de trenger å vite mer om. Karakteren du fikk på arbeidet som blir justert, kan justeres opp eller ned med én karakter. Du kan også bli stående på samme karakter.
Om resultat, begrunnelse og klage på muntlig og andre ikke-etterprøvbare eksamener
Du får vite resultatet på eksamen med en gang du er ferdig, og om du vil ha begrunnelse, må du be om det med det samme du har fått vite karakteren.
Du kan ikke klage på en muntlig, praktisk eller utøvende eksamen. Dette siden eksamen er ikke-etterprøvbar. Det betyr at det ikke er mulig for nye sensorer å vurdere det som ble sagt, prestert, vist frem eller utøvd da du hadde eksamen.
Formkrav, faglige krav, fusk og akademisk redelighet
På eksamen skal du vise hva du vet, og hva du har lært i emnet. I emnebeskrivelsen finner du en beskrivelse av hva du skal ha lært i emnet.
På UiB kan det være spesielle krav til hver eksamen, og disse kan skille seg fra det du er vant til fra videregående, studier i andre fag og ved andre universitetet eller høyskoler. Derfor må du sette deg inn i reglene som gjelder for akkurat den eksamenen som du skal ta.
Generelle krav er at du må ha løst oppgaven selv, og du må alltid oppgi kilder dersom du er inspirert av eller bruker andres arbeid. Gjør deg godt kjent med reglene for fusk og sitering før du skal ta eksamen.
Eksamensbesvarelsen din må i tillegg oppfylle krav presisert i eksamensoppgaven, og eventuelt andre krav som står i emnebeskrivelsen eller på emnesiden i Mitt UiB.