Om forskningsprosjektet

Lenke til video

PREPARE er et forskningsprosjekt ved Universitetet i Bergen, finansiert av det Europeiske Forskningsrådet (ERC). Målet med prosjektet er å forstå hvordan folk kobler seg på offentligheten. 

I det siste tiåret har demokratiske samfunn over hele verden støtt på utfordringer. Den offentlige debatten er oftere fragmentert og preget av feilinformasjon, propaganda, og påvirkning fra algoritmisk styrte medier. Vi ser tendenser til både politisk apati – som lavere valgdeltakelse og mindre politisk engasjement blant folk – og polarisering. Begge deler truer demokratiet. Men er folk virkelig så uinteresserte og passive? Nettopp dette vil PREPARE undersøke. 

PREPARE-prosjektet studerer hvordan algoritmiske medier og vårt moderne mediemettede hverdagsliv påvirker potensialet for politisk engasjement. I stedet for å måle hvor opplyste folk er om politiske saker til enhver tid, vil vi utvikle en teori om det vi kaller «distribuert beredskap». Først vil vi studere hvordan folk holder seg forberedt til å engasjere seg i offentlige spørsmål. Deretter ser vi på hvordan folk bruker sine ressurser og nettverk til å gå fra stand-by til engasjert når de trenger det.  

Våre pågående studier 

Vi forsker på disse spørsmålene ved å studere mennesker. PREPARE består av flere delprosjekter:

  1. Citizens of Here and There: Migrants' Mediated connections to Public(s). Forsker: Ozlem Demirkol-Tønnesen
  2. Belonging Somewhere: The Experience of Place, Politics and Public Connection on the Outskirts. Forsker: Solveig Høegh-Krohn
  3. Voices of the Workforce: Media Matters and Democratic Preparedness in the Lives of Women and Young Parents. Forsker: Katharina Wuropulos
  4. (Tema kommer i 2025) 

Personer

Prosjektleder
Prosjektmedlemmer