Hva er en masteroppgave?
Masteroppgaven er det siste du gjør i en masterutdanning. Hvert masterprogram har egne faglige krav og anbefalinger for masteroppgaven. En fellesnevner er at det er du som er forskeren og at du får spesialkompetanse innen temaet og metoden du velger.
Masteroppgaven er et sted mellom 30-60 studiepoeng, og varer gjerne 1-2 semestre.
Veiledning under arbeidet
Mange studenter synes at det er ekstra gøy å skrive/lage masteroppgaven/prosjektet, siden de får være så selvstendige. Det er likevel ikke slik at du er alene med prosessen, og du får oppnevnt en faglig veileder.
Presentasjon og muntlig justerende
I noen masterprogram skal masterprosjektet presenteres, og i andre har du en justerende muntlig eksamen. Også her spiller de faglige kravene inn. Hva som gjelder for din masteroppgave, står i emnebeskrivelsen.
Formkrav, faglige krav, fusk og akademisk redelighet
På eksamen skal du vise hva du vet, og hva du har lært i emnet. I emnebeskrivelsen finner du en beskrivelse av hva du skal ha lært i emnet.
På UiB kan det være spesielle krav til hver eksamen, og disse kan skille seg fra det du er vant til fra videregående, studier i andre fag og ved andre universitetet eller høyskoler. Derfor må du sette deg inn i reglene som gjelder for akkurat den eksamenen som du skal ta.
Generelle krav er at du må ha løst oppgaven selv, og du må alltid oppgi kilder dersom du er inspirert av eller bruker andres arbeid. Gjør deg godt kjent med reglene for fusk og sitering før du skal ta eksamen.
Eksamensbesvarelsen din må i tillegg oppfylle krav presisert i eksamensoppgaven, og eventuelt andre krav som står i emnebeskrivelsen eller på emnesiden i Mitt UiB.