Master i helseledelse, kvalitetsforbedring og helseøkonomi

Master i helseledelse, kvalitetsforbedring og helseøkonomi er et erfaringsbasert masterprogram for deg som har- eller vil kvalifisere deg for lederoppgaver i helsesektoren. Velg om du vil ta enkeltemner eller hele mastergraden.

Fakta om studiet:

  • 90 studiepoeng
  • Samlingsbasert, deltid
  • Tre emner á 20 studiepoeng
  • Avsluttende masteroppgave 30 studiepoeng
  • 32 studieplasser per emne
  • Studieavgift kr 46 000,- per emne / kr 62 000,- for masteroppgaven
  • Semesteravgift kr 650,- per semester
  • Løpende opptak til enkeltemner. Neste søknadsbehandling: 15. mai 2025
  • Neste søknadsfrist masteroppgaven: 31. januar 2026

Introduksjon

Erfaringsbasert master i helseledelse, kvalitetsforbedring og helseøkonomi retter seg mot deg som har en lederstilling i helsesektoren, eller ønsker å kvalifisere deg for lederoppgaver i sektoren.

Masterprogrammet består av tre frittstående emner og en masteroppgave. Du velger selv om du ønsker å ta ett eller flere enkeltemner, eller om du vil ta alle tre emnene og avsluttende masteroppgave, og dermed oppnå full mastergrad.  

Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og relevant yrkeserfaring lenger ned. 

De tre emnene starter høsten 2025. Du søker via nettsiden for hvert av emnene, se emneoversikten under. 

Innhold i studiet

Masterprogrammet er erfaringsbasert, det innebærer at vi legger opp til en dialogisk arbeidsform hvor kursdeltakernes erfaringer blir brukt aktivt som en ressurs i undervisningen.  

Sentrale tema:  

  • Ledelse, kommunikasjon og samhandling  
  • Måling, vurdering og sikring av tjenestekvalitet 
  • Kvalitetsutviklingsprosesser 
  • Økonomistyring og virksomhetsplanlegging 
  • Prioritering og effektivisering 

Oppbygning av programmet

Hvert av de tre emnene som inngår i masterprogrammet har et omfang på 20 studiepoeng og går på deltid over to semestre. 

Alle de tre emnene går parallelt, med oppstart tidlig høst og eksamen i februar/mars. Hvert emne har fire obligatoriske ukesamlinger ved UiB. 

Masteroppgaven har oppstart i februar hvert år. Det er to ukesamlinger i løpet av første semester, der du får skrivekurs, undervisning i metode og statistikk samt gruppeveiledning.  

Opptakskrav og krav til dokumentasjon

Opptakskrav enkeltemner

Du må dokumentere at du fyller begge opptakskravene under:  

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning av minimum tre års omfang/180 studiepoeng. 
  2. Minimum to års arbeidserfaring fra norsk helsetjeneste etter endt grunnutdanning.  
     

Særlig lang og relevant yrkeserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).  

Dersom du har arbeidet i deltidsstillinger, må antall måneder/år legges sammen, slik at dette samlet utgjør minimum to års full tids yrkespraksis.  

Prioriteringskriterier: 

Vi har 32 studieplasser på hvert av de tre emnene. Søkere som allerede har tatt ett, eller flere, av de andre emnene som inngår i masterprogrammet, vil bli prioritert ved opptak. I tillegg er noen plasser reservert for kommuner/helseforetak UiB har avtale med. Vi vil ellers ta opp studenter som representerer ulike profesjoner og områder innen helse- og omsorgstjenestene. Vi prioriterer søkere i denne rekkefølgen: 

1. Søkere som allerede er i et masterløp og har tatt ett eller to av de øvrige emnene

2. Søkere på avtaleplasser

3. Søkere med spesiell utdanning eller praksis som styrker bredden i studentgruppen 

Dersom det blir fullt, vil du få tilbud om å stå på venteliste. 

Opptakskrav masteroppgaven

For å kunne søke opptak til den avsluttende masteroppgaven må du ha fullført og bestått minst to av de tre emnene som inngår i programmet.

Prioriteringskriterier:

Vi har 20 studieplasser på masteroppgaven og vil prioritere søkere i denne rekkefølgen:  

  1. Søkere som har fullført og bestått alle tre emner, samt søkere som har fullført og bestått to emner, og er registrert som studenter på det tredje emnet på det tidspunktet de søker opptak til masteroppgaven. 
  2. Søkere fra arbeidsgivere som har avtale med UiB om kjøp av studieplasser  
  3. Dersom det er flere søkere som er i en av kategoriene over, enn det vi har plasser til, vil søkere som faller i begge de to kategoriene over prioriteres først. Videre vil de to beste karakterene på de 3 grunnemnene være grunnlaget for prioriteringsrekkefølge for øvrige søkere. 
  4. Søkere som har fullført og bestått to emner, men ikke har søkt/fått opptak til det tredje emnet vil deretter kunne få opptak, dersom det er ledige plasser. 
Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle din søknad må du legge ved følgende dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  1. Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  2. CV 
  3. Bekreftelse på relevant yrkeserfaring 

 
Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe.  

Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen, må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

Dersom du allerede har tatt ett av emnene, er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt når du søker på emne nr. 2 og 3 eller på masteroppgaveemnet.  

Innpass av annen utdanning

Dersom du har tatt emner/studier ved andre utdanningsinstitusjoner, som du mener kan erstatte ett av emnene, kan du be om få en forhåndsvurdering om disse kan inngå i graden. Tidligere utdanning som du ønsker å få vurdert må også må være på masternivå og faglig relevante for graden Erfaringsbasert master helseledelse. 

For å få mastergraden må minimum 60 studiepoeng være avlagt ved UiB. Se UiBs studieforskrift om innpassing av tidligere utdanning, samt regler for tildeling av ny grad som helt eller delvis inkluderer en tidligere tildelt grad

Hva koster studiet?

Studieavgift

Hvert av de tre emnene har en studieavgift på kr 46 000,- per emne 

Masteroppgaven har en studieavgift på kr 62 000,- 

Du betaler med faktura. Vi sender ut faktura etter studiestart.  

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og går til å dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Sist oppdatert: 24.04.2025