Datajournalistikk, store data og digitale verktøy (deltid)

Hvordan kan data brukes som journalistisk verktøy? Deltidsstudium som går i dybden på ulike faser og verktøy i et datajournalististisk prosjekt. Deltidsstudium over ett semester som kan tas for seg eller inngå i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk.

Fakta om studiet:

  • Emnekode: UJO664
  • Masteremne på deltid
  • 1 semester
  • 10 studiepoeng 
  • Tre studiesamlinger ved UiB 
  • Studieavgift kr 30 000/40 000 
  • Semesteravgift kr 650,-

Introduksjon

Emnet skal gi en grunnleggende forståelse av hvordan man kan bruke ulike former for data som journalistisk verktøy.  

Dette er et frittstående videreutdanningsemne, som også inngår som ett av flere valgfrie emner i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk.

Det er foreløpig ikke bestemt når dette emnet skal gå neste gang.

Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og yrkeserfaring lenger ned. 

Innhold i studiet

Vi skal gå i dybden på fire faser i et datajournalistisk prosjekt:  

  • innhenting og import av data
  • vasking av data
  • analyse av data 
  • presentasjon av data 


Du skal få praktisk trening i bruk av regneark som Excel og Google Sheet. Du skal også opparbeide deg en kritisk forståelse av datajournalistikkens historie og funksjon. 

Les hele emnebeskrivelsen

Hvordan er studiet lagt opp?

Undervisningen går over ett semester og består av tre studiesamlinger ved UiB og Senter for undersøkende journalistikk i Media City Bergen.  

I tillegg er det nettundervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB. Her legger vi ut instruksjonsvideoer mellom samlingene, med tilhørende oppgaver. Vi organiserer også digitale gruppesamlinger hvor vi går gjennom oppgavene. 

Eksamen består i å levere inn en skriftlig emneoppgave mot slutten av semesteret. 

Vi legger opp til at du kan ta studiet ved siden av jobb, og du må regne med en aktiv og engasjert arbeidsinnsats tilsvarende tilsvarer 20-30 prosent arbeidstid.  Husk å avtale permisjon i forbindelse med samlingene og eksamen med din arbeidsgiver. 

Opptakskrav og prioritering av søkere

Opptakskrav

Følgende opptakskrav gjelder for alle emnene som inngår i Erfaringsbasert master i gravejournalistikk: 

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med minimum tre års omfang/180 studiepoeng 
  2. Minimum to års arbeidserfaring som journalist 

 
Du må dokumentere at du tilfredsstiller begge kravene. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng). 

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  • CV 
  • Bekreftelse på relevant yrkeserfaring 

Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. 

Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). 

Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

MERK: Har du tatt ett av de andre emnene som inngår i masterprogrammet er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til påfølgende emner. 

Prioritering av søkere

Vi vil prioritere søkere som allerede har tatt ett- eller flere av de andre emnene som inngår i masterprogrammet og ellers etterstrebe en god variasjon i studentgruppen med tanke på både geografisk fordeling og små/store redaksjoner. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Studieavgiften avhenger av om din arbeidsgiver har avtale med UiB og Senter for undersøkende journalistikk eller ikke:  

  • Kr 30 000,- per emne for mediebedrifter med avtale 
  • Kr 40 000,- per emne for andre 
     

Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Lunsj, middag og sosial sammenkomst i forbindelse med fysiske undervisningssamlinger er også inkludert.  

Pensumlitteratur samt utgifter til reise/opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.   

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass. 

Søke støtte til finansiering

STUP

Stup finansierer deltidsstudier med maksbeløp på 130.000 kr. 

Fra og med 2025 gjelder følgende søknadsfrister hos Stup: 1. februar, 1 mai, 1. september og 1. november. Merk at søknaden må være behandlet før studiestart.

Hvis det er aktuelt å ta flere av emnene som inngår i masterprogrammet, vil vi anbefale at du søker om støtte til alle de planlagte masteremnene nå, slik at du unngår å komme i Stups karantene etter ett emne.  

Det er mulig å søke plass på ett- eller flere av masteremnene under forutsetning av at du får Stup-stipend. Send i tilfelle e-post til koordinator astrid.norheim@uib.no når du har søkt på et emne der du sier fra om at du tar forbehold om at du får stipend. 

Andre finansieringsmuligheter

For ansatte i NRK: 

NRK finansierer inntil ti studieplasser hvert semester og har egne, interne søknadsfrister. 

NRK har også stipendordninger. Ta kontakt med Eilert Torsnes i NRK for mer informasjon: eilert.torsnes@nrk.no

Norsk Redaktørforening:

Norsk Redaktørforening lyser ut stipender hver høst og vår på inntil kr 30 000,-

Pressens Stipendfond:

Det kan være aktuelle stipender å søke på hos Pressens Stipendfond. 

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 04.03.2025