Introduksjon
Emnet JUR661 er et engelskspråklig, juridisk emne som tar for seg Loven om væpnet konflikt (LOAC), med spesiell vekt på maritime operasjoner.
Dette er et frittstående videreutdanningsemne som kan tas for seg, eller inngå som ett av flere emner i Erfaringsbasert master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse. Les mer om opptakskrav under.
Innhold i studiet
Loven om væpnet konflikt (LOAC) gjelder mellom parter i en væpnet konflikt, enten det er en internasjonal væpnet konflikt eller en ikke-internasjonal væpnet konflikt (noen ganger kalt en intern væpnet konflikt). Emnet for LOAC er derfor ikke når eller om parter i en konflikt har rett til å ty til væpnet makt - men reglene som gjelder mellom dem når de gjør det.
Loven om væpnet konflikt er bygget rundt fire prinsipper: (i) Skille mellom militære og sivile mål, (ii) Proporsjonalitet, (iii) Militær nødvendighet og (iv) Begrensninger. Emnet vil fokusere grundig på disse grunnleggende prinsippene. Videre skal vi se på samspillet mellom LOAC og generelle menneskerettighetsforpliktelser. Vi skal også diskutere etiske implikasjoner for fagfolk som arbeider innenfor LOAC.
Sentrale tema:
- Metoden og kildene til internasjonal rett, med særlig vekt på spørsmål og forskjeller som oppstår i LOAC
- Anvendelse av menneskerettighetsloven i situasjoner som også dekkes av LOAC
- Reglene om beskyttede personer og objekter
- De fire sentrale prinsippene i LOAC og spesielt deres anvendelse i maritime operasjoner
- Betydningen og viktigheten av status som stridende, ikke-stridende og sivile
- Begrensningene LOAC presenterer på midler og metoder for væpnet konflikt, spesielt slik de gjelder for operasjoner utført på eller fra sjøen
- Den juridiske statusen, samt rettigheter og forpliktelser som angår nøytrale
- Spesielle spørsmål som oppstår i maritime operasjoner dekket av LOAC, som spørsmål om blokade og etablering av sikkerhets-/eksklusjonssoner
Hvordan er studiet lagt opp?
Emnet går på deltid, med en kombinasjon av fysiske undervisninger på UiBs campus og nettundervisning via UiBs digitale læringsplattform Mitt UiB.
De fysiske forelesningene er ikke obligatoriske, men vi anbefaler at du deltar på disse hvis du har mulighet. Forelesningene vil imidlertid bli tatt opp, slik at du kan se disse i opptak senere dersom du ikke har mulighet til å følge undervisningen på campus.
Undervisning
Nettundervisningen består av ulike moduler der vi blant annet skal diskutere det teoretiske grunnlaget for emnet.
I løpet av studiet skal du bidra til en obligatorisk gruppeoppgave, som blir vurdert til bestått/ikke bestått.
Datoer og klokkeslett for fysiske forelesninger på UiBs campus høsten 2025 blir fastsatt i løpet av våren. Du vil da finne oversikt over undervisningstidene her.
Eksamen
Emnet avsluttes med muntlig eksamen. To dager før eksamen vil du få tilgang til en case/faktabeskrivelse. Du skal ta utgangspunkt i denne og forberede juridisk rådgivning for en kommandant. Selve eksamenen varer ca. 25 minutter og du skal presentere din juridiske rådgivning og svare spørsmål om denne. Du kan også bli spurt om andre tema som har blitt gjennomgått i løpet av studiet.
Du kan velge om du vil gjennomføre muntlig eksamen på norsk eller engelsk.
Opptakskrav og krav til dokumentasjon
Opptakskrav
Emnet er på masternivå, og du må derfor dokumentere at du fyller begge opptakskravene som er oppgitt under:
- Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller annen tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng.
- Minimum to års relevant arbeidserfaring fra operativ virksomhet i ulike organisasjoner og/eller offentlige etater som driver med myndighetsutøvelse.
Du må kunne dokumentere at du fyller både utdanningskravet og kravet til relevant erfaring samtidig som du registrerer søknad. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).
Se ellers informasjon om godskriving og innpass av annen utdanning på nettsiden for Master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse.
Krav til dokumentasjon
For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene:
- Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning
- CV
- Bekreftelse på relevant yrkeserfaring
Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe.
Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.
Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang).
Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene.
MERK: Har du tatt emnet SAMPOL611, som også inngår i Master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse, er det ikke nødvendig å levere ny dokumentasjon når du søker opptak til dette emnet.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Emnet har en studieavgift på kr 24 300,-
Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Pensumlitteratur samt utgifter til eventuell reise/opphold i forbindelse med fysiske samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom.
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Det juridiske fakultet: