Introduksjon
Kriminalomsorg som læringsarena er et videreutdanningstilbud som retter seg mot deg som jobber med opplæring innen kriminalomsorg, barnevern eller lignende og ønsker mer kunnskap om læring hos vanskeligstilte unge og voksne.
Innhold i studiet
Emnet skal gi grunnleggende kunnskaper om hvordan man historisk og juridisk har sett på formell og uformell opplæring som kriminalitetsforebyggende tiltak. Du skal få kunnskap om mangfoldet av faktorer som utvikler- og hindrer kriminalitet. Vi tar opp de mest vanlige vanskene vi ser hos mennesker som viser risiko for kriminalitet, slik som lærevansker og mangel på motivasjon, og hvordan slike vansker kan reduseres.
Sentrale tema:
- Årsaker til kriminalitet i et historisk- og dagsaktuelt perspektiv
- Retten til utdanning i et straffegjennomføringsperspektiv
- Lærevansker hos mennesker som soner en straff
- Forhold som hindrer- eller styrker motivasjon og læring hos dem som gjennomfører straff
- Forhold som medvirker til vellykket tilbakeføring til samfunnet og hjelpeapparatets roller
- Utdanning som del av det kriminalitetsforebyggende arbeidet
Hvordan er studiet lagt opp?
Emnet går på deltid over ett semester. I løpet av semesteret er det tre fysiske studiesamlinger ved UiBs campus, der hver samling går over to hele dager. I tillegg blir det to digitale halvdagssamlinger. Det er obligatorisk å delta på både de fysiske- og de digitale undervisningssamlingene. I tillegg er det nettundervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB.
På samlingene veksler vi mellom forelesninger, seminarer og diskusjoner. Det er også knyttet noen obligatoriske arbeidskrav som du må ha fått godkjent før du kan gå opp til avsluttende eksamen:
- Innlevering av tekst (to sider) i forbindelse med de digitale samlingene
- Innlevering av tekst (tre-fem sider) på en problemstilling som gjelder egen institusjon (fengsel)
Samlinger høsten 2025
Det blir tre fysiske samlinger på UiBs campus, på følgende datoer:
- 25.- 26. september
- 23.- 24.oktober
- 27.- 28-november
Tidspunkter: dag 1 kl. 10.30 - 17.00 og dag 2 kl. 09.00-13.00.
I tillegg blir det to digitale samlinger, hver på tre timer fra kl. 12.00 - 15.00
- 16. oktober
- 6. november
Eksamen
Vi vurderer å endre eksamensformen på emnet. Mer informasjon kommer i midten av mars.
Opptakskrav
Opptakskrav
Dette emnet er på bachelornivå og det er ingen spesielle krav til tidligere utdanning eller forkunnskaper. Det vil være en fordel for deg om du har erfaring fra kriminalomsorg, skole/opplæring, barnevern eller annet sosialt arbeid, men dette er ikke noe krav.
Du må fylle generelle vilkår for opptak til videreutdanning ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning/arbeidserfaring.
Krav om to års arbeidserfaring
I tillegg krever vi at du har minimum to års fulltids arbeidserfaring. Har du jobbet deltid, må samlet omfang tilsvare to års fulltidsarbeid.
Du krysser av og bekrefter at du har dette når du registrerer søknaden din. Det er ikke nødvendig å sende inn noen form for attest eller annen dokumentasjon på dette. UiB kan foreta stikkprøver og eventuelt be om dokumentasjon.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Emnet har en studieavgift på kr 17 500,-
Studieavgiften dekker alle kostnader til undervisning og eksamen. Utgifter til pensumlitteratur, samt eventuelle utgifter til reise og opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg.
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Det psykologiske fakultet: