Introduksjon
Norsk 1, 8. - 13. trinn skal gi en innføring i litterære, språkvitenskapelige og fagdidaktiske spørsmål i norskfaget. Studiet gir deg de første 30 studiepoengene av totalt 60 studiepoeng som du trenger for å få undervisningskompetanse i norskfaget på ungdomstrinnet og i videregående skole.
Tidligere har du kunnet søke på dette studiet via Utdanningsdirektoratets Kompetanse for kvalitet-ordning. Ordningen er under omlegging og fra og med 2025 skal du søke studieplass direkte hos UiB.
Les mer om opptakskrav, søknadsfrister og hvordan du søker studiefinansiering lenger ned.
Innhold i studiet
Norsk 1 består av to emner á 15 studiepoeng, et litteraturemne i høstsemesteret og et språklig emne i vårsemesteret:
- NORSK621 Nordisk litteratur 1: Tekstkunnskap og sjangerforståelse (høst)
- NORSK622 Nordisk språk 1: Moderne språk (vår)
Litteraturemnet har to hovedtema: tekstkunnskap og sjangerforståelse. Emnet skal gi kunnskap og kompetanse om norske og nordiske tekster i ulike sjangre fra 1900 og frem til i dag. Emnet tar opp grunnleggende litteraturteoretiske tilnærmingsmåter og analytiske redskaper for lesing og tolking.
I tillegg skal du utvikle ferdigheter i å bruke tekstkompetanse i egen undervisning. Dette innebærer at tekstene blir satt inn i en litteraturdidaktisk sammenheng der kjennskap til læreplaner og kompetansemål står sentralt. Arbeid med et bredt utvalg tekster danner utgangspunkt for refleksjon om tilpasset opplæring i norskfaget.
Språkemnet har tre hovedtema: grammatikk, språkbruk og andrespråkslæring. Du skal utvikle egen kunnskap og innsikt på det språkvitenskapelige området, og samtidig utvikle forståelse for hvordan egen språkkompetanse, innsikt i språket og innsikt i egne læringsprosesser kan bidra til å legge til rette for elevenes språklæring.
Sentrale fagdidaktiske momenter i studiet:
- kjennskap til læreplaner og kompetansemål
- undervisning i grunnleggende ferdigheter
- tilpasset opplæring
- vurdering av læringsutbytte
- bruk av digitale verktøy i undervisningen
- refleksjon omkring egen læringsprosess og egen undervisningspraksis.
Hvordan er studiet lagt opp?
Studiet går på deltid over ett år, med oppstart om høsten. Det er to studiesamlinger per semester og hver samling går over to dager. I tillegg til samlingene er det nettbasert undervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB.
Studiesamlinger 2025-2026
Digitalt oppstartsmøte: 12. august 2025 kl. 1215 - 1400
Første samling: 15. - 16. september 2025
Andre samling: 27. - 28. oktober 2025
De to fysiske samlingene blir på UiBs campus i Bergen sentrum. Mer informasjon får du før studiestart.
Eksamen
Høstemnet NORSK621 avsluttes med en 6-timers skriftlig, digital hjemmeeksamen: 28. november 2025
Våremnet NORSK622 avsluttes med en skriftlig, digital hjemmeeksamen over sju dager. Innleveringsfrist for våren 2026 blir fastsatt senere.
Hva koster studiet?
Studieavgift
Det er ingen studieavgift på Norsk 1, 8. - 13. trinn.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Søke støtte til finansiering
Dersom du er ansatt i skolen kan du søke Utdanningsdirektoratet om stipend/vikarmidler for å finansiere studiene.
Søknadsfristen er 1. mars og du får svar ca. 15. april.
Les mer om hvordan du går frem for å søke støtte på Utdanningsdirektoratets nettsider.
Du kan søke studieplass hos oss selv om du venter på svar fra Utdanningsdirektoratet, se avsnittet om Søknadsbehandling under.
Opptakskrav og søknadsbehandling
Opptakskrav
Du må dokumentere at du har godkjent lærerutdanning (allmennlærer/grunnskolelærer, adjunkt/lektor med PPU, eller tilsvarende). Du må legge ved vitnemål/karakterutskrifter som viser dette.
Søknadsbehandling
Du kan søke plass på studiet hos oss og sikre deg plass, mens du venter på svar om studiestøtte fra Utdanningsdirektoratet.
Du risikerer ingenting og er ikke bundet til noe, før du vet om du har fått innvilget støtte til å kunne gjennomføre studiet hos oss.
Du kan fritt trekke deg fra studieplassen frem til 14 dager før studiestart i august, dersom du får nei på søknaden om studiestøtte eller får innvilget støtte til å ta et annet studietilbud.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier:
- E-post
- evu.lle@uib.no