Organisering for samfunnssikkerhet og krisehåndtering (deltid)

Hvordan kan vi best organisere sikkerhets- og beredskapsarbeidet i møte med for eksempel naturkatastrofer og andre krisesituasjoner? Videreutdanningsemne på deltid som kan tas for seg eller inngå i Erfaringsbasert master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse.

Fakta om studiet:

  • Emnekode SAMPOL611
  • Masteremne  
  • 10 studiepoeng 
  • Deltid over ett semester (vår)
  • To fysiske helgesamlinger 
  • Nettundervisning i tillegg 
  • Studieavgift kr 24 300,- 
  • Semesteravgift kr 650,-

Introduksjon

Emnet SAMPOL611 handler om organiseringsrelaterte aspekter knyttet til sikkerhets- og beredskapsarbeid, krisehåndtering og myndighetsutøvelse. 

Dette er et frittstående videreutdanningsemne som kan tas for seg, eller inngå som ett av flere emner i Erfaringsbasert master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse. Les mer om opptakskrav under.

Emnet går på deltid hver vår. Vi åpner for nye søknader i september 2025.

Innhold i studiet

Sentrale tema i dette emnet er styringskapasitet, styringslegitimitet og ulike former for spesialisering og samordning i sikkerhets- og beredskapsarbeid. Vi skal blant annet se nærmere på forholdet mellom departementsområder, mellom departement og direktorat, mellom stat, kommune og det regionale nivået, mellom det nasjonale og det overnasjonale nivået og mellom offentlige myndigheter og det sivile samfunn. 

Gjennom arbeid med konkrete case skal du lære hvordan ledere kan forebygge, håndtere og lære av kriser. Eksempler på virkelighetsnære problemstillinger som studentene jobber med er hvilke problemer og utfordringer som kan oppstå i ulike typer kriser og hvordan disse kan møtes og løses. 

Hvordan er studiet lagt opp?

Emnet går på deltid over ett semester og består av to fysiske samlinger ved UiBs campus, i tillegg til nettundervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB som du får tilgang til når du er tatt opp som student på emnet.  

Emnet har delvis felles undervisning med studenter på søsteremnet SAMPOL608, som inngår i Erfaringsbasert master i demokratibygging. Det andre søsteremnet inneholder også en innledende del om ekstremisme og terrorisme, som ikke inngår i i dette emnet. De påfølgende delene om sikkerhets- og beredskapsarbeid, krisehåndtering og myndighetsutøvelse er felles for begge emner og blir tema for de to siste, felles undervisningssamlingene.  

Undervisning og eksamen våren 2025

De to helgesamlingene for våren 2025 er lagt til følgende datoer: 

  • Fredag-søndag 14. - 16. mars 
  • Fredag-søndag 25. - 27. april 


Eksamen består i å levere en semesteroppgave. Innleveringsfrist: 9. mai 2025 kl 1400

Opptakskrav og krav til dokumentasjon

Opptakskrav

Emnet er på masternivå, og du må derfor dokumentere at du fyller begge opptakskravene som er oppgitt under: 

  1. Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller annen tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng.
  2. Minimum to års relevant arbeidserfaring fra operativ virksomhet i ulike organisasjoner og/eller offentlige etater som driver med myndighetsutøvelse. 

 
Du må kunne dokumentere at du fyller både utdanningskravet og kravet til relevant erfaring samtidig som du registrerer søknad. Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).   

Se ellers informasjon om godskriving og innpass av annen utdanning på nettsiden for Master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse.

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene: 

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning 
  • CV 
  • Bekreftelse på relevant yrkeserfaring 

Har du utdanning fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. 

Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.    

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). 

Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene. 

MERK: Har du tatt emnet JUR661, som også inngår i Master i operativ ledelse og myndighetsutøvelse, er det ikke nødvendig å levere ny dokumentasjon når du søker opptak til dette emnet. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Emnet har en studieavgift på kr 24 300,-  

Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Pensumlitteratur samt utgifter til eventuell reise/opphold i forbindelse med fysiske samlinger kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker/arbeidsgiver utenom. 

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.  

I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 28.02.2025