Introduksjon
Ved Universitetet i Bergen kan du ta nettbaserte emner i fransk grammatikk, fransk litteratur, litterær analyse samt fransk kulturkunnskap og frankofoni.
Emnene er åpne for alle som har grunnleggende franskkunnskaper fra før og ønsker å lære mer. Les mer om anbefalte forkunnskaper under Opptakskrav.
Du søker opptak til hvert emne for seg. Søknadslenker finner du øverst på denne siden når emnene er åpne for søknader.
Du velger selv om du vil ta kun ett eller flere emner. For å undervise i fransk på ungdomstrinnet må du ha minimum 30 studiepoeng. For å kunne undervise i videregående skole må du ha 60 studiepoeng. I tillegg må du ha pedagogisk utdanning for å bli tilsatt i undervisningsstilling.
Les mer om krav til kompetanse for lærere på Utdanningsdirektoratets nettsider.
Hvordan er studiene lagt opp?
Fransk nettstudier består av fem emner á 10 studiepoeng. Tre emner går i vårsemesteret og to emner går i høstsemesteret.
I tillegg kan du ta emnet SEK600 Sammenlignende europeiske kulturstudier, slik at du oppnår 60 studiepoeng totalt.
Høstemnene i fransk bygger på emnene fra vårsemesteret. Vi anbefaler derfor at du starter med emner som går om våren og fortsetter med emner som går om høsten. Det er fullt mulig å begynne med ett av høstemnene, dersom du har et godt nok grunnlag i fransk fra før til å få utbytte av det.
Mer om hvert emne
FRAN620 Fransk grammatikk 1 (vår)
Emnet gir deg grunnleggende kunnskap om det franske språksystemet og fransk språkstruktur, særlig innen syntaks. Emnet tar opp temaer som syntaktiske grunnbegreper og prinsipper, nomen, adjektiv, pronomen og preposisjoner. Etter endt emne vil du forstå og kan bruke språkvitenskapelige begreper.
I løpet av studiet skal du også øve på å uttrykke deg på standardfransk, gjennom oversettelsesoppgaver som viser kontraster mellom norsk og fransk.
Undervisning
Nettundervisning og seminar via Zoom ca. 2 timer per uke over en periode på 5 uker i januar og februar:
- Tirsdager klokken 18.15 - 20.00
- Første gang 14. januar, siste gang 11. februar
For å ta eksamen i emnet, må du delta på minimum 75 % av nettundervisningen.
Før hvert seminar får du tilgang til videoforelesninger, notater og diskusjonsforum via emnesiden på UiBs læringsplattform Mitt UiB. De nettbaserte seminarene vil ta opp temaer fra videoforelesningene, og vi skal jobbe med å løse oppgaver. Du må derfor arbeide aktivt med forberedelsesmaterialet før hvert seminar. Det blir i tillegg organisert et kurs som skal gi trening i å løse eksamensoppgaver.
I løpet av studiet skal du levere inn en obligatorisk oppgave, som må være godkjent innen en gitt frist før du kan ta eksamen.
Eksamen
Avsluttende vurdering består av en 5-timers skriftlig digital hjemme-eksamen, som skal besvares på norsk eller et annet skandinavisk språk.
FRAN621 Fransk grammatikk 2 (vår)
Emnet bygger på FRAN620 Fransk grammatikk 1 eller tilsvarende forkunnskaper. Her får du ytterligere kunnskap om fransk språkstruktur, særlig innen syntaks. Du vil også styrke det språkvitenskapelige begrepsapparatet ditt. Emnet tar opp temaer som tempus og modus, adverbial, setninger og leddsetninger, infinitte strukturer og informasjonsstruktur.
Gjennom oversettelsesoppgaver som viser kontraster mellom norsk og fransk, får du også øvd opp evnen din til å uttrykke deg på standardfransk.
Les hele emnebeskrivelsen for FRAN621
Nyttig å vite:
Undervisningen på FRAN621 begynner først i mars. Du kan derfor ta FRAN620 og FRAN621 etter hverandre uten at undervisningen overlapper.
Undervisning
Nettundervisning og seminar via Zoom ca. 2 timer per uke over en periode på 5 uker i mars og april:
- Tirsdager klokken 18.15 - 20.00
- Første gang 4. mars, siste gang 8. april
Før hvert seminar får du tilgang til videoforelesninger, notater og diskusjonsforum via emnesiden på UiBs læringsplattform Mitt UiB. De nettbaserte seminarene vil ta opp temaer fra videoforelesningene og vi skal jobbe med å løse oppgaver. Du må derfor arbeide aktivt med forberedelsesmaterialet i før hvert seminar. Det blir i tillegg organisert et kurs som skal gi trening i å løse eksamensoppgaver.
For å ta eksamen i emnet, må du delta på minimum 75 % av nettundervisningen.
I løpet av studiet skal du også levere en obligatorisk oppgave, som må være godkjent innen en gitt frist før du kan ta eksamen
Eksamen
Avsluttende vurdering består av en 5-timers skriftlig digital hjemme-eksamen, som skal besvares på norsk eller annet skandinavisk språk.
FRAN622 Innføring i moderne franskspråklig litteratur (vår)
Emnet skal gi en innføring i hovedlinjene i fransk- og frankofon litteratur og litteraturhistorie fra 1900-tallet og fram til vår tid. Du vil lære å lese og tolke skjønnlitterære tekster gjennom øving i litterær analyse og kunnskap om de aktuelle periodene og forfatterne. I studiet av tekstene ser vi på litterære- og språklige virkemidler og hvordan tekstene er knyttet til fransk- og frankofon litteratur- og kulturhistorie.
Les hele emnebeskrivelsen for FRAN622
Undervisning
Undervisning og digitale forelesninger ca. to timer pr uke over en periode på 10 uker:
- Mandager 18.15 - 20.00
- Første gang 10. februar, siste gang 2. juni
I forkant av hvert seminar får du tilgang til videoforelesninger, notater og diskusjonsforum via egen emneside på UiBs læringsplattform, Mitt UiB. Seminarene går via Zoom og vil i hovedsak dreie seg om utdypende tekstanalyse og oppfølging av videoforelesningene. Vi forutsetter derfor at du arbeider aktivt med forberedelsesmaterialet i forkant av hvert seminar. I tillegg til seminarundervisningen, vil alle studentene få tilbud om filmvisninger.
I forbindelse med undervisningen skal hver student holde en muntlig fremføring på 10-15 minutter. Vi legger til rette for at studentene kan samarbeide om presentasjoner, og du vil få veiledning fra faglærere i planleggingen av fremføringen. Denne må være godkjent før du kan ta avsluttende eksamen.
For å ta eksamen i emnet, må du delta på minimum 75 % av nettundervisningen.
Eksamen
Avsluttende vurdering består av en digital muntlig eksamen på fransk i franskspråklig litteratur. Varigheten er ca. 20 minutter. Evne til å uttrykke seg muntlig på fransk og kunnskap om pensum teller omtrent like mye for karakteren i emnet.
FRAN623 Innføring i franske litterære klassikere (høst)
Emnet tar for seg noen sentrale litterære tekster fra 1700-tallet frem til vår tid. Her vil du utvikle dine evner til å lese og tolke skjønnlitterære tekster. Det skjer gjennom øving i litterær analyse og kunnskap om litterær teori, de aktuelle periodene og forfatterne. Vi retter oppmerksomheten særlig mot de litterære- og språklige virkemidlene, men også mot hvordan tekstene er knyttet til fransk og frankofon kultur.
Les hele emnebeskrivelsen for FRAN623
Undervisning
Seminarundervisning onsdager 18.00 - 20.30 fra og med 27. august
Før hvert seminar får du tilgang til videoforelesninger, notater og diskusjonsforum via en egen emneside på UiBs læringsplattform, Mitt UiB. Seminarene går via Zoom og vil i hovedsak handle om utdypende tekstanalyse og oppfølging av videoforelesningene. Vi forutsetter derfor at du arbeider aktivt med forberedelsesmaterialet før hvert seminar. I tillegg til seminarundervisningen vil alle studentene få tilbud om filmvisninger.
I løpet av studiet skal du skrive en obligatorisk øvingsoppgave på fransk (ca. 1000 ord), med veiledning fra faglærer. Vi oppfordrer til at studentene samarbeider om forberedelser til oppgaven. Den blir utlevert ved studiestart og skal leveres inn 6 uker senere. Oppgaven må være godkjent før du kan ta eksamen. Det kan også bli aktuelt å arrangere kollokvier eller oppgaveseminarer i forbindelse med oppgaveskrivingen.
Eksamen
Den avsluttende vurderingen består av en 4 timers digital skriftlig hjemmeeksamen med en oppgave i litterær analyse, eller om litterære problemstillinger. Eksamensoppgaven skal skrives på fransk.
FRAN624 Fransk kulturkunnskap og frankofoni (høst)
Emnet skal gi en innføring i konstitusjonelle, politiske og sosiale samfunnsforhold i Frankrike og den franskspråklige verden i dag (la francophonie). Du vil øve opp ferdighetene dine i å lese franske tekster og uttrykke deg på standardfransk. Du får også trening i å samtale på fransk om samfunnsforhold i Frankrike, og om franskspråklige land og områder.
Les hele emnebeskrivelsen for FRAN624
Undervisning
Seminar mandager 18.30 - 19.45 fra og med 18. august.
Før hvert seminar får du tilgang til videoforelesninger, notater, oppgaver og diskusjonsforum via emnets side på UiBs læringsplattform Mitt UiB. Seminarene går via Zoom og vil i hovedsak dreie seg om oppfølging av videoforelesningene og utdypende diskusjon rundt avisartikler. Vi forutsetter derfor at du arbeider aktivt med forberedelsesmaterialet i forkant av hvert seminar.
I forbindelse med undervisningen skal du levere og få godkjent en skriftlig oppgave (ca. 1000 ord), enten i fransk kulturkunnskap eller frankofoni. I tillegg skal du holde og få godkjent en muntlig fremføring på ca. 5 minutter i den andre disiplinen. Det betyr at dersom du skriver oppgave innenfor fransk kulturkunnskap, skal den muntlige presentasjonen være innenfor frankofoni, eller motsatt.
Eksamen
Den avsluttende vurderingen består av en muntlig eksamen på fransk, i fransk kulturkunnskap og frankofoni (ca. 20 minutter) i løpet av eksamensperioden.
SEK600 Sammenlignende europeiske kulturstudier (høst)
Dette emnet blir tilbudt på tvers av flere fremmedspråk. Emnet gir deg innblikk i viktige begreper, debatter og historiske hendelser, som har påvirket den kulturelle utviklingen i Europa, fra renessansen til vår egen tid. Vi skal se på hvordan disse temaene blir formidlet i litteraturen og i andre kulturelle uttrykk.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse
Du må fylle de generelle vilkårene for opptak til videreutdanningsstudier ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har generell studiekompetanse)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse.
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning
Forkunnskaper i fransk
Det meste av undervisningen på alle emnene foregår på fransk, og det er derfor nødvendig med forkunnskaper i fransk. Vi anbefaler at du har minimum nivå 2 i fransk fra videregående skole/fransk B-språk for å få utbytte av studiene. Dette er imidlertid ikke et formelt opptakskrav, og du behøver de ikke dokumentere franskkunnskapene dine når du søker opptak.
De to grammatikkemnene FRAN620 og FRAN621 henger sammen, der FRAN621 bygger på FRAN620. De to emnene ligger etter hverandre i tid, og det er lagt opp til at du kan ta disse to emnene fortløpende etter hverandre. Du må søke plass på hvert av emnene separat.
Dersom det er lenge siden du har tatt fransk på videregående, eller du er usikker på hvordan du ligger an, kan du ta en språktest:
Er du i tvil om du har tilstrekkelige forkunnskaper kan du ta kontakt med Institutt for fremmedspråk.
Hva koster studiene?
Det er ingen studieavgift på Fransk nettstudier.
Alle som skal studere hos oss må imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på 650 kroner per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Merk at du kun betaler semesteravgift en gang per semester, uavhengig av hvor mange emner du tar i samme semester.