Fredrik Bjerknes
Stilling
Seniorkonsulent
Tilhørighet
Forskergrupper
Forskning
Min forskning dreier seg primært om den undersøkende journalistikkens kjerneområde, nemlig hvordan undersøkende journalister dokumentere og sannsynliggjøre at urett og maktmisbruk har blitt begått. Helt konkret innebærer dette at jeg forsker på hvordan undersøkende journalister vet det de vet, hva som teller som bevis i deres profesjonelle sfære, og hvordan undersøkende journalister konstruerer, artikulerer og sannsynliggjør påstander om omstridte hendelser og aktører. Jeg er spesielt interessert i hvordan nye avanserte teknologier og store datamengder gir undersøkende journalister nye vitensmuligheter de kan mobilisere og innlemme i sitt sannhetssøkende arbeid, og mer generelt, hvordan dette sannhetssøkende arbeidet påvirkes av andre omkringliggende kunnskapsproduserende felt og større epistemiske strømninger i samfunnet.
I doktorgraden min utforsket jeg hva som epistemologisk skiller undersøkende journalistikk fra andre former for journalistikk, og hvordan det visuelle brukes som bevis i undersøkende journalistikk. Et hovedfunn i avhandlingen var at visualiteten og epistemologien til undersøkende journalistikk reforhandles og endres kontinuerlig gjennom ulike former for materiell produksjon og i den metajournalistiske diskursen som omslutter denne produksjonen. Avhandlingen konkluderte derfor med en provoserende påstand om at det ikke finnes noe slikt som ren undersøkende journalistikk. Fra et forskningsperspektiv er det mer presist og produktivt å snakke om grader av undersøkende attributter i nyhetstekster, epistemiske praksiser og visuelle uttrykk.
For tiden jobber jeg med å utvikle et nytt forskningsprosjekt som har som mål å kartlegge hvordan etablerte og fremvoksende vitensmuligheter kombineres i norsk undersøkende journalistikk. Prosjektet består av tre større empiriske studier og trekker på teori fra vitenskapsfilosofi, idehistorie og forskning og vitenskapsstudier (STS).
Formidling
Debattinnlegg og kronikker:
«Er man misfornøyd med SKUP, bør man sende inn metoderapport»
Undervisning
I tillegg til doktorgrad i undersøkende journalistikk, har jeg også en MA i journalistikk fra Universitetet i Oslo og en BA i fotojournalistikk fra OsloMet. Jeg har også tatt utdanning i praktisk pedagogikk og er lektor i norsk og mediefag fra Universitetet i Oslo. I tillegg har jeg 12 års arbeidserfaring som journalist, pressefotograf, reportasjeleder og videojournalist for ulike medier.
Siden 2018 har jeg undervist på en rekke emner på bachelorprogrammet i journalistikk og på masterprogrammet i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen:
- JOU101 / Introduksjon til journalistikk
- JOU102 / Journalistikken sine metodar og verktøy
- JOU103 / Journalistikken sine former
- MEPRO100 / Examen facultatum - Medieproduksjon og akademisk skriving
- UJO301 / Gravejournalistikken sitt grunnlag
Nå for tiden underviser jeg primært på det erfaringsbaserte masterprogrammet i undersøkende journalistikk, der jeg har ansvar for følgende emner:
Publikasjoner
Vitenskapelig artikkel
- Bjerknes, Fredrik (2022). Images of Transgressions: Visuals as Reconstructed Evidence in Digital Investigative Journalism. (ekstern lenke)
- Bjerknes, Fredrik (2020). Inventive Factfinders: Investigative Journalism as Professional Self-representation, Marker of Identity and Boundary Work. (ekstern lenke)