Introduksjon
Mennesker som står midt i en krise i forbindelse med alvorlig sykdom og død, ulykker, katastrofer eller andre traumatiske hendelser trenger å bli møtt og ivaretatt av et kvalifisert hjelpeapparat.
Senter for krisepsykologi ved UiB har utviklet et fleksibelt masterprogram som skal bidra til å styrke den krisepsykologiske kompetansen som er nødvendig for å planlegge og organisere hjelpetiltak, psykososial støtte eller likepersonstøtte. Masterprogrammet skal gi grunnlag for å drive innovasjons- og forbedringsarbeid og gjennomføre organisatoriske endrings- og omstillingsprosesser i egen organisasjon.
Målgrupper
Master i krisepsykologi retter seg mot deg som skal ivareta enkeltmennesker og familier i krise. Det kan for eksempel være gjennom kommunale kriseteam, på krisesentre, i spesialisthelsetjenesten på sykehus, i barnevernet eller i kriminalomsorgen, eller innenfor politi, brann/redning eller akuttmedisinske tjenester.
Studiet er også aktuelt for deg som jobber i helse- og sosialforvaltningen i kommunene, innen kirken, tros- og livssynssamfunn eller interesseorganisasjoner, eller har leder/personalansvar i offentlige eller private virksomheter.
Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon av tidligere utdanning og yrkeserfaring lenger ned.
Hvordan søker jeg?
Masterprogrammet er bygd opp av frittstående enkeltemner, med både obligatoriske og valgfrie emner.
Du søker separat opptak til hvert emne for seg, via nettsiden for det enkelte emne. Se emneoversikten under.
Oppbygning av programmet
Masterprogrammet i krisepsykologi består av tre obligatoriske emner på til sammen 45 studiepoeng, ett valgfritt spesialiseringsemne på 15 studiepoeng og en avsluttende masteroppgave på 30 studiepoeng.
Emnene er i all hovedsak nettbaserte, mens noen emner har fysiske samlinger i tillegg til den nettbaserte undervisningen.
Søk plass på emner høsten 2025
Følgende emner skal gå høsten 2025 og er nå åpnet for søknader. Du søker opptak til hvert emne separat via nettsidene under:
- PSYK643 Krise og katastrofepsykologi (obligatorisk emne)
- PSYK653 Sorg: Forståelse, støtte og tiltak (valgfritt spesialiseringsemne)
- PSYK654 Personelloppfølging etter kritiske hendelser (valgfritt spesialiseringsemne)
- PSYK680 Masteroppgave i krisepsykologi
Les mer om hvert emne
Obligatoriske emner
- PSYK643 Krise- og katastrofepsykologi (15 studiepoeng)
- PSYK676 Tverrfaglig teamarbeid i krisepsykologi (10 studiepoeng)
- PSYK678 Vitenskapelige forskningsmetoder (20 studiepoeng)
PSYK643 går normalt hvert høstsemester.
PSYK676 og 678 er lagt opp slik at du kan ta disse parallelt. PSYK676 går i vårsemesteret. PSYK678 starter sent i vårsemesteret, men fortsetter med det meste av undervisningen og eksamen i høstsemesteret.
Valgfrie spesialiseringsemner
Du kan velge mellom fire ulike spesialiseringsemner, ut fra faglig interesse og hva du ønsker særlig kompetanse om. Hvert spesialiseringsemne har et omfang på 15 studiepoeng. Noen emner går i høstsemesteret, andre i vårsemesteret:
- PSYK650 Komplisert sorg: teori og behandling (vår)
- PSYK652 Barn som pårørende når foreldre eller søsken er alvorlig syke eller dør (vår)
- PSYK653 Sorg: Forståelse, støtte og tiltak (høst)
- PSYK654 Personelloppfølging etter kritiske hendelser (høst)
Det vil også være mulig å søke om innpass av emner/utdanning du har tatt ved andre læresteder, etter nærmere kriterier. Les mer om innpassing nederst på denne siden.
Masteroppgave
Masteroppgaven gir 30 studiepoeng og er et deltidsstudium over ett år/to semestre.
Du må ha gjennomført både de tre obligatoriske emnene og ett valgfritt emne, totalt 60 studiepoeng, før du kan søke opptak til masteroppgaven.
Anbefalt rekkefølge
Du søker opptak til hvert enkelt av emnene for seg. Dette betyr at du kan velge å starte med ett emne og vurdere underveis om du vil fortsette å bygge på med flere emner frem mot full mastergrad.
Dersom du tar sikte på hele mastergraden anbefaler vi at du tar emnene i en viss rekkefølge:
- PSYK643 Krise og katastrofepsykologi
- Valgfritt spesialiseringsemne
- PSYK676 Tverrfaglig teamarbeid i krisepsykologi
- PSYK678 Vitenskapelige forskningsmetoder
- PSYK680 Masteroppgave
Dette er imidlertid bare en anbefaling og du står helt fritt til å ta emnene i en annen rekkefølge, eller ta et opphold underveis, dersom det passer bedre for deg. Hvilken rekkefølge som er aktuell for deg vil også avhenge litt av hvilket spesialiseringsemne du ønsker å ta. Du kan også velge å ta flere emner parallelt, dersom du har tid og kapasitet til det.
Du må ha gjennomført og bestått de tre obligatoriske emnene, og ett valgfritt spesialiseringsemne, før du kan søke opptak til den avsluttende masteroppgaven.
Emner våren 2026
Følgende emner skal etter planen gå vårsemesteret 2026:
- PSYK676 Tverrfaglig teamarbeid i krisepsykologi (obligatorisk emne)
- PSYK678 Vitenskapelige forskingsmetoder (obligatorisk emne)
- PSYK650 Komplisert sorg: teori og behandling (valgfritt spesialiseringsemne)
- PSYK652 Barn som pårørende når foreldre eller søsken er alvorlig syke eller dør (valgfritt spesialiseringsemne)
- PSYK680 Masteroppgave i krisepsykologi
Vi åpner for søknader til disse emnene i september 2025. Du vil da finne søknadslenke på de respektive nettsidene over.
Opptakskrav og krav til dokumentasjon
Opptakskrav
Følgende opptakskrav gjelder for opptak til emner som inngår i erfaringsbasert master:
- Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng.
- Minimum to års relevant arbeidserfaring
Særlig lang og relevant arbeidserfaring utover minstekravet på to år kan etter nærmere vurdering erstatte inntil ett år av utdanningskravet (60 studiepoeng).
Dersom du har arbeidet i deltidsstillinger må antall måneder/år legges sammen slik at dette samlet utgjør minimum to års full tids arbeidserfaring.
For å kunne søke opptak til den avsluttende masteroppgaven må du ha fullført og bestått de tre obligatoriske emnene og ett valgfritt emne, totalt 60 studiepoeng.
Hva regner vi som relevant arbeidserfaring?
Masterprogrammet i krisepsykologi retter seg mot deg som jobber med- og/eller har erfaring fra å jobbe med mennesker i ulike krisesituasjoner.
Du må derfor dokumentere at du har erfaring fra områder som for eksempel kommunale kriseteam, krisesentre, spesialisthelsetjenesten på sykehus, barnevern, kriminalomsorg, politi, brann/redning, akuttmedisinske tjenester eller lignende.
Bakgrunn fra for eksempel helse- og sosialforvaltningen i kommunene, innen kirken eller tros- og livssynssamfunn eller interesseorganisasjoner, eller leder/personalansvar i offentlige eller private virksomheter vil også være relevant.
Krav til dokumentasjon
For at vi skal kunne behandle din søknad må vi ha dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene:
- Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning
- CV
- Bekreftelse på relevant yrkeserfaring
Har du utdanningen din fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne, og du trenger ikke laste opp noe.
Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.
Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene.
Merk: Når du har levert inn all nødvendig dokumentasjon og fått opptak til ditt første emne er det ikke nødvendig å laste opp dokumentasjon på nytt i forbindelse med søknad til påfølgende emner.
Innpass av annen utdanning
Dersom du har tatt emner/studier ved andre utdanningsinstitusjoner, som du mener kan erstatte et spesialiseringsemne eller et av de obligatotoriske emnene, kan du be om få en forhåndsvurdering om disse kan inngå i graden. Tidligere utdanning som du ønsker å få vurdert må også må være på masternivå og faglig relevante for graden Erfaringsbasert master i krisepsykologi.
For å få mastergraden må minimum 60 studiepoeng være avlagt ved UiB. Se UiBs studieforskrift om innpassing av tidligere utdanning, samt regler for tildeling av ny grad som helt eller delvis inkluderer en tidligere tildelt grad.
Prioritering av søkere
Dersom du tidligere har tatt (eller er student nå) på ett eller flere av emnene som inngår i masterprogrammet, vil du få fortrinnsrett hvis du søker emner kommende semester. Denne fortrinnsretten gjelder hvis du søker innen 15. april, for emner påfølgende høstsemester, eller innen 1. november for emner påfølgende vårsemester. Etter fristen konkurrerer du på lik linje med nye søkere.
Hva koster studiet?
Studieavgifter
Hvert av emnene som inngår i masterprogrammet har en studieavgift på kr 15.-20. 000,- pr emne. Den avsluttende masteroppgaven har en studieavgift på kr 25 000,-
Studieavgiften inkluderer alle kostnader til undervisning og eksamen. Utgifter til pensumlitteratur samt reise/opphold i forbindelse med fysiske samlinger på enkelte av emnene vil komme i tillegg.
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura for studieavgift sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass på et emne.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Senter for krisepsykologi: