Matematikk 1, 8. - 13. trinn

Videreutdanning på deltid for deg som skal undervise i matematikk på ungdomstrinn eller i videregående skole. Fra studieåret 2025-2026 kan du søke studieplass direkte til UiB. Åpent for søknader nå!

Fakta om studiet:

  • Emnekoder MAT601 og MAT602
  • Deltidsstudium over ett år
  • To emner 15 + 15 studiepoeng
  • Tre obligatoriske samlinger per semester
  • En fjerde, frivillig samling per semester
  • Ingen studieavgift
  • Semesteravgift kr 650,-
  • Løpende opptak hos UiB
  • Oppdatering 4. april: Få plasser igjen. Vi setter deg eventuelt på venteliste. 

Introduksjon

Matematikk 1, 8. - 13. trinn retter seg primært mot deg som underviser- eller ønsker å undervise i matematikk på ungdomstrinnet og i vg1. Studiet vil også være relevant for lærere i vg2 og vg3 i videregående skole som har lite bakgrunn i matematikk.  

Tidligere har du kunnet søke på dette studiet via Utdanningsdirektoratets Kompetanse for kvalitet-ordning. Ordningen er under omlegging og fra og med 2025 skal du søke studieplass direkte hos UiB.  

Les mer om opptakskrav, søknadsfrister og hvordan du søker studiefinansiering lenger ned. 

Innhold i studiet

Matematikk 1, 8. - 13. trinn består av to emner, hvert på 15 studiepoeng: 


Det er mulig å ta bare et av emnene hvis du ønsker det. Da gir du bare beskjed om det, etter at du har fått opptak til studiet. 

Gjennom eksemplarisk undervisning med bruk av GeoGebra og vektlegging av matematikk som prosess vil studiet gi undervisningskunnskap i matematikk.  

Målgruppe og nivå

Hvis du har 30 studiepoeng i matematikk fra allmenn-/grunnskolelærerutdanningen vil dette studiet gi deg de siste 30 studiepoengene du trenger for å fylle kompetansekravet om 60 studiepoeng for å undervise i matematikk for ungdomstrinnet. 

Hvis du ønsker å undervise i matematikk programfag i videregående skole, men har lite matematikk fra før, kan Matematikk 1 hos oss kvalifisere for de første 30 studiepoengene av de 60 studiepoengene som kreves. For å dekke de siste 30 studiepoengene kan du supplere med Matematikk 2, 8.-13. trinn.   

Hvordan er studiet lagt opp?

Matematikk 1 går på deltid over ett år, med oppstart om høsten. Det er tre obligatoriske samlinger per semester. Hver samling går over tre dager. I tillegg arrangerer vi en fjerde samling, som det er frivillig om du vil delta på.  

Studiesamlinger 2025-2026

  • Høst 2025: Obligatoriske samlinger i uke 35, 39 og 44. Frivillig samling i uke 48
  • Vår 2026: Obligatoriske samlinger i uke 2, 7 og 15. Frivillig samling i uke 19


De tre obligatoriske samlingene går onsdag-fredag, mens den fjerde, frivillige samlingen er lagt til torsdag-lørdag.  

Eksamen

Hvert av de to emnene avsluttes med en 4 timers skriftlig skoleeksamen. Eksamen blir holdt på UiBs campus.  

  • Eksamen høst 2025: 10. desember
  • Eksamen vår 2026: 3. juni 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Det er ingen studieavgift på Matematikk 1, 8. - 13. trinn.  

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Søke støtte til finansiering

Dersom du er ansatt i skolen kan du søke Utdanningsdirektoratet om stipend/vikarmidler for å finansiere studiene. 

Søknadsfristen er 1. mars og du får svar ca. 15. april.

Les mer om hvordan du går frem for å søke støtte på Utdanningsdirektoratets nettsider. 

Du kan søke studieplass hos oss selv om du venter på svar fra Utdanningsdirektoratet, se avsnittet om Søknadsbehandling under. 

Opptakskrav og søknadsbehandling

Opptakskrav

Du må dokumentere at du har godkjent lærerutdanning (allmennlærer/grunnskolelærer, adjunkt/lektor med PPU, eller tilsvarende). Du må legge ved vitnemål/karakterutskrifter som viser dette.  

Vi anbefaler at du har forkunnskaper i matematikk som tilsvarer matematikk fra allmenn/grunnskolelærerutdanningen, full fordypning i matematikk fra videregående skole, eller tilsvarende. Dette er imidlertid ikke noe krav og du trenger ikke dokumentere dette. 

Søknadsbehandling

Du kan søke plass på studiet hos oss og sikre deg plass, mens du venter på svar om studiestøtte fra Utdanningsdirektoratet.   

Du risikerer ingenting og er ikke bundet til noe, før du vet om du har fått innvilget støtte til å kunne gjennomføre studiet hos oss. 

Du kan fritt trekke deg fra studieplassen frem til 14 dager før studiestart i august, dersom du får nei på søknaden om studiestøtte eller får innvilget støtte til å ta et annet studietilbud. 

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 04.04.2025