Geografiske informasjonssystem og geovisualisering (GIS)

Vil du lære mer om kartanalyse og hvordan du bruker GIS-verktøyet? Deltidsstudium ved UiB hvert vårsemester, neste gang våren 2026.

Fakta om studiet:

  • Emnekode GEO620
  • 10 studiepoeng
  • Deltidsstudium over ett semester (vår)
  • Nettbasert undervisning
  • En studiesamling ved UiB
  • Studieavgift kr 16 000,- 
  • Semesteravgift kr 650,- 
  • Neste gang våren 2026

Introduksjon

Geografiske informasjonssystemer (GIS) er et verktøy som brukes til å organisere, visualisere og analysere ulike typer romlige data. Slike data bidrar til å gjøre geografiske mønstre og prosesser synlige og hjelper oss til å forstå- og formidle sammenhenger i natur og samfunn på en måte som tidligere ikke har vært mulig. GIS-analyser bidrar dermed med viktig datagrunnlag for planlegging og beslutninger i mange sammenhenger. 

Introduksjon til geografiske informasjonssystem (GIS) og geovisualisering er et videreutdanningsemne på deltid, som er aktuelt for deg som vil lære mer om analyse og visualisering av romlige data. 

Emnet går på deltid over ett semester, neste gang våren 2026. Vi åpner for søknader i september. 

Innhold i studiet

Emnet skal gi en introduksjon til GIS slik at du selv kan planlegge og gjennomføre alle stegene i et GIS-basert prosjekt. I løpet av studiet skal du opparbeide deg et solid teoretisk og praktisk grunnlag for å arbeide selvstendig videre med mer avanserte analyser i åpen eller proprietær GIS-programvare. 

Du skal forståelse for grunnleggende kartografiske begreper og teori som er basis for å jobbe med geografiske data i GIS. Vi har hovedfokus på praktisk GIS-arbeid og benytter åpen og gratis tilgjengelig GIS-programvare (QGIS). 

Sentrale tema: 

  • Hvordan stedfeste data og hvordan bruker vi ulike datamodeller for å representere disse
  • Oversikt over- og innhenting av romlige data fra ulike kilder i GIS-programvare
  • Romlige databaser, datastrukturer og datakvalitet
  • Teori rundt- og praktisk øving med verktøy som brukes for å editere og analysere romlige data
  • Visualisering av romlige data og utforming av tematiske kart


Les hele emnebeskrivelsen

Hvordan er studiet bygd opp?

Studiet går over ett semester hver vår og kombinerer nettundervisning med studiesamlinger ved UiB. Studiet starter normalt i midten av januar med en frivillig dagssamling. Deretter skal du arbeide med nettbaserte oppgaver frem til en obligatorisk tredagers samling, normalt i mars/april. 

Studiesamlingene består av seminarundervisning og praktisk arbeid i datalab. Du ska levere inn tre obligatoriske oppgaver i løpet av semesteret og du vil få tilbakemelding og oppfølging fra faglærer underveis. 

Den avsluttende vurderingen består i innlevering av to tematiske kart basert på praktisk arbeid, samt en skriftlig prosjektoppgave med relevant teori, datasett og geovisualisering. 

Begge deler skal leveres inn mot slutten av vårsemesteret og blir vurdert til bestått/ikke bestått. 

Opptakskrav og krav til dokumentasjon

Opptakskrav

Du må fylle generelle vilkår for opptak til videreutdanning ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:   

a) generell studiekompetanse (GSK)  

b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)  

Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK. Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse og se hva som eventuelt gjelder deg.    

Realkompetanse for deg over 25 år

Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning/arbeidserfaring. 

Krav om to års arbeidserfaring

I tillegg krever vi at du har minimum to års fulltids arbeidserfaring. Har du jobbet deltid, må samlet omfang tilsvare to års fulltidsarbeid.  Du krysser av og bekrefter at du har dette når du registrerer søknaden din. Det er ikke nødvendig å sende inn noen form for attest eller annen dokumentasjon på dette. UiB kan foreta stikkprøver og eventuelt be om dokumentasjon.    

Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon

Søknadsbehandling

Vi har 20 studieplasser.

Vi tar opp kvalifiserte søkere kronologisk etter dato for registrert søknad. 

Hva koster studiet?

Studieavgift

Emnet har en studieavgift på kr 16 000,- 

Studieavgiften dekker alle kostnader til undervisning og eksamen. Utgifter til pensumlitteratur, samt eventuelle utgifter til reise og opphold i forbindelse med samlinger kommer i tillegg.  

Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.  

I utgangspunktet blir faktura sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon.  Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass. 

Semesteravgift

Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass. 

Kontakt UiB Videre

Har du spørsmål om søknad, krav til dokumentasjon, søknadsfrister eller status for din egen søknad? Ta kontakt med UiB Videre:

Telefonnummer
55582040
E-post
videre@uib.no
Sist oppdatert: 27.02.2025