Introduksjon
Ved Universitetet i Bergen kan du ta nettbaserte emner i tysk språk, tyskspråklig litteratur samt historie og kultur i tyskspråklige land.
Emnene er åpne for alle som har grunnleggende tyskkunnskaper fra før og ønsker å lære mer. Les mer om anbefalte forkunnskaper under Opptakskrav.
Du velger selv om du vil ta kun ett eller flere emner. For å undervise i tysk på ungdomstrinnet må du ha minimum 30 studiepoeng. For å kunne undervise i videregående skole må du ha 60 studiepoeng. I tillegg må du ha pedagogisk utdanning for å bli tilsatt i undervisningsstilling.
Les mer om krav til kompetanse for lærere på Utdanningsdirektoratets nettsider.
Innhold og oppbygning
Tysk nettstudier består av fem emner á 10 studiepoeng. Tre emner går i vårsemesteret og ytterligere to emner går i høstsemesteret.
Det passer også fint å kombinere tyskemnene med emnet SEK600 Sammenlignende europeiske kulturstudier, slik at du oppnår 60 studiepoeng totalt.
Høstemnene bygger på emnene fra vårsemesteret. Vi anbefaler derfor at du starter med emner som går om våren og fortsetter med emner som går om høsten. Det er fullt mulig å begynne med ett av høstemnene, dersom du har et godt nok grunnlag i tysk fra før til å få utbytte av det.
Mer om hvert emne
TYS625 Grunnemne i tysk språk 1 (vår)
Dette emnet er et basisemne i tysk grammatikk, som skal gi deg en innføring i tysk morfologi (substantiv, adjektiv, pronomen, verb) og i grunnleggende trekk ved tysk syntaks (grammatisk analyse, sideordning og underordning av setninger, kasus, tempus).
Etter gjennomført emne skal du ha gode basiskunnskaper i tysk grammatikk og grunnleggende kunnskap om tysk grammatisk fagterminologi.
Les hele emnebeskrivelsen for TYS625
Undervisning våren 2025
- Nettforelesninger/seminar: Tirsdager kl. 15.00 - 16.30 i uke 3-16/17.
- Ingen undervisning i vinterferien uke 9 eller påskeferien uke 16.
Det er obligatorisk å delta på minimum 75% av undervisningen. I tillegg skal du jobbe med lærestoff i form av videoer, skriftlige leksjoner eller annet i forkant av hver undervisningsøkt, tilsvarende 1-2 timers arbeid.
Du skal også løse oppgaver i tilknytning til dette forberedelsesstoffet. Du må få godkjent åtte slike oppgaver for å kunne ta avsluttende eksamen.
Eksamen
4-timers skriftlig digital hjemmeeksamen: 23. mai kl. 0900-1300
TYS626 Tyskspråklig kultur og historie (vår)
Emnet skal gi grunnleggende kunnskaper om bakgrunnen for det moderne tyske samfunnet og den kulturelle utviklingen i Tyskland. Du skal også lære om den tyske nasjonsbyggingsprosessen og statsdanningen, og om særtrekk ved ulike kulturhistoriske perioder.
Emnet tar for seg ulike tema innen tyskspråklig kultur og historie fra opplysningstiden (1760) fram til i dag, med utgangspunkt i ulike tekster og kulturelle uttrykksformer, deriblant skjønnlitterære tekster, ulike typer sakprosa, film, musikk og billedkunst.
Les emnebeskrivelsen for TYS626
Undervisning våren 2025
- Nettforelesninger/seminar: Torsdager kl. 15.00 - 16.30 i uke 3-16/17.
- Ingen undervisning i vinterferien uke 9 eller påskeferien uke 16.
Det er obligatorisk å delta på minimum 75% av undervisningen. I løpet av emnet skal du skrive en øvingsoppgave (omfang 500-700 ord) samt holde en muntlig presentasjon.
Eksamen
Muntlig eksamen ca. 30 minutter. Eksamenen består av en kort presentasjon (10 min) av et valgfritt tema med tilknytning til pensum. Etterpå får du spørsmål om presentasjonen og spørsmål fra pensum ellers.
Eksamensdato våren 2025 er 19. mai kl. 0900
TYS628 Nyere tyskspråklig litteratur (vår)
Dette emnet er nytt våren 2025 og skal gi en innføring i nyere tyskspråklig litteratur fra 1945 til i dag.
Emnet skal gi grunnleggende kunnskap om forfattere, sjangre, verk og utviklingstrekk i den tyskspråklige litteraturen, med utgangspunkt i et utvalg litterære verk eller utdrag av verk (romaner, noveller, skuespill og dikt).
Les emnebeskrivelsen for TYS628
Undervisning våren 2025
- Nettforelesninger/seminar: En ettermiddag i uken, uke 3-16/17.
- Ingen undervisning i vinterferien uke 9 eller påskeferien uke 16.
Det er obligatorisk å delta på minimum 75% av undervisningen. I løpet av emnet skal du holde en kort muntlig presentasjon (10-15 min), enten fysisk eller i form av en podkast/video.
Eksamen
7-dagers digital hjemme-eksamen som skal skrives på tysk (ca 1500 ord)
Muntlig eksamen ca 20 minutter, som omfatter en presentasjon (ca 10 min) og spørsmål om hjemmeeksamen og pensum ellers (ca 10 min).
Hjemmeeksamen blir utlevert 5. mai kl 0900, innleveringsfrist 12. mai kl 1300.
Muntlig eksamen 26. mai kl. 0900
TYS635 Grunnemne i tysk språk II (høst)
Dette emnet går over 12 uker og består av to deler: en del om tysk grammatikk og språkstruktur og bruken av tyske modalverb og verbalsyntaks, og en del om lydlære (fonetikk/fonologi). Det er en fordel om du har tatt TYS625 i vårsemesteret eller har tilsvarende forkunnskaper, men dette er ikke noe absolutt krav.
Etter endt emne skal du kunne bruke grunnleggende tysk grammatikk og fonetisk/fonologisk fagterminologi, kunne skildre og analysere relativt kompliserte strukturer i det tyske språket samt kunne bruke enkle syntaktiske analyseverktøy og enkel fonetisk transkripsjon.
Les hele emnebeskrivelsen for TYS635
Undervisning høsten 2025
Studiestart: 19. august
- Forelesninger: Tirsdager kl. 1500 - 1630
- Øvingsgruppe: Torsdager kl. 1830 - 2000
Undervisning fra uke 34 til og med uke 46. Undervisningsfri uke 41 (høstferie).
Undervisningen består ellers av forberedelsespakker med videoer, skriftlig materiale, øvelser mm. Hver uke skal du løse en oppgave knyttet til innholdet i disse pakkene, og du må få godkjent minst 8 slike oppgaver for å kunne gå opp til avsluttende eksamen.
Eksamen
4-timers skriftlig digital hjemmeeksamen. Dato for høsten 2025 blir fastsatt senere.
TYS638 Eldre tyskspråklig litteratur (høst)
Dette emnet skal gi en innføring i den tyskspråklige litteraturhistorien fra ca. 1750 til 1945, med utgangspunkt i et utvalg litterære verk eller utdrag av verk (romaner, noveller, skuespill, dikt).
Emnet blir tilbudt for første gang høsten 2025 og erstatter det tidligere emnet TYS636 Tyskspråklig litteratur.
Les hele emnebeskrivelsen for TYS638
Undervisning høsten 2025
Studiestart: 21. august
- Forelesninger: Torsdager kl. 1500-1630
Undervisning fra uke 34 til og med uke 46. Undervisningsfri uke 41 (høstferie).
Eksamen
Skriftlig, digital hjemmeeksamen over 7 dager, med et omfang på ca. 1500 ord. I tillegg en muntlig eksamen på ca 20 minutter. Datoer for eksamen høsten 2025 blir fastsatt senere.
SEK 600 Sammenlignende europeiske kulturstudier (høst)
Dette er et emne tilbys på tvers av flere fremmedspråk. Emnet gir deg innblikk i viktige begreper, debatter og historiske hendelser som har påvirket den kulturelle utviklingen i Europa, fra renessansen til vår egen tid. Vi skal se på hvordan disse temaene blir formidlet i litteraturen og i andre kulturelle uttrykk.
Opptakskrav
Opptakskrav
Du må fylle de generelle vilkårene for opptak til videreutdanningsstudier ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har generell studiekompetanse)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK.
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse.
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning
Forkunnskaper i tysk
Det meste av undervisningen på kursene foregår på tysk og det er derfor nødvendig med forkunnskaper i tysk. Vi anbefaler at du har minimum nivå 2 i tysk fra videregående skole/tysk B-språk for å få utbytte av studiene. Dette er imidlertid ikke et formelt opptakskrav og du behøver derfor ikke dokumentere tyskkunnskapene dine når du søker opptak.
Dersom det er lenge siden du har tatt tysk på videregående eller du er usikker på hvordan du ligger an, kan du teste kunnskapene dine: Ta tysk språktest her
Dersom du fortsatt er i tvil om du har tilstrekkelige forkunnskaper kan du ta kontakt med Institutt for fremmedspråk.
Merk: For opptak til emnet SEK600 er det ingen særskilte krav til forkunnskaper i tysk.
Hva koster studiene?
Det er ingen studieavgift på tysk nettstudier.
Alle som skal studere hos oss må imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Merk at du skal kun betale semesteravgift en gang per semester, uavhengig av hvor mange emner du tar i samme semester.