Introduksjon
- Hvordan er det for en innflytter til Norge å lære seg norsk språk?
- Hvorfor sliter så mange med å få til de samme språktrekkene og hvor mye har morsmålet deres å si for språklæringen?
- Hvordan kan du som lærer undervise i norsk på best mulig måte?
- Hva er den beste fremgangsmåten for å teste og vurdere andrespråks- og fremmedspråksferdigheter?
Prismestudiet er et rent nettstudium i norsk som andrespråk som skal gi økt kompetanse i undervisning for barn og voksne med annen språkbakgrunn.
Innhold i studiet
Prismestudiet ved UiB består av to separate emner, hvert på 15 studiepoeng. Hvert emne går over ett semester, ett i høstsemesteret og ett i vårsemesteret.
I tillegg tilbyr vi også et separat emne på 5 studiepoeng i Testing og vurdering av språkferdigheter:
- NORAN602 Norsk som andrespråk (15 studiepoeng, høst)
- NORAN604 Andrespråkslæring og –undervisning (15 studiepoeng, vår)
- NORAN609 Testing og vurdering av språkferdigheter (5 studiepoeng, høst)
- NORAN605 Arbeidsrettet norskopplæring (5 studiepoeng, starter våren 2026)
Emnene NORAN602 og NORAN604 gir til sammen 30 studiepoeng i norsk som andrespråk, som er kravet for å undervise i norsk etter den nye integreringsloven og integreringsforskriften.
Hvordan er studiet lagt opp?
Undervisningen er 100% nettbasert og foregår via UiBs læringsplattform Mitt UiB, der hvert emne har sin egen emneside. Her finner du blant annet undervisningsvideoer, podkaster, øvingsoppgaver og lenker til pensumlitteratur.
Alt fagstoffet er organisert i moduler som bygger på hverandre. Du kan velge å følge anbefalt progresjon eller jobbe i ditt eget tempo, modul for modul. Dette gir deg stor grad av fleksibilitet, slik at du kan legge opp studiehverdagen slik det passer best for deg. Flere øvingsoppgaver vil være tilgjengelige, som du kan jobbe med på egen hånd i eget tempo. I tillegg får du en større obligatorisk oppgave som skal leveres inn i løpet av semesteret.
Vi legger til rette for studentaktiv læring og oppfordrer studentene til å organisere egne arbeidsgrupper for samarbeid, diskusjoner og erfaringsdeling. Her kan man for eksempel bruke chat-funksjonen i læringsplattformen Mitt UiB eller via Microsoft Teams. Veiledning vil bli gitt. Faglærer inviterer også til faste videomøter gjennom semesteret.
Mer om hvert emne
NORAN602 Norsk som andrespråk (høst)
Emnet gir en grunnleggende innføring i moderne norsk språk, som omfatter fonologi, morfologi, syntaks og vokabular. Disse språknivåene blir studert fra et andrespråksperspektiv, så selv om norsk er hovedfokuset, har emnet også et allmennlingvistisk, språklæringsteoretisk og språkdidaktisk perspektiv.
Les hele emnebeskrivelsen for NORAN602
Undervisning
Selvstudier via læringsplattformen Mitt UiB. I tillegg blir det nettmøter med faglærer fire ganger i løpet av semesteret.
- Digitalt orienteringsmøte: Onsdag 13. august kl. 18.00 - 19.00
- Digitale forelesninger/nettmøter fire onsdager kl. 18.00 - 19.30:
3. september, 24. september, 15. oktober og 5. november
Eksamen
Emnet avsluttes med en 6-timers skriftlig, digital hjemmeeksamen: 26. november 2025
NORAN604 Andrespråkslæring og -undervisning (vår)
Emnet skal gi kunnskap om hvordan du lærer et andrespråk (andrespråkslæringsteori), og hvordan undervisning kan påvirke læringsprosessen positivt (andrespråksdidaktikk). De læringsteoretiske delene av emnet omfatter mange ulike aspekter, både lingvistiske, kognitive og sosiale sider ved språklæring. I emnet inngår også arbeid med innlærertekster i et læringsteoretisk perspektiv.
Et viktig spørsmål er om språklæring skiller seg fra annen læring, og om læringsprosessen følger faste mønstre eller varierer fra individ til individ. Sentralt står også utfordringene innlærere møter når de skal lære et nytt språk i en ny kultur.
De didaktiske delene av emnet handler om grunnleggende vilkår for andrespråksundervisning, med vekt på innlærerens flerspråklige situasjon. Det tar opp hvordan andrespråksundervisning gjennomføres for ulike målgrupper (barn, ungdom og voksen), formål og skoleslag. Fokuset er på opplæringssituasjonen i Norge, spesielt den organiserte opplæringen for innlærere. Emnet tar også opp ulike mål for språkundervisningen, modeller for undervisningsorganisering og grunnleggende undervisningsmetoder.
Les hele emnebeskrivelsen for NORAN604
Undervisning våren 2025
Studiestart og digitalt oppstartsmøte: 8. januar kl. 1800-1900
Forelesninger fire onsdager kl. 1800-1930:
- 29. januar
- 19. februar
- 19. mars
- 9. april
Informasjonsmøte om eksamen: 30. april kl. 1800- 1900
Eksamen
6-timers skriftlig, digital hjemmeeeksamen: 14. mai 2025 kl 0900-1500
NORAN609 Testing og vurdering av språkferdigheter (høst)
Dette emnet er på 5 studiepoeng og er for deg som jobber med testing og vurdering av andrespråks- og fremmedspråksferdigheter, eller underviser i andrespråk og vil lære mer om testing og vurderingsmetoder.
Emnet handler om generelle prinsipper for testing av andrespråks- og fremmedspråksferdigheter, uavhengig av om språkinnlæreren er voksen eller barn. Det tar også opp etiske problemstillinger knyttet til språktesting og flerspråklighet. Temaer og problemstillinger som blir tatt opp, kan brukes i ulike opplæringssituasjoner.
Fagstoffet er inndelt i flere moduler. Noen av modulene viser i hovedsak til eksempler fra vurdering av voksne, men en egen modul er viet til vurdering i klasserommet (grunnskole/videregående).
Les hele emnebeskrivelsen for NORAN609
Undervisning
Det er totalt tre digitale undervisningsøkter på kveldstid, omtrent én gang per måned. Ellers er det lagt opp til selvstudier med utgangspunkt i pensum, korte videoer, podkaster og øvingsoppgaver.
- Digitalt orienteringsmøte: Mandag 18. august kl. 18.00 - 19.00
- Digitale undervisningsøkter tre mandager kl. 18.00 - 19.00:
8. september, 6. oktober, 10. november
Onsdag 2. oktober kl. 15.00 - 18.00: Vurderingsseminar
Vi vurderer og diskuterer skriftlige tekster sammen. Dette er et tilbud til deg som ønsker mer praktisk trening i vurdering av språkferdigheter.
Eksamen
4-timers digital, skriftlig hjemmeeksamen: 19. november 2025
NORAN605 Arbeidsrettet norskopplæring (vår)
Dette er et nytt emne på 5 studiepoeng som er under utvikling i 2025. Vi åpner etter planen for søknader til høsten og oppstart blir vårsemesteret 2026.
Mer informasjon kommer.
Opptakskrav og søknadsbehandling
Generelle opptakskrav
Alle tre emnene er på bachelornivå og det er ingen spesielle krav til tidligere utdanning.
Du må fylle generelle vilkår for opptak til videreutdanning ved UiB. Det vil si at du får opptak på grunnlag av enten:
a) generell studiekompetanse (GSK)
b) realkompetanse (for deg som er over 25 år og ikke har GSK)
Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse (GSK) har du hvis du har fullført 3-årig videregående skole eller ett av de andre løpene som også fører frem til GSK
Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse.
Realkompetanse for deg over 25 år
Er du over 25 år vil vi kunne gi deg opptak på grunnlag av realkompetanse, dersom du ikke har generell studiekompetanse. Det vil si at summen av din tidligere skolegang/utdanning og arbeidserfaring er tilstrekkelig. Du trenger ikke sende oss noen vitnemål, attester eller annen dokumentasjon på tidligere utdanning
Krav om gode norskferdigheter
Vi forutsetter dessuten at du har tilstrekkelig norskkompetanse. Har du generell studiekompetanse er norskkravet dekket.
Dersom du ikke har norsk som morsmål må du dokumentere at du har norskferdigheter på B2-nivå eller bedre. Du må da laste opp dokumentasjon i form av kursbevis på B2-nivå, eventuelt karakter B eller A fra norskkurs på universitet/høgskole på trinn 3 når du søker studieplass. Merk at dette er et absolutt minimumskrav for opptak, og vi anbefaler at du har norskferdigheter på C1-nivå, for å få fullt utbytte av Prisme-emnene.
Dersom du ikke får resultat fra norskprøven din innen søknadsfristen, kan du gjøre oss oppmerksom på det når du søker, ved å sende oss en e-post: videre@uib.no. Vi vil da kunne utsette behandlingen av søknaden din, til du har fått resultatet og kan sende oss dokumentasjon på bestått B2-nivå.
Krav om to års arbeidserfaring
I tillegg krever vi at du har minimum to års fulltids arbeidserfaring. Har du jobbet deltid, må samlet omfang tilsvare to års fulltidsarbeid. Du krysser av og bekrefter at du har dette når du registrerer søknaden din. Det er ikke nødvendig å sende inn noen form for attest eller annen dokumentasjon på dette. UiB kan foreta stikkprøver og eventuelt be om dokumentasjon.
Søknadsbehandling
Vi har 200 studieplasser på hvert av de to emnene NORAN602/604 og 150 studieplasser på NORAN609.
Vi tar opp kvalifiserte søkere kronologisk i den rekkefølgen søknadene blir registrert.
Du vil få svar på søknaden din noen dager etter søknadsfrist / dato for neste søknadsbehandling, se dato i faktaboksen øverst. Dersom det blir fullt, får du tilbud om å stå på venteliste.
Hva koster studiet?
Studieavgifter
De tre emnene har følgende studieavgifter:
- NORAN602 og NORAN604 har en studieavgift på kr 14 000,- per emne.
- NORAN609 har en studieavgift på kr 4 500,-
Faktura for studieavgiften blir sendt ut rundt studiestart.
I utgangspunktet blir faktura sendt til deg personlig. Dersom din arbeidsgiver skal betale studieavgiften må din arbeidsgiver fylle ut skjema med fakturainformasjon. Informasjon om dette får du når du vi sender ut bekreftelse på studieplass.
Semesteravgift
Alle som skal studere hos oss må i tillegg betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Merk at du kun betaler semesteravgift en gang per semester, uavhengig av hvor mange emner du tar i samme semester.
Søke studiestøtte?
Lærer i voksenopplæringen?
Dersom du er lærer i kommunal og fylkeskommunal voksenopplæring, kan du søke stipend- eller vikarmidler hos Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-Dir). Vilkårene er at du underviser voksne innvandrere i norsk etter integreringsloven og etter læreplan i norsk for voksne innvandrere. Ansatte hos private tilbydere av norskopplæring kan også søke i samråd med arbeidsgiver.
Les mer om støtteordningen og vilkår for søknad hos HK-Dir.
Lærer i grunnskole eller vgs?
Lærere som er ansatt i ordinær grunnopplæring kan søke om studiefinansiering hos Utdanningsdirektoratet. Fristen for å søke støtte er 1. mars 2025 og du vil få svar ca. 15. april.
Du kan søke plass på studiet hos oss og sikre deg plass, mens du venter på svar om studiestøtte fra Utdanningsdirektoratet.
Du risikerer ingenting og er ikke bundet til noe, før du vet om du har fått innvilget støtte til å kunne gjennomføre studiet hos oss. Du kan fritt trekke deg fra studieplassen frem til 14 dager før studiestart i august, dersom du får nei på søknaden om studiestøtte eller får innvilget støtte til å ta et annet studietilbud.
Vil du vite mer?
Har du spørsmål om faglig innhold, organisering eller undervisning kan du ta kontakt med Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier:
- E-post
- prisme@uib.no